news        mail   location

 
 

Parohia argeșeană Valea Siliștii din protopopiatul Câmpulung Muscel și-a sărbătorit astăzi hramul închinat Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil.  Cu această ocazie, credincioșii acestei comunități aflată pe raza comunei Aninoasa, au avut bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.



 

Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohială care a împlinit 128 de ani de existență.

La eveniment au participat reprezentanți ai administrației locale și preoți din parohiile aflate în vecinătate. De la un asemenea moment festiv nu puteau să lipsească credincioșii parohiei, cei care locuiesc în sat, precum și alți fii ai comunității care trăiesc în diferite locuri ale țării.

Înaltpreasfinția Sa a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru toți ctitorii și binefăcătorii bisericii trecuți la Domnul.

 În cuvântul rostit cu această ocazie, Ierarhul Argeșean a vorbit despre misiunea pe care o au îngerii în viețile oamenilor.

Ziua de cinstire a hramului a fost deosebită pentru părintele paroh Petrică Gheorghe care s-a pensionat după 37 de ani de slujire neîntreruptă în această parohie. Astfel, Chiriarhul Eparhiei a instalat pe părintele Mitu Marian, care începând de astăzi este noul preot paroh al bisericii din parohia Valea Siliștii.

Fiind prezent la acest eveniment deosebit din viața parohiei, după oficierea Sfintei Liturghii, Chiriarhul Eparhiei a săvârșit slujba de sfințire a noului Așezământ Social care a primit drept ocrotitor pe Sf. Ierarh Nectarie. Această construcție a fost ridicată de credincioșii parohiei Valea Siliștii împreună cu părintele Petrică Gheorghe în perioada 2019-2022. Centrul social deține un spațiu generos  pe care credincioșii parohiei îl vor folosi la organizarea meselor de la înmormântări și parastase, precum și la ziua hramului. La etajul clădirii a fost amenajat un spațiu care poate fi folosit drept casă parohială.

Biserica din parohia Valea Siliștii a fost construită între anii 1892-1894 de preotul Adrian Bucur împreună cu credincioșii  pe locul unei biserici din lemn construită de egumenul Dositei Aninoșanu. Pictura din interior este realizarea pictorului Belizarie Paraschivescu. Proaspăt instalat în anul 1985, tânărul preot Petrică Gheorghe, fiu al satului, a reușit să realizeze mai multe lucrări de restaurare la finalizarea cărora biserica a fost  târnosită în anul 1991 de episcopul Vasile Târgovișteanul.

           

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar