news        mail   location

 
 

Cu o zi înainte de cinstirea hramului principal închinat ,, Adormirii Maicii Domnului”, mănăstirea argeșeană Negru Vodă din municipiul Câmpulung Muscel a trăit momente de mare încărcătură spirituală.



 

Credincioșii musceleni au avut bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic.  Ierarhul Argeșean a oficiat Sfânta Liturghie în Altarul de Vară, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul rostit cu această ocazie, Chiriarhul Eparhiei a amintit de ansamblul monahal al mănăstiri Negru Vodă din municipiul Câmpulung Muscel care a fost restaurat a cu ajutorul unei finanțări europene de aproape patru milioane de euro.

Obștea monahală este condusă acum de părintele protosinghel Ieronim Gheorghiță care a primit ascultarea de a continua lucrarea misionar-pastorală și administrativă începută de fostul stareț Serafim Caeia, trecut la Domnul, privind  supravegherea lucrărilor de restaurare a acestui ansamblu monahal.

Începuturile mănăstirii Negru Vodă se regăsesc în anul 1215 , aceasta trecând ulterior prin diferite etape de rezidire și restaurare. Desființată în 1959 de regimul comunism a fost reînființată în anul 1989 prin grija Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, funcționând în prezent ca mănăstire de călugări.

Biserica Mare a mănăstirii are hramul "Adormirea Maicii Domnului" și în forma actuală este a treia construcție. La început a funcționat ca biserică de mir (de la începutul secolului al XIV-lea pana in anul 1628). A doua construcție a bisericii a fost realizată în timpul domnitorului Matei Basarab. Aceasta a rezistat aproape 200 de ani fiind grav afectată de un cutremur.  Biserica actuală a fost ridicată între anii 1827-1832 de arhitectul Franz Welet sub păstorirea arhiereului Filaret Beldiman, fiind folosite materiale de la construcțiile precedente. Biserica este împodobită astăzi cu o pictură deosebită realizată în 1955  la dorința patriarhului Justinian Marina.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar