news        mail   location

 
 

Credincioșii argeșeni din parohia Dealul Bradului, comuna Săpata, au îmbrăcat astăzi haine de sărbătoare.



 

După doi ani de lucrări, în acest loc a fost ridicată o nouă biserică cu hramul Sfântul Proroc Ioan Botezătorul și Sfântul Proroc Daniel, cu osteneala și cheltuiala enoriașilor, dar și a altor buni creștini iubitori de zidiri sfinte. Acest nou locaș de rugăciune a fost sfințit astăzi de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Ierarhul Argeșean pe o scenă special amenajată în curtea bisericii.

În cuvântul rostit cu această ocazie, Chiriarhul Eparhiei a apreciat eforturile depuse de întreaga comunitate din parohia Dealul Bradului, care a reușit într-un timp foarte scurt să pregătească noua biserică pentru sfințire.

Pentru că vechea biserică a satului, construită în perioada 1895-1899, nu mai prezenta siguranță datorită degradării considerabile, s-a luat hotărârea construirii unui nou locaș de rugăciune, pe un teren donat de primăria comunei Săpata. Sub coordonarea părintelui paroh Dan Popescu, lucrările au fost definitivate în acest an.

Pentru activitatea pastorală și administrativă desfășurată până în prezent, acesta a primit din partea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, distincția eparhială ,,Crucea Basarabă”.

Credincioșii argeșeni din satul Dealul Bradului au dorit cu tărie să aibă propriul lăcaș de rugăciune, iar pentru acest sfânt deziderat în anul 1895, cele 70 de familii care alcătuiau la acea vreme parohia, împreună cu preotul paroh Dumitru Diaconescu, au hotărât construirea unei biserici din cărămidă cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași.

Piatra de temelie a bisericii vechi, după cum mărturisesc localnicii, a fost așezată de către Regele Carol I al României, biserica fiind sfințită în data de 5 noiembrie 1899, de către Episcopul Gherasim Timuș al Argeșului.

Cu toate acestea în anul 2018, întrucât construcția nu mai prezenta siguranță pentru enoriași, s-a decis suspendarea săvârșirii slujbelor bisericești și întreprinderea demersurilor pentru construirea noii biserici parohiale.

Terenul în suprafață de 561 m.p., pe care este edificată biserica a fost dat în folosință gratuită de către Primăria Comunei Săpata, cu destinația construirii unei biserici și a anexelor necesare.

Pentru îndeplinirea activităților pastorale și sociale, a fost construit un praznicar, dotat cu toate cele necesare și o clopotniță. De asemenea, curtea parohială a fost amenajată prin turnarea de alei betonate și pavarea cu piatră spartă.

Lucrarea lui Hristos în sânul Bisericii este una cât se poate de vie și actuală. Mântuitorul împodobește Biserica Sa cu mărgăritare de mare preț, care ne sunt modele de dragoste, înțelepciune și curaj. Sfântul Sofronie Saharov afirma că „prezența sfinților este de mult preț pentru întreaga omenire”.
Milostenia reprezintă jertfelnicia inimii. Dând celor săraci, inima noastră devine o adevărată jertfă adusă lui Dumnezeu. Cel care dă celui lipsit, nu face altceva decât să restituie bunuri la izvorul milei, care este Dumnezeu.
Ce este milostenia? Este inspirație divină: este iubire, este libertate, Milostenia este spiritul legii. Sfântul Apostol Pavel este cel care a descoperit spiritul legii; și ceea ce el numește ”milostenie”, dintr-o perspectivă divină, noi, dintr-o perspectivă omenească, numim ”dreptate”, spunea Victor Hugo.
În cadrul Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă”, organizat în toate unitățile de învățământ din cuprinsul Eparhiei, în contextul declarării „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, în Patriarhia Română, în biserica parohiei Glâmbocata a avut loc prima cateheză cu tema: „Sfinții Doctori: Nectarie de la Eghina, Sfântul Efrem cel Nou, Sfântul Ioan Rusul și Sfântul Luca al Crimeii”.
O inimă largă pentru semenii noștri revarsă cerul pe pământ, de aceea nu trebuie să legăm pâinea ce ar trebui să ajungă la sărac, ci trebuie să o lăsăm să ajungă înaintea noastră în cer.
Cred nestrămutat că, după atâta vreme cât am viețuit în frumusețea acestei lumi văzute, am ajuns să înțeleg că marele dar din lume dat omului este acela de a vedea pe Dumnezeu, Ziditorul Universului și a ne vedea pe noi înșine în toate tainițele gândirii, a inimii și a simțirii.
De când eram prunc, atunci când auzeam rostindu-se în jurul meu cuvintele: Dragoste și Iubire, nu numai că ciuleam urechile, dar asupra inimii aveam un șoptit tainic de văzduh, plin de cântec de îngeri și amiros de iasomie. În mintea mea au rămas cele două cuvinte, de farmec pline, până azi.
Când am văzut și auzit, cum Părintele Cleopa repeta cu un crescendo unic și cu modulație în voce, cuvântul Răbdare, mi-am adus aminte de Constantin Brâncuși, care, la un alt capăt al lumii, cânta cu fervoare, Aliluia, într-o sută de modulații! Cum s-ar spune: să-i fi tot auzit, cu uimire și câtă forță interioară te putea cuprinde!
Auzim mereu, în mediile eclesiastice, biserici, mănăstiri, școli și Facultăți de Teologie și chiar în vorbirea zilnică, pe alocurea, rostindu-se un cuvânt deosebit: smerenia!
Dacă am avea ochi duhovniceşti şi plini de agerime în a vedea la tot pasul cele orânduite de Iubitorul de oameni şi Milostivul Dumnezeu, ne-am minuna şi am striga din răsputeri, ca oarecând Profetul David, plin de Duhul Sfânt: „Mari şi minunate sunt lucrurile (lucrările) Tale, Doamne, toate cu înţelepciune le-ai făcut; umplutu-s-a pământul de zidirea Ta!” (Psalmul 103, 24).

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar