news        mail   location

 
 

Se mai spune că viața lăuntrică ar fi o rara avis – un fel de pasăre rară – și că ar fi greșit concepută și gândită și chiar puțin cunoscută în istoria timpului. Dar și mai pe scurt, a spune că e puțin cunoscută, ea este disprețuită, luată în râs și batjocură chiar de către cei care ar trebui să aibă o viață lăuntrică ireproșabilă.

 

Chiar eu am dat de la început, importanță lucrărilor exterioare, de multe ori neglijând viața de pace interioară lăuntrică. Aceasta este o primejdie, când punem înainte viața exterioară de zi cu zi, care ne consumă, ne rupe oasele și ne risipește timpul și așa de scurt.

Cei care am fost și poate mai suntem cuprinși de „nebunia” realizărilor, care adună aprecierea sau laudele celor care ne văd chinuindu-ne, uneori, prea grabnic și fără măsură, ne ostenim să adăugăm și iarăși să construim, să restaurăm, să orânduim cele neorânduite. Este o necesitate, uneori, urgentă, dar totul cu măsură și fără a cădea în partea cealaltă a indiferenței și lâncezelii. O! Doamne, mă recunosc și eu, cel cuprins de la entuziasm la starea de lehamite, că nu se mai termină programele de înnoire.

Se cunosc mustrările Papei Leon al XIII-lea către cardinalul Gibbons, arhiepiscopul de Baltimore, care era cuprins de activitățile exterioare. Și la noi, în România, viața lăuntrică este o constantă remarcabilă. Nu s-au avântat spre lucrări uriașe în timp permanent. Transfăgărășanul construit în timp record de români, cu propria tehnică, a uimit lumea din Țară și de pe meridianele lumii. Alte hidrocentrale: Bicaz, Lotru, Porțile de Fier, ca să mă rezum la uriașele lucrări exterioare, dar și interioare. La români sunt posibile aceste percuții, ei având baza așezată, viața lăuntrică.

Sunt fericit că fac parte din Vatra viteazului și harnicului Neam Românesc. Pentru toate cele realizate, ca să se bucure, trebuie să se odihnească și să-și privească vrednicia și înlăuntrul său, binecuvântat de Domnul Dumnezeu, privind și intrând în Altarul Catedralei României, ca să se vadă în oglinda de cristal a credinței atotbiruitoare!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar