news        mail   location

 
 

Pentru noi, cei de la țară, fumatul este considerat o belea cu fum periculos de intoxicare. Într-o zi am văzut o babă cârmită de spinare, cocoșată, care purta o țigară lungă între buzele gurii, tot trăgând câte un fum și tremurând de mama focului.

 

Arăta oribil biata babă. Noi ne amuzam, dar baba, din tabac trăgea și era și mai rău, că fumul țigării răzbătea prin picăturile unei ploi mărunte, pe la noi, numindu-se „ploaie mocănească”.

Ca să fie spectacolul deplin, baba mai trebuia să aibă un coș înfipt în scăfârlia ei îmbrobodită cu un tulpan negru din alte vremuri întunecate!

Ce fumuri de țigară! Ce mai babă sclifosită!

Doctorul neurochirurg, Alexandru Vlad Ciurea, recomandă: „Trebuie să ne ferim de fumat, care face foarte rău creierului, producând închiderea vaselor nervoase și să ne ferim de alcool, care mai ales în cantitate mai mare duce la nonfuncționarea în condiții bune ale celulelor nervoase și la scăderea cantității de glucoză în celulele nervoase, care nu mai funcționează bine, celula se ratatinează, creierul își reduce dimensiunile”.

Cu toate acestea, doctorul Ciurea, ne învață că: „Eu nu pledez pentru alcool tare, ci pentru alcoolul în cantități mici. Vinul, de pildă, este cât de cât un aliment pentru creier. În doze mici, este stimulativ pentru activitatea cerebrală și pentru metabolism. Ca dovadă, francezii îl beau în fiecare zi, dar în doze mici.

Aceste obiceiuri nocive pentru creier sunt private de somn, depresie, zgomotul în general, care nu permit odihna celulelor nervoase, precum și starea de tensiune, de nervi, de ceartă, în general.

Se impune să avem grijă de creierul nostru, care stă la cârma organismului nostru atât de complicat, dar tot pe atâta de fragil. Se spune că, potrivit statisticilor mondiale, ar muri 30 de milioane de oameni. Mult, prea mult! Dar infestarea atmosferei? Mirosul insuportabil, deseori! Dar arsul banilor cu bună știință. Un calcul sumar ar duce la sume uriașe.

Ș-apoi aspectul bizar, cu tot felul de ifose și arătări, caraghioase: țigarete, narghilea, pipa, mâncatul de tutun, etc..

Când umblam și eu, moda timpului, să mă însor, îmi alunecase ochii către o fetișcană cu fața albă și părul negru. Mi-a spus că, dacă doresc să mă însor cu ea, trebuie să îndeplinesc două condiții: să miros a fum de țigară când o pup și să simtă fața aspră ca peria, când o mângâi pe obraz. M-a uluit fata cu chip de înger! Ce mofturi feminine! Și de atunci am rămas, până azi, burlac! Deh, fiecare cu melicurile lui!

Dar de fumat să ne lăsăm imediat, că-i mare primejdie pentru creier și plămâni! Vă rog!

Calinic Argeșeanul

Parohia argeșeană Rucărul de Sus și-a sărbătorit astăzi ocrotitorul spiritual. În această zi de mare bucurie, credincioșii au primit în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul. Chiriarhul a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
În duminica a cincea din Postul Mare, cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, Sectorul Cultural și Comunicații Media din cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a organizat un concert de pricesne și muzică bizantină, intitulat: „La umbra Crucii Tale”.
În ziua de 19 aprilie 2024, s-a desfășurat o nouă etapă a proiectului Campionii Bucuriei, din cadrul Curtea de Argeș, în care parohiile din cercul nr. I pastoral: Albești Pământeni, Albești Ungureni, Bărăști, Cicănești I, Dobroț, Înălțarea Domnului, Sfinții Împărați, Sfântul Vasile și Sfinții Voievozi, au oferit credincioșilor pachete cu alimente.
Milostenia reprezintă gestul creștin de a face bine, din dragoste și compasiune pentru cel aflat în nevoie. Iubirea de semeni este binevoitoare, înțelegătoare, fiind cel mai natural sentiment. Cum aceasta este atât de importantă, să ne dăm silința să o întărim în suflet și să o sporim în viața noastră!
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul -Biroul de Cateheză a organizat jurizarea Concursului Național Catehetic ”HRISTOS – CUVÂNTUL CARE VINDECĂ”, ediţia a XVI-a, la nivel de protoierie.
Filosoful și omul de știință Blaise Pascal a spus și în scris: „Iată unde ne duc cunoștințele noastre despre natură. Dacă nu sunt adevărate, atunci nu există adevăr pentru om și dacă sunt adevărate, omul găsește în ele un obiect de umilire; este silit să se înjosească într-un fel sau altul.
Spaţiul cosmic de primăvară se revarsă asupra pământului cu mari binecuvântări, din mila cea neînserată a Domnului Dumnezeu! Desigur, n-ar fi lipsit de bucurie dacă imnologii noştri, ar dedica din prea plinul inimilor câte un Imn fiecărui anotimp, dacă nu chiar fiecărei luni din cele 12 ale anului.
Când am auzit, dar și când am citit despre Blaise Pascal (1623-1662), dar mai ales când Arhidiaconul Profesor Ioan Ivan, Directorul Seminarului Teologic din împărația Mănăstirii Neamț, a pus pe un meșter tâmplar de a construit tăblițe sprijinite pe niște piciorușe înfipte în solul grădinii și prin calea aleilor, pentru a fi văzute de noi, tinerii elevi, cu mintea nevinovată, atunci, mai mult, văzând citate și din filosofia și Înțelepciunea sfântului savant, l-am iubit pentru totdeauna.
Sfânta Maria Egipteanca se năştea prin anul 375 din părinţi bogaţi. La 12 ani îşi începe viaţa de scădere morală, ducând în toate ispitele tinerii dornici de petreceri scandaloase. Era de o mare frumuseţe şi pe la 15-16 ani ajunsese celebră prin comportamentul ei de fiecare zi.
După ce se citesc Cugetările lui Pascal din anul 1670, observăm că celebrul autor face apologia religiei creștine, plecând de la un studiu asupra omului, considerând că o conștiință a omului este cu mult mai importantă decât știința abstractă și că este important să ajungi la o desăvârșire morală, decât să ajungi la rezultate în „științele exterioare”.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar