news        mail   location

 
 

Pentru noi, cei de la țară, fumatul este considerat o belea cu fum periculos de intoxicare. Într-o zi am văzut o babă cârmită de spinare, cocoșată, care purta o țigară lungă între buzele gurii, tot trăgând câte un fum și tremurând de mama focului.

 

Arăta oribil biata babă. Noi ne amuzam, dar baba, din tabac trăgea și era și mai rău, că fumul țigării răzbătea prin picăturile unei ploi mărunte, pe la noi, numindu-se „ploaie mocănească”.

Ca să fie spectacolul deplin, baba mai trebuia să aibă un coș înfipt în scăfârlia ei îmbrobodită cu un tulpan negru din alte vremuri întunecate!

Ce fumuri de țigară! Ce mai babă sclifosită!

Doctorul neurochirurg, Alexandru Vlad Ciurea, recomandă: „Trebuie să ne ferim de fumat, care face foarte rău creierului, producând închiderea vaselor nervoase și să ne ferim de alcool, care mai ales în cantitate mai mare duce la nonfuncționarea în condiții bune ale celulelor nervoase și la scăderea cantității de glucoză în celulele nervoase, care nu mai funcționează bine, celula se ratatinează, creierul își reduce dimensiunile”.

Cu toate acestea, doctorul Ciurea, ne învață că: „Eu nu pledez pentru alcool tare, ci pentru alcoolul în cantități mici. Vinul, de pildă, este cât de cât un aliment pentru creier. În doze mici, este stimulativ pentru activitatea cerebrală și pentru metabolism. Ca dovadă, francezii îl beau în fiecare zi, dar în doze mici.

Aceste obiceiuri nocive pentru creier sunt private de somn, depresie, zgomotul în general, care nu permit odihna celulelor nervoase, precum și starea de tensiune, de nervi, de ceartă, în general.

Se impune să avem grijă de creierul nostru, care stă la cârma organismului nostru atât de complicat, dar tot pe atâta de fragil. Se spune că, potrivit statisticilor mondiale, ar muri 30 de milioane de oameni. Mult, prea mult! Dar infestarea atmosferei? Mirosul insuportabil, deseori! Dar arsul banilor cu bună știință. Un calcul sumar ar duce la sume uriașe.

Ș-apoi aspectul bizar, cu tot felul de ifose și arătări, caraghioase: țigarete, narghilea, pipa, mâncatul de tutun, etc..

Când umblam și eu, moda timpului, să mă însor, îmi alunecase ochii către o fetișcană cu fața albă și părul negru. Mi-a spus că, dacă doresc să mă însor cu ea, trebuie să îndeplinesc două condiții: să miros a fum de țigară când o pup și să simtă fața aspră ca peria, când o mângâi pe obraz. M-a uluit fata cu chip de înger! Ce mofturi feminine! Și de atunci am rămas, până azi, burlac! Deh, fiecare cu melicurile lui!

Dar de fumat să ne lăsăm imediat, că-i mare primejdie pentru creier și plămâni! Vă rog!

Calinic Argeșeanul

În cele șase protopopiate din Arhiepiscopia Argeșului și Mscelului se desfășoară în această perioadă întâlniri ale cercurilor pastoral-misionare.
Copiii sunt un dar şi o binecuvântare de la Dumnezeu pentru familie şi societate, pe care trebuie să-i preţuim şi să-i educăm în duhul Evangheliei lui Hristos şi al valorilor creştine. Creşterea copiilor trebuie realizată cu iubire părintească şi responsabilitate maximă, prin rugăciune şi educaţie pentru fapte bune.
În cadrul proiectului "RO-RM, într-o singură inimă " dintre Grădinița cu Program Prelungit "Academia Piticilor "și IET nr. 2 Andrieș, cadrele didactice din Republica Moldova au ajuns la Curtea de Argeș, însoțite de primarul localității Bubuieci, domnul Igor Moraru.
Educaţia este darul cel mai de preţ pe care îl putem oferi copiilor noştri. Ea nu constă numai în a combate pornirile rele ale copilului, ci şi în a-l obişnui de mic să săvârşească binele.
În cele șase protopopiate din Arhiepiscopia Argeșului și Mscelului se desfășoară în această perioadă întâlniri ale cercurilor pastoral-misionare.
Într-una din zile, mergând la Patriarhia Română, pe Colina Bucuriei, cum a numit-o Părintele Patriarh Daniel, întâlnindu-mă cu Patriarhul Teoctist, îl aud, în rostirea sa inconfundabilă:
Acest mister al membrului-fantomă este foarte greu de explicat. Poate că vi s-a întâmplat, harnici cititori, ca să vedeți, uneori, prin spitale sau pe drumuri, câte un om (pe jumătate om – fizic vorbind), care nu are picioare sau mâini!
Când începi să trăiești din amintiri și mai ales când povestești: „cum mă bucur să mă trezesc”, ca în vremea lui Creangă, cei care te ascultă, cu o oarecare compasiune (milă), pe șoptite spun vecinului: „Se vede că a ajuns babalâc și că a dat în mintea copiilor!”
Uneori se aude, cum românii, la năduf și oftaturi, spun: „Nu te pune cu mintea prostului că e odihnită!” Parcă ar suna înfricoșător acest proverb spus pe scurt, așa cum sunt zicerile românilor, care au avut mari suferințe în decursul istoriei!
Până m-am învățat să scriu numele „îngerului păzitor” al omului, Hipotalamusul, îl tot asemuiam cu dihania pădurilor tropicale, hipopotamul, superbă creatură a Domnului Dumnezeu!

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar