news        mail   location

 
 

Orașul Mioveni din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a îmbrăcat astăzi haine de sărbătoare. Noua catedrală construită în centrul urbei, închinată Sf. Ap. Petru şi Pavel şi-a sărbătorit hramul. 

Foarte mulţi credincioşi au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Momentul a fost deosebit pentru comunitatea orașului Mioveni datorită faptului că Ierarhul Argeșean a săvârșit și slujba de sfințire a unei troițe din lemn care a fost așezată în curtea bisericii. Aceasta a fost executată de meșterul  argeșean Nicolae Baicu din Rădești și a fost realizată cu sprijinul financiar al primăriei orașului Mioveni.

În cuvântul rostit, Chiriarhul Eparhiei a vorbit despre viața Sfinților Apostoli Petru și Pavel care au devenit ocrotitorii orașului Mioveni.

Piatra de temelie la această impunătoare catedrală a fost aşezată în 29 iunie anul 1993, de către Întâistătătorul Eparhiei, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic.

La îndemnul Chiriarhului Eparhiei Argeşului şi Muscelului un grup de iniţiativă, coordonat de preoţii bisericii Sf. Mc. Gheorghe din oraş, a făcut toate demersurile necesare contruirii unui asemenea edificiu de cult.

Existând doar o singură biserică în oraş, iar numărul locuitorilor fiind foarte mare, noua catedrală a fost proiectată la dimensiuni impresionante, fiind în prezent cel mai mare locaş de cult din cuprinsul Eparhiei Argeşului şi Muscelului.

Fondurile necesare construcţiei până la cota 0 au venit din partea populaţiei şi a unor sponsori.

Secretariatul de Stat pentru Culte şi Consiliul Judeţean Argeş au avut în acest sens o contribuţie hotărâtoare.

Costurile fiind foarte mari, lucrările au fost preluate ulterior de Consiliul Local al Primăriei Mioveni care a direcţionat în fiecare an sume foarte mari pentru definitivarea construcţiei.

În ziua de cinstire a Sfinților Martiri Brâncoveni, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul s-a aflat astăzi în mijlocul credincioșilor din orașul Mioveni .
Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Curtea de Argeș, ctitorie a Sfântului Neagoe Basarab, și-a sărbătorit astăzi hramul. După cum este obiceiul la această mare sărbătoare, foarte mulți pelerini veniți încă de aseară au avut ocazia de a se închina și la moaștele Sf. Mc. Filoteia.
Cu o zi înainte de cinstirea hramului principal închinat ,, Adormirii Maicii Domnului”, mănăstirea argeșeană Negru Vodă din municipiul Câmpulung Muscel a trăit momente de mare încărcătură spirituală.
În ziua de 29.07.2022, s-a desfășurat o nouă etapă a proiectului Campionii Bucuriei, din cadrul Protoieriei Pitești, în care parohiile din cercul nr. V pastoral: Moșoaia, Poiana Lacului, Smeura, Bascov, Rotărești, Prislop, Glâmboc, Valea Ursului, Lăzărești, Ciocănăi, Piscul Moșului, Valea Satului, Sfânta Vineri, Cuvioasa Parascheva, Papucești II și Sfântul Pantelimon, au oferit credincioșilor alimente și bunuri de strictă necesitate.
În pelerinaj, Dumnezeu și omul se caută reciproc și se întâlnesc în mod spontan și misterios. Semnificațiile spirituale, profunde, ale pelerinajului, arată în același timp folosul său spiritual atât pentru viața personală a pelerinului, cât și pentru viața Bisericii în general.
După cinstirea Maicii Domnului, întru sfântă adormire, pe 16 august, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a orânduit prăznuirea Martirilor Brâncoveni, Constantin Domnitorul, cei patru fii: Constantin, Ștefan, Radu, Matei și vistierul Ianache Văcărescu.
Nicicând nu vom putea îndeajuns să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru darurile Sale semănate în cer și pe pământ. Dacă vom învăța să vedem și mai ales să medităm cu bunăvoință la divina alcătuire, sau, mai bine-zis, divina zidire, cum o numea Vasile Militaru, vom înțelege nesfârșita iubire a lui Dumnezeu. Și aceasta mai ales pentru noi cei semănați pe fața întregului pământ.
Așa strigă profetul Isaia: „Vai de cei ce se îmbată, dar nu de vin!” (Isaia 28, 1). Atunci când ne mâniem și forfecăm pe bieții oameni, păcătoși fiind toți, Marele Vasile scrie că: „Mânia este o beție a sufletului: îl face pe om fără judecată, așa cum îl face și vinul. Tristețea, este și ea o beție, că tulbură mintea cu gânduri întunecate. Frica, atunci când ia naștere fără motiv, este o altă beție. „Mântuiește sufletul meu de frica vrăjmașului”, spune Scriptura (Psalmul 85, 2).
Mijloacele de a alunga pe diavoli din viața noastră și a societății le regăsim în convorbirea pe care Însuși Iisus Domnul a avut-o cu ucenicii Săi, care nu au putut alunga pe diavolul din cei care strigau la Domnul, ca să auzim și noi: „Neamul acesta nu iese decât numai prin rugăciune și prin post” (Marcu 9, 29).
Să ascultăm glasul Sfântului Vasile cel Mare: „Masa îmbelșugată, de care s-a desfătat tot timpul vieții lui, l-a aruncat în focul gheenei...Dar postul nu este folositor numai pentru viața de dincolo, ci este folositor chiar pentru trupul nostru...Nimeni nu s-a îmbătat cu apă. Pe nimeni nu l-a durut capul vreodată că a fost îngreuiat de apă...

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar