news        mail   location

 
 

Printre vizitele mai importante la Mănăstirea Sinaia este de reţinut cea a Preşedintelui Franţei, Valery Giscard d’Estaing.

 

Pregătire mare. Controale peste tot: camere, biserici, poduri, beciuri, cămări. N-a rămas un loc necotrobăit. Securitatea îşi făcea treaba. Pe afară s-au pus aparate de ascultare şi văzut peste tot. Chiar de la Şeful Siguranţei primesc poruncă înfricoşătoare:

- Să nu mai trageţi clopotul! E poruncă. Preşedinţii trebuie să se odihnească.

Nu mi-am făcut griji. I-am spus clopotarului:

- Până acum s-a tras de 50 de ori clopotul pentru slujbe. Două zile de acum, să tragi câte 150 de bătăi. De trei ori pe zi, la slujbă dimineaţa şi seara, iar la amiază, la ora 12 punct, pentru a-şi pune oamenii ora exactă şi a mânca ceva.

Convoiul prezidenţial a sosit la odihnă. Aşa cum am hotărât, clopotarul îşi făcea datoria cu străşnicie. Clopotul suna de hăuleau toate văile şi crestele munţilor.

- Încetaţi! strigau disperaţi cei cu ordinea. E o nenorocire. Ne vor da afară pe toţi, în frunte cu dumneata.

- N-aveţi nicio grijă. Tragem clopotele pentru slujbă. Ele potolesc şi furtunile. N-aveţi teamă. Răspund personal.

Vizita ia sfârşit. Preşedintele Franţei îi spune lui Nicolae Ceauşescu:

- Niciodată, în viaţa mea, n-am auzit clopote sunând aşa de frumos, ca aici la Sinaia. M-am bucurat şi m-am odihnit foarte bine.

Oamenii de pază şi ordine, au primit felicitări. Noi, la mănăstire, am primit laude pentru slujbele făcute şi trasul clopotelor. Fără să vreau, îndemnat de Duhul cel Bun, am socotit că aşa este bine să nu ascult de restricţiile din stradă.

Calinic Arhiepiscopul, Toată vremea-și are vreme, volumul al II-lea, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2013.

Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului a desfășurat în unitățile școlare, ca urmare a parteneriatelor dintre parohii și școli, numeroase concursuri, ateliere de creație și concerte.
Milostenia reprezintă gestul creștin de a face bine, din dragoste și compasiune pentru cel aflat în nevoie. Iubirea de semeni este binevoitoare, înțelegătoare, fiind cel mai natural sentiment. Cum aceasta este atât de importantă, să ne dăm silința să o întărim în suflet și să o sporim în viața noastră!
Taina Sfântului Maslu este prin excelenţă o Taină a comuniunii în rugăciune, întrucât preoţii şi credincioşii se roagă laolaltă pentru cei aflaţi în suferinţă. Hristos este prezent în chip tainic atât în cei care suferă din cauza bolii, cât şi în cei care se oferă să îi ajute prin rugăciune şi faptele milei creştine. Şi unii, şi ceilalţi sunt binecuvântaţi de Dumnezeu. Toţi se împărtăşesc de harul Duhului Sfânt: unii primind vindecare, alinare şi întărire sufletească şi trupească, ceilalţi bucuria şi pacea lui Hristos, care sălăşluieşte în inimile lor.
Faptele milosteniei nu se apreciază numai după mulțimea materială, ci mai ales după dispoziția unei inimi miloase care vede în sărăcia aproapelui propria sa lipsă.
Postul Mare este o perioadă a nevoințelor duhovnicești, în care fiecare, după putere, ne vom curăți simțirile, ca să-L vedem pe Hristos strălucind, așa cum cântăm la Utrenia Învierii. Prin post, priveghere, rugăciune, studiu, meditație, milostenie și ascultare ne curățim simțirile sufletești și trupești cu inima curată, văzându-L pe Hristos strălucind în neapropiata lumină a Învierii Sale.
Cât de bine și folositor este să mai cunoaștem și alte gânduri ale filosofului Blaise Pascal: „Cunoașterea lui Dumnezeu, fără aceea a mizeriei tale, face mândria. Cunoașterea mizeriei, fără cunoașterea lui Dumnezeu, face disperarea. Cunoașterea lui Iisus Hristos face o medie, fiindcă găsim în el și pe Dumnezeu și mizeria noastră.
Filosoful și omul de știință Blaise Pascal a spus și în scris: „Iată unde ne duc cunoștințele noastre despre natură. Dacă nu sunt adevărate, atunci nu există adevăr pentru om și dacă sunt adevărate, omul găsește în ele un obiect de umilire; este silit să se înjosească într-un fel sau altul.
Spaţiul cosmic de primăvară se revarsă asupra pământului cu mari binecuvântări, din mila cea neînserată a Domnului Dumnezeu! Desigur, n-ar fi lipsit de bucurie dacă imnologii noştri, ar dedica din prea plinul inimilor câte un Imn fiecărui anotimp, dacă nu chiar fiecărei luni din cele 12 ale anului.
Când am auzit, dar și când am citit despre Blaise Pascal (1623-1662), dar mai ales când Arhidiaconul Profesor Ioan Ivan, Directorul Seminarului Teologic din împărația Mănăstirii Neamț, a pus pe un meșter tâmplar de a construit tăblițe sprijinite pe niște piciorușe înfipte în solul grădinii și prin calea aleilor, pentru a fi văzute de noi, tinerii elevi, cu mintea nevinovată, atunci, mai mult, văzând citate și din filosofia și Înțelepciunea sfântului savant, l-am iubit pentru totdeauna.
Sfânta Maria Egipteanca se năştea prin anul 375 din părinţi bogaţi. La 12 ani îşi începe viaţa de scădere morală, ducând în toate ispitele tinerii dornici de petreceri scandaloase. Era de o mare frumuseţe şi pe la 15-16 ani ajunsese celebră prin comportamentul ei de fiecare zi.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar