news        mail   location

 
 

În Duminica a XXII-a după Rusalii, credincioșii parohiei argeșene Priboienii de Jos din Comuna Priboieni, Protoieria Topoloveni, au trăit momente de mare bucurie.



 

După șapte ani de lucrări executate la biserica satului, locuitorii de pe Valea Cârcinovului au primit în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, care a săvârșit slujba de târnosire a acestui sfânt locaș de rugăciune.

Momentul ales a fost deosebit datorită faptului că biserica cu hramul Nașterea Maicii Domnului din comuna Priboieni a aniversat 100 de ani de la punerea pietrei de temelie în ziua de 17 aprilie 1922. Pentru a marca împlinirea unui veac de la începerea lucrărilor de construire a bisericii parohiale, în curtea bisericii a fost înălțată o cruce comemorativă din piatră de Albești-Muscel. Aceasta a fost sfințită tot astăzi de Ierarhul Argeșean.

Chiriarhul Eparhiei a oficiat după aceea Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, de față fiind reprezentanți ai administrației locale, familiile ctitorilor și binefăcătorilor care au sprijinit financiar lucrările executate, precum și foarte mulți credincioși veniți din toate localitățile aflate pe Valea Râului Cârcinov.

Dup oficierea Sfintei Liturghii a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru toți ctitorii și binefăcătorii bisericii care au trecut la Domnul.

În cuvântul rostit cu această ocazie, Înaltpreasfinția Sa a dorit să evidențieze vrednicia și credința credincioșilor din parohia Priboienii de Jos.

Actuala biserică a fost construită din temelie între anii 1922-1936 prin osârdia și strădania slujitorilor de vrednică pomenire: preoții Marcu Roșescu și Gheorghe Roșescu - tată și fiu - din nevoia vădită a enoriașilor de a avea un lăcaș de rugăciune ortodoxă, după dărâmarea vechii biserici, existente până în anul 1918.

Lucrările de construcție au început la data de 27 aprilie 1922, pe un teren nou în suprafață de 1.440 m, donat de către bunii credincioși creștini ortodocși ai parohiei.

Lucrarea a fost definitivată în anul 1936, fiind sfințită la data de 20 iulie, de către Preasfințitul Părinte Veniamin Pocitan, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. În acest sens, părintele profesor universitar doctor Nicolae Brânzea, a prezentat pe scurt cele mai importante momente pe care parohia Priboienii de Jos le-a petrecut în cei 100 de ani ce au trecut de la începutul lucrărilor de zidire a bisericii.

Pentru că biserica parohiei Priboienii de Jos necesita intervenții urgente pentru păstrarea frumuseții de odinioară, preotul paroh Stan Stelian - Gheorghe, care îndeplinește și ascultarea de protoiereu al Protopopiatului Topoloveni, sprijinit îndeaproape de părintele coslujitor Popescu Ion, de membrii Consiliului Parohial, ctitorii și enoriașii parohiei, autorități locale și oameni de bine, a efectuat în perioada anilor 2014-2022, mai multe lucrări de restaurare, consolidare și înfrumusețare a bisericii parohiale.

Datorită faptului că primele donații au venit din partea personalului medical prin implicarea familiei doamnei doctor Boboc Simona, biserica parohiei Priboienii de Jos a primit astăzi cel de-al doilea hram închinat Sf. Mc. Pantelimon.

Un sprjin foarte important, atât material și prin muncă fizică, a venit din partea ctitorilor, enoriașilor și de alți binefăcători. De asemenea, o contribuție consistentă a venit din partea Secretariatului de Stat pentru Culte și a Primăriei și Consiliului Local al Comunei Priboieni.

Pentru activitatea desfășurată pe plan duhovnicesc și administrativ lângă actualul preot paroh, părintele coslujitor Popescu Ion a primit astăzi distincția de iconom stavrofor.

Mai mult, drept mulțumire pentru ajutorul financiar acordat parohiei Priboienii de Jos, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a oferit ctitorilor principali  medaliile ortodoxe: ,, Sf. Neagoe Vodă Basarab” și ,, Sf. Muceniță Filoteea”, precum și diplome de vrednicie la alți credincioși implicați în realizarea acestui proiect.

De asemenea, toți credincioșii prezenți la acest eveniment au primit din partea parohiei pachete cu alimente.

 

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar