news        mail   location

 
 

Spunea cineva, cam mucalit, că anume inși, cum aș fi și eu, scriu frumos despre post, despre rugăciune și despre viața de sfințenie, dar cu pusul în practică, parcă lucrurile rămân cam moarte.

 

E ușor să scrii! Dar cel mai greu este să le împlinim pe cele scrise și citite, în chiar viața noastră, ca să se vadă că ceea ce scriem, spunem și îndemnăm pe alții la împlinire, noi să devenim primii campioni ai faptei binecuvântate.

Sfântul Vasile cel Mare a făcut o ierarhizare a faptelor bune.

Postul era pentru el o prioritate, dar se temea de ravagiile beției: „Cred că nu trebuie să mă străduiesc atât de mult să vă îndemn să postiți, cât trebuie să vă îndemn să nu cădeți astăzi în păcatul beției. Da, mulți postesc fie din obicei, fie că se rușinează de alții. Mă tem însă de beție, pe care iubitorii de vin o păstrează ca pe o moștenire părintească. Unii lipsiți de judecată, ca și cum ar pleca într-o călătorie îndepărtată, beau astăzi mult vin, ca să le ajungă pentru cele cinci zile de post (așa era la început, post cu mai puține zile). Dar nu știi, oare, că pântecele nu ține ce bagi în el? Pântecele este un zaraf necinstit, cămară nesigură. Pui în el multe lucruri, dar nu păstrează ceea ce îi încredințezi și face numai pagubă. Vezi, ca nu cumva mâine, când vei veni la biserică, după ce te-ai îmbătat azi, să ți se spună cele citite acum: „Domnul zice: N-am ales postul acesta!” (Isaia 58, 5). Pentru ce amesteci, dar, cele ce nu se pot amesteca? Ce părtășie este între beție și post? Ce legătură este între beție și înfrânare? Ce legătură este între Biserica lui Dumnezeu și templul idolilor? (II Corinteni 6, 16).

Biserica lui Dumnezeu este locașul în care locuiește Duhul lui Dumnezeu (I Corinteni 3, 16), iar templul de idoli sunt cei care-și pătează trupul cu beția. Ziua de postire, din orice post este pridvorul postului. Cel întinat în pridvor nu mai este vrednic să intre întru cele sfinte. Sluga care vrea să se împace cu stăpânul, nu ia ca sprijinitor și mijlocitor pe dușmanul stăpânului. Beția este dușman al lui Dumnezeu; postul, început al pocăinței. Deci, dacă vrei să vii la Dumnezeu, fugi de beție! Fugi, ca nu cumva să te îndepărtezi și mai mult de Dumnezeu. Dar ca postul să fie vrednic de laudă, nu este de ajuns numai să ne înfrânăm de la mâncăruri, trebuie să postim post bine primit și bineplăcut lui Dumnezeu.”

Iar postul adevărat este înstrăinarea de păcat, înfrânarea limbii, oprirea mâniei, îndepărtarea de pofte, de bârfe, de minciună, de jurământ strâmb.

Lipsa acestora este post adevărat. În ele stă postul cel bun. Post pentru suflet, în primul rând. De mâncare să nu mai pomenim. Cum se poate?

Calinic Argeșeanul

Copilăria înseamnă inocenţă, maleabilitate şi capacitate de a te lăsa modelat; înseamnă bogăţie, frumuseţe, speranţă şi un mesaj concret pe care îl putem transmite către viitor, către Dumnezeu. Nichifor Crainic spunea că în creştinism măsura omului desăvârşit nu este cel vârstnic, ci copilul. Nu pruncul trebuie să fie ca noi, ci noi trebuie să fim ca pruncii.
Milostenia este un leac împotriva tristeții pe care o aduce în suflet patima iubirii de bani și avuție. Aceasta ne vindecă de răutatea pe care lăcomia o aduce în relația noastră cu aproapele. Practicată cu smerenie, milostenia ne conduce la prețuirea semenilor.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul a organizat o activitate catehetică la biserica parohiei Goleștii Badii, din protoieria Topoloveni.
O inimă largă pentru semenii noștri revarsă cerul pe pământ, de aceea nu trebuie să legăm pâinea ce ar trebui să ajungă la sărac, ci trebuie să o lăsăm să ajungă înaintea noastră în cer.
În Duminica Sfintei Cruci, parohia argeșeană Rucărul de Jos a trăit momente de mare bucurie. În mijlocul acestei comunități s-a aflat astăzi Înaltpreasințitul Părinte Calinic Argeșeanul care a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Pentru noi, cei de la țară, fumatul este considerat o belea cu fum periculos de intoxicare. Într-o zi am văzut o babă cârmită de spinare, cocoșată, care purta o țigară lungă între buzele gurii, tot trăgând câte un fum și tremurând de mama focului.
Este limpede! Memoria, ca și celelalte daruri revărsate peste zidire, a fost dată de Domnul Dumnezeu! Fiecare dintre noi am făcut exerciții de memorie.
În istoria zbuciumată a omenirii, glasul conştiinţei, libertatea harică şi virtuţile în cunună de aur pe frunţile ostenitorilor, toate acestea la un loc nu vor putea învinge şi nici elimina suferinţa!
Am văzut ce boli anume pot să bântuie bietul creier uman, atât de bombardat, care se află în partea extremă din partea de sus a organismului uman.
După „bătutele” la creier, cum își „servea” soția, un ticălos criminal, care era mică, de mărimea unei scoici, zicea baba printre pumnii huliganului:

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar