news        mail   location

 
 

Este limpede! Memoria, ca și celelalte daruri revărsate peste zidire, a fost dată de Domnul Dumnezeu! Fiecare dintre noi am făcut exerciții de memorie.

 

Atunci când mai încurcăm lucrurile, se întâmplă numai din cauza noastră: ne apucăm de mai multe lucruri dintr-odată. Așa facem toți și mai facem și azi.

Personal, eram impresionat de Napoleon Bonaparte care dicta la 4-5 tahigrafi o dată, într-o coerență perfectă. Pe vremuri, țineam minte numere de telefoane și adrese, cât o agendă întreagă (mă laud puțin, doar suntem în Postul Mare), și asta o făceam din frică. Nu doream să-și bage cineva nasul iscoditor în văzduhul vieții mele. Curiozitatea ne chinuie viața, de aceea etniile saxone își fac garduri mari pe lângă gospodării, ca să nu-și rupă gâtul trecătorii, holbându-se pe gaura cheii sau printre scândurile gardurilor!

Medicul savant Alexandru Vlad Ciurea ne explică: „Memoria trebuie exersată, educația trebuie făcută, lucrurile trebuie să meargă treptat, nu se pot memoriza pagini întregi...Fundamentele pentru creier sunt repetițiile, educația, memorizarea deductivă...Nu poți să devii supradotat intelectual peste noapte...Sunt fascinat, la nivel personal, de geniul lui Napoleon Bonaparte (1769-1821) și tot timpul mă gândesc la o serie întreagă de lucruri. Celulele nervoase în organismul lui Napoleon, comunicau între ele prin sinapse hrănite de substanțe (elementul esențial) și se numesc neurotransmițători, adică, toată lumea a auzit de acetilcolină, serotonină, dopamină, adrenalină, aceștia fiind principalii transmițători. Dacă acești transmițători sunt sănătoși, atunci obținem rezultate bune la nivelul sinapsei și implicit, în inteligență și a performanței intelectuală.

De unde putem obține acești neurotransmițători? În principal, din alimentație. S-a dovedit că toată alimentația din fructe, din plante, din pește slab, din citire, din semințe de dovleac, din migdale și alune, stimulează neurotransmițătorii... Elementele esențiale sunt usturoiul, pătrunjelul, busuiocul, care au activitate de stimulare a neurotransmițătorilor...care duc la stimularea activității cerebrale și la performanța intelectuală în toate domeniile...”

Grija pentru a degaja creierul de orice încărcătură negativă este prima și cea mai grea treabă. Cu cât se luminează și înseninează creierul nostru obosit și turtit, cu atât se câștigă în exersarea memoriei și a răspunsului bun la Judecata din urmă!

Calinic Argeșeanul

În cele șase protopopiate din Arhiepiscopia Argeșului și Mscelului se desfășoară în această perioadă întâlniri ale cercurilor pastoral-misionare.
Copiii sunt un dar şi o binecuvântare de la Dumnezeu pentru familie şi societate, pe care trebuie să-i preţuim şi să-i educăm în duhul Evangheliei lui Hristos şi al valorilor creştine. Creşterea copiilor trebuie realizată cu iubire părintească şi responsabilitate maximă, prin rugăciune şi educaţie pentru fapte bune.
În cadrul proiectului "RO-RM, într-o singură inimă " dintre Grădinița cu Program Prelungit "Academia Piticilor "și IET nr. 2 Andrieș, cadrele didactice din Republica Moldova au ajuns la Curtea de Argeș, însoțite de primarul localității Bubuieci, domnul Igor Moraru.
Educaţia este darul cel mai de preţ pe care îl putem oferi copiilor noştri. Ea nu constă numai în a combate pornirile rele ale copilului, ci şi în a-l obişnui de mic să săvârşească binele.
În cele șase protopopiate din Arhiepiscopia Argeșului și Mscelului se desfășoară în această perioadă întâlniri ale cercurilor pastoral-misionare.
Într-una din zile, mergând la Patriarhia Română, pe Colina Bucuriei, cum a numit-o Părintele Patriarh Daniel, întâlnindu-mă cu Patriarhul Teoctist, îl aud, în rostirea sa inconfundabilă:
Acest mister al membrului-fantomă este foarte greu de explicat. Poate că vi s-a întâmplat, harnici cititori, ca să vedeți, uneori, prin spitale sau pe drumuri, câte un om (pe jumătate om – fizic vorbind), care nu are picioare sau mâini!
Când începi să trăiești din amintiri și mai ales când povestești: „cum mă bucur să mă trezesc”, ca în vremea lui Creangă, cei care te ascultă, cu o oarecare compasiune (milă), pe șoptite spun vecinului: „Se vede că a ajuns babalâc și că a dat în mintea copiilor!”
Uneori se aude, cum românii, la năduf și oftaturi, spun: „Nu te pune cu mintea prostului că e odihnită!” Parcă ar suna înfricoșător acest proverb spus pe scurt, așa cum sunt zicerile românilor, care au avut mari suferințe în decursul istoriei!
Până m-am învățat să scriu numele „îngerului păzitor” al omului, Hipotalamusul, îl tot asemuiam cu dihania pădurilor tropicale, hipopotamul, superbă creatură a Domnului Dumnezeu!

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar