news        mail   location

 
 

Este limpede! Memoria, ca și celelalte daruri revărsate peste zidire, a fost dată de Domnul Dumnezeu! Fiecare dintre noi am făcut exerciții de memorie.

 

Atunci când mai încurcăm lucrurile, se întâmplă numai din cauza noastră: ne apucăm de mai multe lucruri dintr-odată. Așa facem toți și mai facem și azi.

Personal, eram impresionat de Napoleon Bonaparte care dicta la 4-5 tahigrafi o dată, într-o coerență perfectă. Pe vremuri, țineam minte numere de telefoane și adrese, cât o agendă întreagă (mă laud puțin, doar suntem în Postul Mare), și asta o făceam din frică. Nu doream să-și bage cineva nasul iscoditor în văzduhul vieții mele. Curiozitatea ne chinuie viața, de aceea etniile saxone își fac garduri mari pe lângă gospodării, ca să nu-și rupă gâtul trecătorii, holbându-se pe gaura cheii sau printre scândurile gardurilor!

Medicul savant Alexandru Vlad Ciurea ne explică: „Memoria trebuie exersată, educația trebuie făcută, lucrurile trebuie să meargă treptat, nu se pot memoriza pagini întregi...Fundamentele pentru creier sunt repetițiile, educația, memorizarea deductivă...Nu poți să devii supradotat intelectual peste noapte...Sunt fascinat, la nivel personal, de geniul lui Napoleon Bonaparte (1769-1821) și tot timpul mă gândesc la o serie întreagă de lucruri. Celulele nervoase în organismul lui Napoleon, comunicau între ele prin sinapse hrănite de substanțe (elementul esențial) și se numesc neurotransmițători, adică, toată lumea a auzit de acetilcolină, serotonină, dopamină, adrenalină, aceștia fiind principalii transmițători. Dacă acești transmițători sunt sănătoși, atunci obținem rezultate bune la nivelul sinapsei și implicit, în inteligență și a performanței intelectuală.

De unde putem obține acești neurotransmițători? În principal, din alimentație. S-a dovedit că toată alimentația din fructe, din plante, din pește slab, din citire, din semințe de dovleac, din migdale și alune, stimulează neurotransmițătorii... Elementele esențiale sunt usturoiul, pătrunjelul, busuiocul, care au activitate de stimulare a neurotransmițătorilor...care duc la stimularea activității cerebrale și la performanța intelectuală în toate domeniile...”

Grija pentru a degaja creierul de orice încărcătură negativă este prima și cea mai grea treabă. Cu cât se luminează și înseninează creierul nostru obosit și turtit, cu atât se câștigă în exersarea memoriei și a răspunsului bun la Judecata din urmă!

Calinic Argeșeanul

Parohia argeșeană Rucărul de Sus și-a sărbătorit astăzi ocrotitorul spiritual. În această zi de mare bucurie, credincioșii au primit în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul. Chiriarhul a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
În duminica a cincea din Postul Mare, cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, Sectorul Cultural și Comunicații Media din cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a organizat un concert de pricesne și muzică bizantină, intitulat: „La umbra Crucii Tale”.
În ziua de 19 aprilie 2024, s-a desfășurat o nouă etapă a proiectului Campionii Bucuriei, din cadrul Curtea de Argeș, în care parohiile din cercul nr. I pastoral: Albești Pământeni, Albești Ungureni, Bărăști, Cicănești I, Dobroț, Înălțarea Domnului, Sfinții Împărați, Sfântul Vasile și Sfinții Voievozi, au oferit credincioșilor pachete cu alimente.
Milostenia reprezintă gestul creștin de a face bine, din dragoste și compasiune pentru cel aflat în nevoie. Iubirea de semeni este binevoitoare, înțelegătoare, fiind cel mai natural sentiment. Cum aceasta este atât de importantă, să ne dăm silința să o întărim în suflet și să o sporim în viața noastră!
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul -Biroul de Cateheză a organizat jurizarea Concursului Național Catehetic ”HRISTOS – CUVÂNTUL CARE VINDECĂ”, ediţia a XVI-a, la nivel de protoierie.
Filosoful și omul de știință Blaise Pascal a spus și în scris: „Iată unde ne duc cunoștințele noastre despre natură. Dacă nu sunt adevărate, atunci nu există adevăr pentru om și dacă sunt adevărate, omul găsește în ele un obiect de umilire; este silit să se înjosească într-un fel sau altul.
Spaţiul cosmic de primăvară se revarsă asupra pământului cu mari binecuvântări, din mila cea neînserată a Domnului Dumnezeu! Desigur, n-ar fi lipsit de bucurie dacă imnologii noştri, ar dedica din prea plinul inimilor câte un Imn fiecărui anotimp, dacă nu chiar fiecărei luni din cele 12 ale anului.
Când am auzit, dar și când am citit despre Blaise Pascal (1623-1662), dar mai ales când Arhidiaconul Profesor Ioan Ivan, Directorul Seminarului Teologic din împărația Mănăstirii Neamț, a pus pe un meșter tâmplar de a construit tăblițe sprijinite pe niște piciorușe înfipte în solul grădinii și prin calea aleilor, pentru a fi văzute de noi, tinerii elevi, cu mintea nevinovată, atunci, mai mult, văzând citate și din filosofia și Înțelepciunea sfântului savant, l-am iubit pentru totdeauna.
Sfânta Maria Egipteanca se năştea prin anul 375 din părinţi bogaţi. La 12 ani îşi începe viaţa de scădere morală, ducând în toate ispitele tinerii dornici de petreceri scandaloase. Era de o mare frumuseţe şi pe la 15-16 ani ajunsese celebră prin comportamentul ei de fiecare zi.
După ce se citesc Cugetările lui Pascal din anul 1670, observăm că celebrul autor face apologia religiei creștine, plecând de la un studiu asupra omului, considerând că o conștiință a omului este cu mult mai importantă decât știința abstractă și că este important să ajungi la o desăvârșire morală, decât să ajungi la rezultate în „științele exterioare”.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar