news        mail   location

 
 

Credincioșii argeșeni din parohia Dealul Bradului, comuna Săpata, au îmbrăcat astăzi haine de sărbătoare.



 

După doi ani de lucrări, în acest loc a fost ridicată o nouă biserică cu hramul Sfântul Proroc Ioan Botezătorul și Sfântul Proroc Daniel, cu osteneala și cheltuiala enoriașilor, dar și a altor buni creștini iubitori de zidiri sfinte. Acest nou locaș de rugăciune a fost sfințit astăzi de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Ierarhul Argeșean pe o scenă special amenajată în curtea bisericii.

În cuvântul rostit cu această ocazie, Chiriarhul Eparhiei a apreciat eforturile depuse de întreaga comunitate din parohia Dealul Bradului, care a reușit într-un timp foarte scurt să pregătească noua biserică pentru sfințire.

Pentru că vechea biserică a satului, construită în perioada 1895-1899, nu mai prezenta siguranță datorită degradării considerabile, s-a luat hotărârea construirii unui nou locaș de rugăciune, pe un teren donat de primăria comunei Săpata. Sub coordonarea părintelui paroh Dan Popescu, lucrările au fost definitivate în acest an.

Pentru activitatea pastorală și administrativă desfășurată până în prezent, acesta a primit din partea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, distincția eparhială ,,Crucea Basarabă”.

Credincioșii argeșeni din satul Dealul Bradului au dorit cu tărie să aibă propriul lăcaș de rugăciune, iar pentru acest sfânt deziderat în anul 1895, cele 70 de familii care alcătuiau la acea vreme parohia, împreună cu preotul paroh Dumitru Diaconescu, au hotărât construirea unei biserici din cărămidă cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași.

Piatra de temelie a bisericii vechi, după cum mărturisesc localnicii, a fost așezată de către Regele Carol I al României, biserica fiind sfințită în data de 5 noiembrie 1899, de către Episcopul Gherasim Timuș al Argeșului.

Cu toate acestea în anul 2018, întrucât construcția nu mai prezenta siguranță pentru enoriași, s-a decis suspendarea săvârșirii slujbelor bisericești și întreprinderea demersurilor pentru construirea noii biserici parohiale.

Terenul în suprafață de 561 m.p., pe care este edificată biserica a fost dat în folosință gratuită de către Primăria Comunei Săpata, cu destinația construirii unei biserici și a anexelor necesare.

Pentru îndeplinirea activităților pastorale și sociale, a fost construit un praznicar, dotat cu toate cele necesare și o clopotniță. De asemenea, curtea parohială a fost amenajată prin turnarea de alei betonate și pavarea cu piatră spartă.

Parohia argeșeană Rucărul de Sus și-a sărbătorit astăzi ocrotitorul spiritual. În această zi de mare bucurie, credincioșii au primit în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul. Chiriarhul a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
În duminica a cincea din Postul Mare, cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, Sectorul Cultural și Comunicații Media din cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a organizat un concert de pricesne și muzică bizantină, intitulat: „La umbra Crucii Tale”.
În ziua de 19 aprilie 2024, s-a desfășurat o nouă etapă a proiectului Campionii Bucuriei, din cadrul Curtea de Argeș, în care parohiile din cercul nr. I pastoral: Albești Pământeni, Albești Ungureni, Bărăști, Cicănești I, Dobroț, Înălțarea Domnului, Sfinții Împărați, Sfântul Vasile și Sfinții Voievozi, au oferit credincioșilor pachete cu alimente.
Milostenia reprezintă gestul creștin de a face bine, din dragoste și compasiune pentru cel aflat în nevoie. Iubirea de semeni este binevoitoare, înțelegătoare, fiind cel mai natural sentiment. Cum aceasta este atât de importantă, să ne dăm silința să o întărim în suflet și să o sporim în viața noastră!
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul -Biroul de Cateheză a organizat jurizarea Concursului Național Catehetic ”HRISTOS – CUVÂNTUL CARE VINDECĂ”, ediţia a XVI-a, la nivel de protoierie.
Cât de bine și folositor este să mai cunoaștem și alte gânduri ale filosofului Blaise Pascal: „Cunoașterea lui Dumnezeu, fără aceea a mizeriei tale, face mândria. Cunoașterea mizeriei, fără cunoașterea lui Dumnezeu, face disperarea. Cunoașterea lui Iisus Hristos face o medie, fiindcă găsim în el și pe Dumnezeu și mizeria noastră.
Filosoful și omul de știință Blaise Pascal a spus și în scris: „Iată unde ne duc cunoștințele noastre despre natură. Dacă nu sunt adevărate, atunci nu există adevăr pentru om și dacă sunt adevărate, omul găsește în ele un obiect de umilire; este silit să se înjosească într-un fel sau altul.
Spaţiul cosmic de primăvară se revarsă asupra pământului cu mari binecuvântări, din mila cea neînserată a Domnului Dumnezeu! Desigur, n-ar fi lipsit de bucurie dacă imnologii noştri, ar dedica din prea plinul inimilor câte un Imn fiecărui anotimp, dacă nu chiar fiecărei luni din cele 12 ale anului.
Când am auzit, dar și când am citit despre Blaise Pascal (1623-1662), dar mai ales când Arhidiaconul Profesor Ioan Ivan, Directorul Seminarului Teologic din împărația Mănăstirii Neamț, a pus pe un meșter tâmplar de a construit tăblițe sprijinite pe niște piciorușe înfipte în solul grădinii și prin calea aleilor, pentru a fi văzute de noi, tinerii elevi, cu mintea nevinovată, atunci, mai mult, văzând citate și din filosofia și Înțelepciunea sfântului savant, l-am iubit pentru totdeauna.
Sfânta Maria Egipteanca se năştea prin anul 375 din părinţi bogaţi. La 12 ani îşi începe viaţa de scădere morală, ducând în toate ispitele tinerii dornici de petreceri scandaloase. Era de o mare frumuseţe şi pe la 15-16 ani ajunsese celebră prin comportamentul ei de fiecare zi.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar