news        mail   location

 
 

În ziua de cinstire a Sfântului Ierarh Nectarie, obștea monahală de la schitul argeșean  Brădetu și-a sărbătorit ocrotitorul. Pelerinii veniți din multe zone ale țării au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată în Altarul de Vară de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.



 

Cu această ocazie, Ierarhul Argeșean a adresat un cuvânt de învățătură amintind de smerenia și  răbdarea Sfântului Ierarh Nectarie care a dobândit de la Dumnezeu darul sfințeniei pentru că a iertat pe toți cei care l-au asuprit.

De-a lungul timpului, schitul care datează din vremea domnitorului Mircea cel Bătrân a rezistat peste secole ca obşte de călugări, fie de sine stătătoare, fie ca metoc al Mănăstirii din Curtea de Argeş.S-a menţinut până la reformele agrară şi bisericească impuse de Cuza, în urma cărora s-a dezvoltat satul actual Brădetu, iar schitul s-a transformat în biserică de enorie.

După 130 de ani, din dorinţa a trei călugări, s-a pornit la o ctitorie nouă, la 800 m altitudine, deasupra satului Brădetu. Schitul nou s-a numitdupă numele celui din vechime şi a fost închinat Acoperământului Maicii Domnului,  Sfântului Nectarie Tămăduitorul , Sf. Ierarh Calinic de la Cernica și Sf. Cuv. Ioanichie cel Nou de la Muscel. Astfel s-a creat o punte între trecut și prezent prin reînființarea noii obște monahale.

Odată cu finalizarea construcţiei noului paraclis în anul 2005, a fost adusă la Brădetu icoana mare a Sfântului Nectarie pictată pentru Schitul Brădetu de monahiile din Mănăstirea Sfintei Treimi din Insula Eghina. Mai mult, în noul paraclis au fost aduse părticele din moaștele Sf. Ierarh Nectarie care au fost așezate într-o raclă aurită.

           

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar