news        mail   location

 
 

Se mai spune că viața lăuntrică ar fi o rara avis – un fel de pasăre rară – și că ar fi greșit concepută și gândită și chiar puțin cunoscută în istoria timpului. Dar și mai pe scurt, a spune că e puțin cunoscută, ea este disprețuită, luată în râs și batjocură chiar de către cei care ar trebui să aibă o viață lăuntrică ireproșabilă.

 

Chiar eu am dat de la început, importanță lucrărilor exterioare, de multe ori neglijând viața de pace interioară lăuntrică. Aceasta este o primejdie, când punem înainte viața exterioară de zi cu zi, care ne consumă, ne rupe oasele și ne risipește timpul și așa de scurt.

Cei care am fost și poate mai suntem cuprinși de „nebunia” realizărilor, care adună aprecierea sau laudele celor care ne văd chinuindu-ne, uneori, prea grabnic și fără măsură, ne ostenim să adăugăm și iarăși să construim, să restaurăm, să orânduim cele neorânduite. Este o necesitate, uneori, urgentă, dar totul cu măsură și fără a cădea în partea cealaltă a indiferenței și lâncezelii. O! Doamne, mă recunosc și eu, cel cuprins de la entuziasm la starea de lehamite, că nu se mai termină programele de înnoire.

Se cunosc mustrările Papei Leon al XIII-lea către cardinalul Gibbons, arhiepiscopul de Baltimore, care era cuprins de activitățile exterioare. Și la noi, în România, viața lăuntrică este o constantă remarcabilă. Nu s-au avântat spre lucrări uriașe în timp permanent. Transfăgărășanul construit în timp record de români, cu propria tehnică, a uimit lumea din Țară și de pe meridianele lumii. Alte hidrocentrale: Bicaz, Lotru, Porțile de Fier, ca să mă rezum la uriașele lucrări exterioare, dar și interioare. La români sunt posibile aceste percuții, ei având baza așezată, viața lăuntrică.

Sunt fericit că fac parte din Vatra viteazului și harnicului Neam Românesc. Pentru toate cele realizate, ca să se bucure, trebuie să se odihnească și să-și privească vrednicia și înlăuntrul său, binecuvântat de Domnul Dumnezeu, privind și intrând în Altarul Catedralei României, ca să se vadă în oglinda de cristal a credinței atotbiruitoare!

Calinic Argeșeanul

Paraclisul Universitar din municipiul Pitești și-a sărbătorit astăzi hramul închinat praznicului Întâmpinării Domnului. Construit în anul 2019 într-un spațiu pus la dispoziție de Rectoratul Universității Pitești, acest Sf â nt Altar de rugăciune este rezultatul dragostei, dărniciei și bunăvoinței mai multor oameni de bine din Județul Argeș și din alte locuri din țară.
În ziua de 2 7 ianuarie 2023, s-a desfășurat o nouă etapă a proiectului Campionii Bucuriei, din cadrul Protoieriei Topoloveni , în care parohiile din Cercul nr. I pastoral: Sfântul Calinic, Valea Mare, Enculești, Florica, Lescioarele, Izvorani, Târgul Dealului, Golești și Ștefănești , au dăruit alimente pentru cei cu venituri modeste.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul –Biroul de Cateheză a organizat o activitate educațional-catehetică și socială în Parohia Valea Danului.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul - Biroul de Cateheză a participat la activități educațional-catehetice în luna ianuarie, lună dedicată prin excelență Luceafărului poeziei românești, Mihai Eminescu, la Școala Gimnazială ”Gabriel Marinescu” Tigveni-centru și la Structura Bîrsești.
În ziua de cinstire a Sfinților Trei Ierarhi, obştea monahală a mănăstirii argeșene Robaia a fost binecuvântată prin prezența Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului. Cu această ocazie, foarte mulți credincioși au participat la Sfânta Liturghie oficiată în biserica mănăstirii de Ierarhul Argeșean, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Citesc și mă înminunez, cum Sfântul Vasile cel Mare, în Omilia sa „ Împotriva celor care se îmbată ”, se ține morțiș de cei care au obiceiul să se „îmbete”, deci nu spune nimic despre băutul sau gustatul de vin sau altă băutură îmbătătoare.
Se mai știe, dar ca să știe tot omul voi spune: înainte de a gusta un dezinfectant (o țuică – două, dacă poți duce!) trebuie să mănânci ceva și dacă nu ai, iei o felie de pâine sau un măr, că altcum stă pe așezătură.
Sfântul Vasile cel Mare, pentru mine și pentru cei ce-i cunosc viața sa, câtuși de fragmentar, a fost Sfântul Părinte care a postit cel mai mult dintre pământeni, vorbim de pământenii Vechiului Testament (Moise, Ilie, Ioan, prorocii și câți alții pe care noi nu-i mai știm pe nume nici azi. Cei din Noul Testament, o, Doamne Dumnezeule, doar Tu îi știi pe fiecare, cu ostenelile sale).
Spunea cineva, cam mucalit, că anume inși, cum aș fi și eu, scriu frumos despre post, despre rugăciune și despre viața de sfințenie, dar cu pusul în practică, parcă lucrurile rămân cam moarte.
Sfântul Vasile cel Mare ne îndeamnă: „Să ne bucurăm (să ne desfătăm) în Domnul”, cugetând la cuvintele Duhului Sfânt și primind poruncile și învățăturile mântuitoare, care ne îndreaptă sufletele.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar