news        mail   location

 
 

După cum se știe, mai mult sau mai puțin, despre viața lăuntrică, nu se prea vorbește, rămânând o atitudine creștină de valoare, care se observă și se împărtășește cu mare grijă.

 

Dacă nu știm să ne ocrotim tezaurul de viață duhovnicească, vom ajunge săraci și dezgoliți de aura unei vieți care cere un efort major. Nu este de glumă când vrei să te arăți un model de viață aleasă, duhovnicească și bine ancorat în realitățile vieții, acum proaspătă și dinamică, în plină formare duhovnicească și civică.

Este frumoasă pornirea tinerilor pe drumul de spor duhovnicesc, cum a fost și la Curtea de Argeș, din partea elevilor de la Seminarul Teologic „Neagoe Vodă Basarab” acum ceva vreme, când ni se arăta că există bogăție de rugăciune, de Sfânta Liturghie, de evlavie și credință puternică. Nădejdea se vădea în numărul mare de candidați, pentru a fi aduși la Seminarul primenit cu forțe noi, elevi curați ca îngerii și profesorii puși să exceleze în munca didactică și de pregătire duhovnicească.

Cum cunoaștem pe cei care sunt pe drumul unei vieți lăuntrice autentice? Când pui o întrebare obișnuită, dar cu sensuri clare, auzim: Eu sunt mai mult decât folositor lui Dumnezeu, dacă m-a chemat la o lucrare specială. Iar pentru a ajunge la acest obiectiv, de lucrător în via Domnului, trebuie să-mi făuresc o temelie solidă de viață lăuntrică, adică viață aleasă și pregătire pentru a rezista zeci de ani pe Frontul Mântuitor. Este o șansă pentru noi de a primi binecuvântarea și ospățul Euharistic, atât de necesar unui drum complicat și anevoios, oricât ne-am avânta spre o lucrare susținută.

Nu avem nicio îndoială. Când punem mâna pe plug, să nu abandonăm, cu niciun preț, drumul deja croit spre Lumina lui Hristos Iisus! Viața lăuntrică este o lucrare la nivelul unei Academii duhovnicești. Este o ipostază necesară pentru dragostea de a cunoaște oamenii și viața lor plină de necunoscut și mistere. La vremea potrivită, Domnul Dumnezeu așează de strajă Țării pe Îngerii Săi, pururea neadormiți și repede săritori în ajutorul nostru de a trăi împreună Viața lăuntrică!

Calinic Argeșeanul

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Argeșeanul, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, organizează în data de 15 Decembrie 2023, ora 18:00, la Casa Sindicatelor din Municipiul Pitești, Concertul Caritabil de Colinde Dar din dar, cu strângere de fonduri.
În Duminica a XXX-a după Rusalii, parohia Turculeşti din comuna argeșeană Călineşti, protopopiatul Topoloveni, a fost binecuvântată prin prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul. Credincioșii din această localitate au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Chiriarhul Eparhiei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În ziua de cinstire a Sfintei Mucenițe Ecaterina, credincioșii argeșeni din parohia Podu Dâmboviței au aniversat 70 de ani de existență a bisericii cu hramul Sf. Împărați Constantin și Elena. Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Biserica o preacinstește pe Maica Domnului și toamna, fiindcă anotimpul ne amintește de culesul roadelor, or, după spusele Sfinților Părinți, Fecioara Maria este „rodul” cel mai curat și frumos al Pământului oferit ca dar Cerului spre Întruparea Cuvântului lui Dumnezeu. Preacurata Maria rămâne ofranda cea mai pură a omenirii prin care a venit în lume Hristos, ca prin jertfa Sa pe Cruce să ne împace desăvârșit cu Tatăl.
În ziua de 20 noiembrie 2023, s-a desfășurat o nouă etapă a proiectului Campionii Bucuriei, din cadrul Protoieriei Curtea de Argeș, în care parohiile din cercul nr. V pastoral: Bălilești, Bârsești Vlădești, Bârsești de Sus, Burluși, Ciofrângeni, Duculești, Lacurile și Poenari au oferit alimente credincioșilor.
Stând la sfat cu Marc Aureliu, vom afla că: „O pierdere nu este decât o transformare, și în aceasta natura găsește „plăcere”, ea care este martoră la crearea tuturor lucrurilor atât de înțelepțește; din vecie tot așa a făcut și la infinit tot așa va face.
La sfat cu filosoful Marc Aureliu: „Lucrul cel mai bun este să izbutești: neizbândirea privește numai scopul urmărit. Senin și totodată ușor de entuziasmat, voios și totodată serios, așa este bărbatul care totdeauna se călăuzește după mintea lui” (X, 17).
Cu puțină răbdare, mai citiți câteva gânduri din cartea filosofului Marc Aureliu, pe care savantul Bogdan Petriceicu Hașdeu, îl aduce în contemporaneitate atunci când scrie, că Neagoe Vodă Basarab, este un „Marc Aureliu al Țării Românești”, asociere mângâietoare pentru cultura românească.
Continuăm din opera „Către mine însumi”, de filosoful Marc Aureliu:
Opera filosofică a fostului Împărat Roman, Marc Aureliu, ne-a rămas, ca drept la moștenirea culturii din Antichitate, lucrarea: „Către mine însumi” din care, încă mai obosesc pe minunatul cititor.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar