news        mail   location

 
 

Uneori se aude, cum românii, la năduf și oftaturi, spun: „Nu te pune cu mintea prostului că e odihnită!” Parcă ar suna înfricoșător acest proverb spus pe scurt, așa cum sunt zicerile românilor, care au avut mari suferințe în decursul istoriei!

 

Puterea minții ar fi al doilea mister despre care este foarte bine ca să știm câte ceva. Și în această privință, savantul chirurg neurolog Alexandru Ciurea, scrie: „Într-adevăr, creierul uman are o forță cu totul deosebită, dovedită, și care se numește puterea minții”. Este un element extrem de interesant: forța minții este recunoscută de toată lumea și se spune că „puterea creierului poate să miște munții”.

Mai mult, s-a considerat că această activitate cerebrală are și o împlinire spirituală. Această spiritualitate, această legătură pe care o avem cu Divinitatea sau cu persoane aflate la distanță sau în apropiere, se realizează datorită puterii minții noastre. S-au făcut diferite experiențe: un grup de persoane dotate cu activitate mentală superioară au încercat să influențeze  natura înconjurătoare, să provoace norii și ulterior ploaie. S-a reușit asta (știu exact din experiență proprie, de ani de zile – nu vă mirați: toți putem aduce ploaie, cu ajutorul lui Dumnezeu și prin credință cât un „grăunte de muștar”, cum spune Iisus Hristos: „Dacă veţi avea credinţă în voi cât un grăunte de muştar, veţi zice muntelui acestuia: Mută-te de aici dincolo, şi se va muta; şi nimic nu va fi vouă cu neputinţă” Matei 17, 20)! Este dovedit că puterea minții influențează lumea înconjurătoare atât individual, cât și în grup, și că totul se datorează acestui organ superb, acestei bijuterii, care este creierul. De fapt, toate exercițiile spirituale, de adunare în grup (la slujbe și alte manifestări de bucurie!), nu fac decât să arate puterea minții în grup. Mintea se concentrează asupra elementelor pozitive interioare organismului, ca să deschidă toate căile și exterioare și interioare asupra naturii înconjurătoare. De aceea, când porniți un lucru, concentrați-vă  cu puterea minții și realizați-l total „cap-coadă”, fără obstacole sau ezitări!”

Am făcut multe experiențe cu „puterea minții”, mai ales atunci, când în grup mai mic sau mai mare, ne-am strâns la rugăciune pentru ploaie (când eram preot în Ardeal) și numai după puțină vreme cerul senin s-a împodobit cu nori, nefiind niciun nor până atunci. A venit o ploaie mare „binefăcătoare” spre uimirea noastră.

Am înțeles ce înseamnă „credința cât un fir de muștar” și că la rugăciuni se pot forma nori aducători de ploaie. Nu fac glume! Încercați! Așa și cu boala! Rugă la Dumnezeu pentru vindecare! Așa este și cu pacea amenințată cu prăbușirea războaielor peste noi, rugăciunea poate apăra viața noastră amenințată.

Ruga sinceră pentru prosperitatea României, a Europei și a lumii, poate fi dacă ne unim în credință și rugăciuni sincere!

Calinic Argeșeanul

Parohia argeșeană Rucărul de Sus și-a sărbătorit astăzi ocrotitorul spiritual. În această zi de mare bucurie, credincioșii au primit în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul. Chiriarhul a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
În duminica a cincea din Postul Mare, cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, Sectorul Cultural și Comunicații Media din cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a organizat un concert de pricesne și muzică bizantină, intitulat: „La umbra Crucii Tale”.
În ziua de 19 aprilie 2024, s-a desfășurat o nouă etapă a proiectului Campionii Bucuriei, din cadrul Curtea de Argeș, în care parohiile din cercul nr. I pastoral: Albești Pământeni, Albești Ungureni, Bărăști, Cicănești I, Dobroț, Înălțarea Domnului, Sfinții Împărați, Sfântul Vasile și Sfinții Voievozi, au oferit credincioșilor pachete cu alimente.
Milostenia reprezintă gestul creștin de a face bine, din dragoste și compasiune pentru cel aflat în nevoie. Iubirea de semeni este binevoitoare, înțelegătoare, fiind cel mai natural sentiment. Cum aceasta este atât de importantă, să ne dăm silința să o întărim în suflet și să o sporim în viața noastră!
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul -Biroul de Cateheză a organizat jurizarea Concursului Național Catehetic ”HRISTOS – CUVÂNTUL CARE VINDECĂ”, ediţia a XVI-a, la nivel de protoierie.
Filosoful și omul de știință Blaise Pascal a spus și în scris: „Iată unde ne duc cunoștințele noastre despre natură. Dacă nu sunt adevărate, atunci nu există adevăr pentru om și dacă sunt adevărate, omul găsește în ele un obiect de umilire; este silit să se înjosească într-un fel sau altul.
Spaţiul cosmic de primăvară se revarsă asupra pământului cu mari binecuvântări, din mila cea neînserată a Domnului Dumnezeu! Desigur, n-ar fi lipsit de bucurie dacă imnologii noştri, ar dedica din prea plinul inimilor câte un Imn fiecărui anotimp, dacă nu chiar fiecărei luni din cele 12 ale anului.
Când am auzit, dar și când am citit despre Blaise Pascal (1623-1662), dar mai ales când Arhidiaconul Profesor Ioan Ivan, Directorul Seminarului Teologic din împărația Mănăstirii Neamț, a pus pe un meșter tâmplar de a construit tăblițe sprijinite pe niște piciorușe înfipte în solul grădinii și prin calea aleilor, pentru a fi văzute de noi, tinerii elevi, cu mintea nevinovată, atunci, mai mult, văzând citate și din filosofia și Înțelepciunea sfântului savant, l-am iubit pentru totdeauna.
Sfânta Maria Egipteanca se năştea prin anul 375 din părinţi bogaţi. La 12 ani îşi începe viaţa de scădere morală, ducând în toate ispitele tinerii dornici de petreceri scandaloase. Era de o mare frumuseţe şi pe la 15-16 ani ajunsese celebră prin comportamentul ei de fiecare zi.
După ce se citesc Cugetările lui Pascal din anul 1670, observăm că celebrul autor face apologia religiei creștine, plecând de la un studiu asupra omului, considerând că o conștiință a omului este cu mult mai importantă decât știința abstractă și că este important să ajungi la o desăvârșire morală, decât să ajungi la rezultate în „științele exterioare”.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar