news        mail   location

 
 

Acest mister al membrului-fantomă este foarte greu de explicat. Poate că vi s-a întâmplat, harnici cititori, ca să vedeți, uneori, prin spitale sau pe drumuri, câte un om (pe jumătate om – fizic vorbind), care nu are picioare sau mâini!

 

Am văzut, adesea, asemenea nefericiți care, în sinea lor, s-au obișnuit cu nenorocirea care i-a încercat!  Cu tot acest soi de dureri, cei amputați din război, din cauza diabetului sau alte cauze, au curajul să reziste, să se bucure de viață, deși noi, văzându-i, zicem: „Vai de viața lor!” Înțelegem și noi, cel puțin teoretic, că acel ins, care răzbate în viață, așa cu „handicapul” său, are dragoste de viață, chiar dacă se chinuie. Este un examen mare, un examen suprem. Cei care avem mâinile, picioarele și celelalte organe întregi,  putem să intuim ce va să însemne acel membru-fantomă, adică, membrul amputat, care rămâne toată viața ca și întreg.

Celebrul chirurg Alexandru Ciurea, ne spune în cartea sa de inițiere, că: „Toate persoanele care au suferit de o asemenea imputație, percep mai departe porțiunea amputată. Simt că piciorul drept, pe care l-au avut, îl au și în continuare. De ce? Creierul este programat încă din copilărie să-și perceapă corpul în totalitate. Dacă ați observat, copilul mic, la 2-3 luni, își pupă încontinuu mânuțele și piciorușele, le palpează, le pipăie, se uită la ele și se minunează. Se minunează și face gesturi care par neclare pentru noi, adulții. Sunt foarte clare pentru ei, în schimb. Făcând aceasta, copilul își recunoaște propriul organism. Astfel, face o amprentă, care s-a dus în creier. Tot corpul omenesc este amprentat și programat în creierul uman. Când se întâmplă o nenorocire, de genul dispariției unei porțiuni din corp, amprenta n-a dispărut, a dispărut doar partea exterioară. Nervii, terminațiile nervoase percep în continuare ceva, ceea ce noi nu mai avem. Este un mister al creierului, un fenomen foarte interesant.”

De aceea, să avem grijă de mâinile și picioarele noastre! Să avem grijă de toate membrele constitutive ale trupului omenesc. Să păstrăm sănătatea vieții noastre, cu care ne-a binecuvântat Domnul Dumnezeu!

A avea grijă de viața noastră este o obligație morală, că prin această grijă, recunoaștem și Îi mulțumim Domnului Dumnezeu, pentru capodopera lăudată de Sofocle în Antigona: „În lume-s multe mari minuni, minuni mai mari ca omul, nu-s!”

Să luăm aminte!

Calinic Argeșeanul

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului l-a avut astăzi drept oaspete pe Înaltpreasfințitul Părinte Theodor, Mitropolit de Akhaltsikhe și Tao-Klargeti (Patriarhia Georgiei), Întâistătătorul Eparhiei în cuprinsul căreia se află și localitatea natală a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul.
Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Curtea de Argeș și-a sărbătorit astăzi cel de-al doilea hram închinat Sfântului Neagoe Vodă Basarab. La acest eveniment important din viața eparhiei argeșene, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului Argeșeanul, l-a avut invitat pe Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Ziua de 26 septembrie are o însemnătate aparte pentru Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre din Pitești, deoarece biserica de lemn din incinta unității militare își sărbătorește hramul și protectorul, pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic a fost oficiată în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Curtea de Argeș, slujba Vecerniei unită cu Litia și Acatistul Sfântului Neagoe Vodă Basarab, ocrotitorul și ctitorul sfântului locaș de rugăciune, de către un sobor de preoți și diaconi.
În Duminica a XVIII-a după Rusalii, monahiile și pelerinii de la mănăstirea argeșeană Văleni, au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Omenirea a tot plâns și a bocit, luptându-se pentru libertatea oricărui cetățean, a Patriei iubite, în care s-a născut și, desigur, libertatea Poporului, în întregul său pe fața Pământului.
Scriitorul Dimitrie Bolintineanu, în Imnul închinat lui Daniil Sihastru, Sfântul sfătuitor al Dreptului Sfânt Ștefan cel Mare, scrie: „Ce e oare traiul dacă e robit?/ Sărbătoarea în care nimeni n-a zâmbit,/ Viața și robia nu pot sta împreună,/ Ne e totodată pace și furtună!”
Când mă gândesc la Sfântul Antim Ivireanul, alesul cărturar şi scriitor în slovele de aur ale cuvântului românesc, mintea mă duce la anul 1650, când Dumnezeu a binecuvântat naşterea pruncului, de neam georgian, care va deveni cel mai luminat mitropolit al Ţării Româneşti până în secolul al XVIII-lea.
Materialul cercetat şi tălmăcit de specialişti asupra vieţii lui Neagoe Vodă Basarab, de la începutul vieţuirii sale în această frumuseţe a lumii văzute şi până la trecerea în Ţara de peste veac, este imens şi te transpune într-o lume plină de frumuseţi şi vrednicii, dar şi încercări, uneori, peste puterile omului de a fi învinse, dacă nu are „ajutorul de sus, de la Părintele Luminilor!”
Marele Mitropolit și Sfânt al Țării Românești, Antim Ivireanul, în cartea sa, Didahii, scrie: „Ține cumpăna judecății drept și nu lăsa să-ți spurce unii și alții auzurile, cu vorbele lor cele stricătoare”! Este o recomandare și o avertizare, în același timp.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar