news        mail   location

 
 

Când era iarnă, mama torcând fir din fuior de cânepă, iar eu depănând la gheme, îmi povestea câte ceva despre popa Dobre, cum i se mai zicea Părintelui Nicolae.

 

Era un preot ticluit. Se purta sobru, cu barbă mare şi pălărie cu boruri late ca ale lui Calistrat Hogaş. Mergea ţeapăn de drept pe drum şi în costumaţie preoţească, fără niciun cusur.

Copiii îl aşteptau să-l întâlnească. Avea Părintele Nicolae o geantă mare, plină cu biscuiţi, zahăr şi bomboane. Toţi se apropiau cu sfiiciune, sărutându-i mâna dreaptă după care primeau doritele daruri din geanta burduhănoasă.

Într-una din zile, mama şi cu alte fetiţe s-au dus, pâş-pâş, pe lângă gardul uliţei din grădina popii şi se uitau printre scânduri să vadă ce este dincolo. Pe un scaun stătea bătrânul preot Nicolae şi culegea cânepă, făcându-o snopi pentru a fi dusă la topit. Din când în când îşi ştergea sudoarea cu mâneca suflecată.

Mai târziu, când s-a dus la spovedanie, se uita de sub epitrahil la mâna popii Nicolae şi a văzut degetele galbene de tutun precum şi mustaţa. Dintr-o dată aude:

- Spune, Ileană, lapte ai mâncat?

- Am băut câteva căni, Părinte, şi-mi pare rău!

- Ia spune-mi, vaca ce mănâncă?

- Fân mănâncă, Părinte!

- Bravo, Ileană! Atunci laptele-i de post şi l-a făcut Dumnezeu ca tu să-l mănânci.

- Spune-i lui mumă-ta să-mi aducă un picior de porc să-l fac săpun, auzi?

- Aud, Părinte! Şi-a luat-o tot într-o fugă spre casă. Era Ajunul de Crăciun. Când Părintele Nicolae mergea cu icoana, se auzea pe drum cântând: Naşterea Ta Hristoase, Dumnezeul nostru… Mama, de frică s-a urcat în podul casei şi s-a ascuns după hornul sobei.

După ce s-a sărutat icoana de către cei ai casei, zice părintele Dobre:

- Ei, Varvară, unde-i Ileana cea micuţă şi isteaţă?

- O fi pe aici, Părinte, pe undeva, îi zise mama vitregă.

- Ţi-a spus ca să-mi aduci un picior de porc pentru săpun?

- Mi-a spus, Părinte, dar încă n-am tăiat purcel anul acesta.

- Bine, ai să aduci la anul şi primind un fuior de cânepă se îndepărtă de casă.

De după coşul sobei, coboară mama încă plină de frică, auzind glasul baritonal ce se pierdea pe uliţă la vale.

Era prin anii ’50 ai secolului trecut, când priveam din depărtare convoiul ce însoţea sicriul cu popa Dobre, aşezat în carul cu patru boi. Se îndrepta spre cimitirul din dealul bisericii.

Clopotele sunau a jale. Babele grele de picioare, stăteau pe bancă lângă poarta casei şi povesteau cât de bun şi darnic a fost Popa Dobre.

Una dintre ele, cu glas pios, zicea:

- Vai, ce bun popă a fost! N-om mai avea noi niciodată aşa Părinte. Câte cârmoji mi-a dat ani de-a rândul. Nici de săpun nu am dus lipsă. Bun săpun! Făcut de doamna preoteasă Ileana, că deh, noi femeile nu prea ştim să facem săpunul aşa de bun. Doar de gură nu ne întrece nimeni!

Calinic Arhiepiscopul, Toată vremea-și vreme, volumul I, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2013.

Lucrarea lui Hristos în sânul Bisericii este una cât se poate de vie și actuală. Mântuitorul împodobește Biserica Sa cu mărgăritare de mare preț, care ne sunt modele de dragoste, înțelepciune și curaj. Sfântul Sofronie Saharov afirma că „prezența sfinților este de mult preț pentru întreaga omenire”.
Milostenia reprezintă jertfelnicia inimii. Dând celor săraci, inima noastră devine o adevărată jertfă adusă lui Dumnezeu. Cel care dă celui lipsit, nu face altceva decât să restituie bunuri la izvorul milei, care este Dumnezeu.
Ce este milostenia? Este inspirație divină: este iubire, este libertate, Milostenia este spiritul legii. Sfântul Apostol Pavel este cel care a descoperit spiritul legii; și ceea ce el numește ”milostenie”, dintr-o perspectivă divină, noi, dintr-o perspectivă omenească, numim ”dreptate”, spunea Victor Hugo.
În cadrul Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă”, organizat în toate unitățile de învățământ din cuprinsul Eparhiei, în contextul declarării „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, în Patriarhia Română, în biserica parohiei Glâmbocata a avut loc prima cateheză cu tema: „Sfinții Doctori: Nectarie de la Eghina, Sfântul Efrem cel Nou, Sfântul Ioan Rusul și Sfântul Luca al Crimeii”.
O inimă largă pentru semenii noștri revarsă cerul pe pământ, de aceea nu trebuie să legăm pâinea ce ar trebui să ajungă la sărac, ci trebuie să o lăsăm să ajungă înaintea noastră în cer.
De când eram prunc, atunci când auzeam rostindu-se în jurul meu cuvintele: Dragoste și Iubire, nu numai că ciuleam urechile, dar asupra inimii aveam un șoptit tainic de văzduh, plin de cântec de îngeri și amiros de iasomie. În mintea mea au rămas cele două cuvinte, de farmec pline, până azi.
Când am văzut și auzit, cum Părintele Cleopa repeta cu un crescendo unic și cu modulație în voce, cuvântul Răbdare, mi-am adus aminte de Constantin Brâncuși, care, la un alt capăt al lumii, cânta cu fervoare, Aliluia, într-o sută de modulații! Cum s-ar spune: să-i fi tot auzit, cu uimire și câtă forță interioară te putea cuprinde!
Auzim mereu, în mediile eclesiastice, biserici, mănăstiri, școli și Facultăți de Teologie și chiar în vorbirea zilnică, pe alocurea, rostindu-se un cuvânt deosebit: smerenia!
Dacă am avea ochi duhovniceşti şi plini de agerime în a vedea la tot pasul cele orânduite de Iubitorul de oameni şi Milostivul Dumnezeu, ne-am minuna şi am striga din răsputeri, ca oarecând Profetul David, plin de Duhul Sfânt: „Mari şi minunate sunt lucrurile (lucrările) Tale, Doamne, toate cu înţelepciune le-ai făcut; umplutu-s-a pământul de zidirea Ta!” (Psalmul 103, 24).
Când ne gândim la duhul curăției, din rugăciunea Doamne și Stăpânul vieții mele, fără prea multă greutate trebuie să înțelegem că este vorba despre duhul curat, primenit, după ce a fost spălat de întinăciunea păcatelor săvârșite, cu gândul, cu lucrul, cu știință și neștiință, cu voie sau fără de voia noastră.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar