news        mail   location

 
 

Este la îndemâna multora să scrie, că: „În toate, să căutăm voia Domnului Dumnezeu!” Ușor de scris! Cine înfăptuiește această performanță zguduitoare de voință și conștiință? În tot ce facem noi, pe lumea asta, întrebăm dacă Domnul Dumnezeu aprobă orice am gândit, că trebuie înfăptuit?

 

Când mai aveam anumite înfurciri pe seama dacă trebuie să zidim încă un Altar, apăreau discordii și chiar împotriviri că ar fi, deja, prea multe biserici în România, pe cap de locuitor. Iată ce răspundeam celor sătui de atâta activitate exterioară (să zicem): „Ne-am rugat Domnului Dumnezeu și L-am întrebat:

-Doamne, Dumnezeule, aprobi încă un Altar în Grădina Ta din România sau nu? Să ne rugăm împreună ca să primim răspuns. Atunci vom fi și ajutați, că ne-am săturat de atâtea zidiri în viața mea de cleric. Am așteptat! Toate Altarele au primit binecuvântarea Domnului Dumnezeu! Câtă bucurie! Doamne Iisuse, Îți mulțumim pentru toate veacurile!

A sta de vorbă cu Dumnezeu cel nevăzut este o dorință a fiecăruia dintre noi, până la urmă! Nici Dumnezeu și nici noi, nu am iubit și nu vom iubi înstrăinarea! Este cea mai mare boală a tuturor veacurilor. Înstrăinarea de Dumnezeu este pustiirea vieții și distrugerea echilibrului Cosmic. De aceea este necesar să ne întâlnim cu Domnul Dumnezeu, față către față: „Căci pe Cel nevăzut ca și cum l-ai fi văzut, îl aștepta” (Evrei, 11, 27).

Chiar atunci când greutățile vieții ne apasă sau furtunile patimilor se dezlănțuie slăbindu-ne voința, credința, nădejdea și iubirea, în chip trecător, pentru o scurtă vreme, ne revenim de îndată și pășim cu mai multă tărie și încredere în purtarea de grijă a Domnului Dumnezeu. Cât efort și ce muncă deosebită de a te birui pe sine și a ține echilibru, ținându-ne în aura de iubire a Domnului Dumnezeu și dorind, ca și Sfântul Apostol Pavel: „Petrecerea noastră este în ceruri” (Filipeni 3, 20). Și asta se poate, cu ajutorul dat de Părintele Luminilor, dacă noi: În toate căutăm voia lui Dumnezeu și nu ne rătăcim prin dumbrava eului nostru, dorind, ca să amestecăm voia noastră neghioabă, împotriva voii Domnului Dumnezeu! Nu avem nicio șansă de izbândă dacă amestecăm grâul (voia lui Dumnezeu), cu neghina (voia noastră rahitică). O astfel de amestecare se arată a fi o stare săracă și neproductivă de urcuș duhovnicesc.

Doar în Rugăciunea curată și lepădarea de sine putem să îndrăznim a cere Domnului Dumnezeu ca voia Lui să fie în viața noastră, precum de fiecare dată când rostim Tatăl nostru, cerem să fie voia Lui! Fie voia Ta, Doamne, în toată viața noastră, de acum și până în veac! Atunci suntem pe drumul cel bun!

Calinic Argeșeanul

Copilăria înseamnă inocenţă, maleabilitate şi capacitate de a te lăsa modelat; înseamnă bogăţie, frumuseţe, speranţă şi un mesaj concret pe care îl putem transmite către viitor, către Dumnezeu. Nichifor Crainic spunea că în creştinism măsura omului desăvârşit nu este cel vârstnic, ci copilul. Nu pruncul trebuie să fie ca noi, ci noi trebuie să fim ca pruncii.
Milostenia este un leac împotriva tristeții pe care o aduce în suflet patima iubirii de bani și avuție. Aceasta ne vindecă de răutatea pe care lăcomia o aduce în relația noastră cu aproapele. Practicată cu smerenie, milostenia ne conduce la prețuirea semenilor.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul a organizat o activitate catehetică la biserica parohiei Goleștii Badii, din protoieria Topoloveni.
O inimă largă pentru semenii noștri revarsă cerul pe pământ, de aceea nu trebuie să legăm pâinea ce ar trebui să ajungă la sărac, ci trebuie să o lăsăm să ajungă înaintea noastră în cer.
În Duminica Sfintei Cruci, parohia argeșeană Rucărul de Jos a trăit momente de mare bucurie. În mijlocul acestei comunități s-a aflat astăzi Înaltpreasințitul Părinte Calinic Argeșeanul care a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Pentru noi, cei de la țară, fumatul este considerat o belea cu fum periculos de intoxicare. Într-o zi am văzut o babă cârmită de spinare, cocoșată, care purta o țigară lungă între buzele gurii, tot trăgând câte un fum și tremurând de mama focului.
Este limpede! Memoria, ca și celelalte daruri revărsate peste zidire, a fost dată de Domnul Dumnezeu! Fiecare dintre noi am făcut exerciții de memorie.
În istoria zbuciumată a omenirii, glasul conştiinţei, libertatea harică şi virtuţile în cunună de aur pe frunţile ostenitorilor, toate acestea la un loc nu vor putea învinge şi nici elimina suferinţa!
Am văzut ce boli anume pot să bântuie bietul creier uman, atât de bombardat, care se află în partea extremă din partea de sus a organismului uman.
După „bătutele” la creier, cum își „servea” soția, un ticălos criminal, care era mică, de mărimea unei scoici, zicea baba printre pumnii huliganului:

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar