news        mail   location

 
 

În ultima vreme și mai ales, după ce a început postul Mare, de data asta de timpuriu, și de 49 de zile, mai lung ca niciodată, creștinii ortodocși se plâng, până și la interviurile de la Radio România Actualități, radio pe care-l ascult fără nicio vacanță.

 

De ce anume se plâng? De scumpiri și mai ales de scumpirile zarzavaturilor (legume), fructe și alte bucate pentru meniul de post.

Că am pomenit de meniu, doresc să se știe că nu avem niciun meniu stabilit, alimentar, nici în Vechiul Testament, dar nici în Noul Testament. Lucru este tranșant: ori postești, adică nu mănânci nimic, decât să bei apă cât de multă, ori guști bucate potrivite cu firea și posibilitățile de sănătate, voință și putere, fără să bați toba, țambalul, clarinetul, saxofonul, chitarele și alte instrumente sonore!

Postul este o „adeziune” la un program benevol! Nu este nimeni obligat, nici să mănânce și nici să postească! Este voia liberă a fiecăruia să-și îngrijească sănătatea, trupul și sufletul, că sunt ale lui Dumnezeu! Așa citim în Biblie! Așa ne învață Sfântul Apostol Pavel!

Ce post să ținem noi, făpturile omenești, că ursul nu mănâncă, nici nu bea, luni de zile? Acum s-a modernizat și el, nu mai hibernează (adică nu mai priveghează), mai iese la lumină și pe drumuri să mai vadă cum merg lucrurile și cum postesc oamenii! Ca să nu ne mai necăjim prin piețe și să ne tot uităm în traistă, dacă avem bănuți să cumpărăm, noi putem posti un post biblic, așa cum citim în Cartea Profetului Isaia, capitolul 58, despre adevăratul post: „Iată postul plăcut mie, zice Domnul Dumnezeu: Dezleagă lanțurile răutății, dezleagă legăturile robiei, dă drumul celor asupriți, și rupe orice fel de jug; împarte-ți pâinea cu cel flămând, și adu în casa ta pe nenorociți, fără adăpost, dacă vezi și un om gol, acoperă-l și nu întoarce spatele semenului tău. Atunci lumina ta va răsări ca zorile și vindecarea ta va încolți repede; neprihănirea ta va merge înainte și slava Domnului te va însoți”. Unde este vorba de zarzavaturi?

Să mergem pe post de suflet, nu atâta de trupesc și de scump și cu dureri de cap și de stomac. Postul să fie o bucurie! Atunci nu mai costă nimic! Vom reveni cu precizări. Până atunci, beți apă și gustați ce puteți și ce nu costă!

Calinic Argeșeanul

În ziua de 16.04.2024, s-a desfășurat o nouă etapă a proiectului Campionii Bucuriei, din cadrul Protoieriei Topoloveni, în care parohiile din cercul nr. II pastoral: Popești Căteasca, Teiu Vale, Teiu Deal, Gruiu, Siliștea III și Baloteasca, au dăruit alimente familiilor cu venituri modeste.
Iubirea de săraci şi iubirea de străini sunt două ramuri de măslin cu al căror rod se ung toţi, din care însuşi Domnul Îşi unge capul şi picioarele şi va răsplăti în împărăţia cerească pe acela care-L unge. Că adevăratul iubitor de săraci aude pe Cel ce zice: "Milostenia şi credinţa nu te vor lăsa pe tine, însă să le legi pe ele de grumazul tău şi vei afla darul, ca să gândeşti cele bune înaintea Domnului şi a oamenilor", spunea Sfântul Antioh.
Educaţia a vizat, de-a lungul timpului, formarea personalităţii omului, în funcţie de particularităţile fiecăruia, dar şi în funcţie de dinamica socială, de mobilitatea profesiilor prin integrarea dinamică a omului în societate. Tocmai de aceea şcoala a jucat întotdeauna un rol esenţial în orice epocă, iar astăzi, în contextul actual al unei societăţi structurate printr-o cunoaştere informaţională şi eficienţă tehnicizată, orientate spre pragmatism, relevanţa educaţiei este una şi mai mare.
Milostenia nu este compasiune pasivă și fără rezultat, ci gest activ prin care ne dovedim dragostea față de celălalt.
Cel ce gândește la Dumnezeu cinstește pe orice om, află ajutor de la orice om prin voința ascunsă a lui Dumnezeu. Și cel ce apără pe cel asuprit are pe Dumnezeu de partea sa. Iar cel ce întinde brațul său spre ajutorul aproapelui primește brațul lui Dumnezeu în ajutorul său, spune Sfântul Isaac Sirul.
După ce se citesc Cugetările lui Pascal din anul 1670, observăm că celebrul autor face apologia religiei creștine, plecând de la un studiu asupra omului, considerând că o conștiință a omului este cu mult mai importantă decât știința abstractă și că este important să ajungi la o desăvârșire morală, decât să ajungi la rezultate în „științele exterioare”.
Blaise Pascal, în momentele, mai ales, de adâncă meditație se întreabă: „Ce este atunci omul? În om măreția lui se amestecă, din nefericire, cu mizeria lui. Natura omului este dublă: față de natură este mizerabil: natura îl strivește. Dar omul o știe, și această conștiință pe care natura în toată imensitatea ei nu o are, formează superioritatea lui: „Omul este un rege, dar un rege deposedat”. Sau cu altă expresie: „Omul nu este decât o trestie, cea mai slabă din natură, dar o trestie care gândește” (pag. 291).
Celebrul Blaise Pascal (1623-1662) s-a ocupat și de Filosofia Minții. Citind pe filosoful Aristotel (384-322 î. Hr.) a înțeles că viața omului depinde, uneori, de efectul imaginației. Și cine nu are imaginație?
La Paris, în anul 1662, savantul fizician se stinge din viață, iar sora sa, Gilberte, strânge notele lăsate (rămase), care formează ceea ce noi cunoaștem sub numele de „Pensees de Pascal”.
Dintr-o familie burgheză, Blaise Pascal, în anul 1623, a venit pe lume în Clermont Ferrand, tatăl său fiind magistrat superior. Tânărul Blaise Pascal era pasionat de științele fizice și matematice. Familia Pascal se stabilește la Paris în anul 1631, când tânărul Blaise avea doar opt ani. Familia era frecventată de savanții iluștri ai timpului, mai ales că secolul are ca idol științific pe savantul Rene Descartes.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar