news        mail   location

 
 

În după-amiaza zilei de ieri, municipiul Pitești a găzduit un eveniment editorial care a avut în centru doi români cu minți strălucite, neurochirurgul Vlad Alexandru Ciurea și neurologul savant Dumitru Constantin Dulcan.



 

În cadrul acestuia au fost lansate două cărți intitulate: „Sănătatea creierului pe înțelesul tuturor” și „Calea Vindecării. Pacea dintre inimă și minte”.

După acest moment, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul a avut bucuria să-l primească la Curtea de Argeș pe neurochirurgul academician Vlad Ciurea, care a vizitat cu această ocazie Catedrala Arhiepiscopală, ctitoria Sfântului Neagoe Vodă Basarab. În acest spațiu încărcat de istorie și spiritualitate, Chiriarhul a dorit să recompenseze bogata activitate desfășurată de distinsul oaspete în domeniul medical, oferindu-i acestuia medalia creștin-ortodoxă ,,Sfântul Neagoe Vodă Basarab”.

După acest moment solemn, Ierarhul Argeșean l-a invitat pe distinsul medic să viziteze muzeul Eparhiei și Sala Manole din incinta Palatului Arhiepiscopal, unde au fost purtate discuții legate de noua apariție editorială ,, Sănătatea creierului pe înțelesul tuturor”. Cu această ocazie, academicianul Vlad Ciurea a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic mai multe cărți care cuprind diferite tratate despre sănătatea trupului și a sufletului, toate avându-l drept autor pe Chiriarhul Eparhiei.

În „Sănătatea creierului pe înțelesul tuturor”, profesorul Vlad-Alexandru Ciurea - specialist în neurochirurgie, oferă publicului larg recomandări pentru a ne păstra mintea limpede într-o lume tot mai agitată. Reputatul medic a înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, a condus și a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naționale și internaționale.

Vlad Alexandru Ciurea a realizat peste 23.000 de mii de operații pe creier, din care jumătate la copii. A fost președintele Societății de Neurochirurgie din România timp de 8 ani (două mandate). Din 7 ianuarie 2013 lucrează în cadrul Spitalului Sanador, unde în prezent este Șef Secție Neurochirugie și Director Științific.

Din 2 februarie 2022 este membru de onoare al Academiei Române.

În ziua de 16.04.2024, s-a desfășurat o nouă etapă a proiectului Campionii Bucuriei, din cadrul Protoieriei Topoloveni, în care parohiile din cercul nr. II pastoral: Popești Căteasca, Teiu Vale, Teiu Deal, Gruiu, Siliștea III și Baloteasca, au dăruit alimente familiilor cu venituri modeste.
Iubirea de săraci şi iubirea de străini sunt două ramuri de măslin cu al căror rod se ung toţi, din care însuşi Domnul Îşi unge capul şi picioarele şi va răsplăti în împărăţia cerească pe acela care-L unge. Că adevăratul iubitor de săraci aude pe Cel ce zice: "Milostenia şi credinţa nu te vor lăsa pe tine, însă să le legi pe ele de grumazul tău şi vei afla darul, ca să gândeşti cele bune înaintea Domnului şi a oamenilor", spunea Sfântul Antioh.
Educaţia a vizat, de-a lungul timpului, formarea personalităţii omului, în funcţie de particularităţile fiecăruia, dar şi în funcţie de dinamica socială, de mobilitatea profesiilor prin integrarea dinamică a omului în societate. Tocmai de aceea şcoala a jucat întotdeauna un rol esenţial în orice epocă, iar astăzi, în contextul actual al unei societăţi structurate printr-o cunoaştere informaţională şi eficienţă tehnicizată, orientate spre pragmatism, relevanţa educaţiei este una şi mai mare.
Milostenia nu este compasiune pasivă și fără rezultat, ci gest activ prin care ne dovedim dragostea față de celălalt.
Cel ce gândește la Dumnezeu cinstește pe orice om, află ajutor de la orice om prin voința ascunsă a lui Dumnezeu. Și cel ce apără pe cel asuprit are pe Dumnezeu de partea sa. Iar cel ce întinde brațul său spre ajutorul aproapelui primește brațul lui Dumnezeu în ajutorul său, spune Sfântul Isaac Sirul.
Blaise Pascal, în momentele, mai ales, de adâncă meditație se întreabă: „Ce este atunci omul? În om măreția lui se amestecă, din nefericire, cu mizeria lui. Natura omului este dublă: față de natură este mizerabil: natura îl strivește. Dar omul o știe, și această conștiință pe care natura în toată imensitatea ei nu o are, formează superioritatea lui: „Omul este un rege, dar un rege deposedat”. Sau cu altă expresie: „Omul nu este decât o trestie, cea mai slabă din natură, dar o trestie care gândește” (pag. 291).
Celebrul Blaise Pascal (1623-1662) s-a ocupat și de Filosofia Minții. Citind pe filosoful Aristotel (384-322 î. Hr.) a înțeles că viața omului depinde, uneori, de efectul imaginației. Și cine nu are imaginație?
La Paris, în anul 1662, savantul fizician se stinge din viață, iar sora sa, Gilberte, strânge notele lăsate (rămase), care formează ceea ce noi cunoaștem sub numele de „Pensees de Pascal”.
Dintr-o familie burgheză, Blaise Pascal, în anul 1623, a venit pe lume în Clermont Ferrand, tatăl său fiind magistrat superior. Tânărul Blaise Pascal era pasionat de științele fizice și matematice. Familia Pascal se stabilește la Paris în anul 1631, când tânărul Blaise avea doar opt ani. Familia era frecventată de savanții iluștri ai timpului, mai ales că secolul are ca idol științific pe savantul Rene Descartes.
Ceea ce este demn de reținut, fără grăbire și cu îngrijire, este să îndrăznim să amintim despre misticismul pe care-l abordăm, provocat de trebuința de a găsi o garanție, o siguranță, pentru cunoașterea noastră.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar