news        mail   location

 
 

Se cam vede că lumea suferă de multe şi felurite boli care atacă viaţa noastră scurtă şi anevoioasă. Că erau şi pe vremuri necazuri şi boli nesfârşite, ne stau mărturie scrierile din veacurile obosite de suferinţă.

 

Sfântul Antonie ilustrează această stare de lucruri, zicând: „Se apropie vremea când oamenii vor înnebuni, iar dacă vor vedea pe cineva sănătos la minte, se vor năpusti asupra lui strigându-i: „Eşti nebun”, pentru că nu-i ca ei.”

Se vede că şi acum, aproape 1800 de ani, erau vremuri grele!

Aşadar nimic nou sub soare!

Mersul printre stele – Calinic Arhiepiscopul, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, Curtea de Argeș, 2013.

În ziua de cinstire a Sfinților Martiri Brâncoveni, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul s-a aflat astăzi în mijlocul credincioșilor din orașul Mioveni .
Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Curtea de Argeș, ctitorie a Sfântului Neagoe Basarab, și-a sărbătorit astăzi hramul. După cum este obiceiul la această mare sărbătoare, foarte mulți pelerini veniți încă de aseară au avut ocazia de a se închina și la moaștele Sf. Mc. Filoteia.
Cu o zi înainte de cinstirea hramului principal închinat ,, Adormirii Maicii Domnului”, mănăstirea argeșeană Negru Vodă din municipiul Câmpulung Muscel a trăit momente de mare încărcătură spirituală.
În ziua de 29.07.2022, s-a desfășurat o nouă etapă a proiectului Campionii Bucuriei, din cadrul Protoieriei Pitești, în care parohiile din cercul nr. V pastoral: Moșoaia, Poiana Lacului, Smeura, Bascov, Rotărești, Prislop, Glâmboc, Valea Ursului, Lăzărești, Ciocănăi, Piscul Moșului, Valea Satului, Sfânta Vineri, Cuvioasa Parascheva, Papucești II și Sfântul Pantelimon, au oferit credincioșilor alimente și bunuri de strictă necesitate.
În pelerinaj, Dumnezeu și omul se caută reciproc și se întâlnesc în mod spontan și misterios. Semnificațiile spirituale, profunde, ale pelerinajului, arată în același timp folosul său spiritual atât pentru viața personală a pelerinului, cât și pentru viața Bisericii în general.
După cinstirea Maicii Domnului, întru sfântă adormire, pe 16 august, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a orânduit prăznuirea Martirilor Brâncoveni, Constantin Domnitorul, cei patru fii: Constantin, Ștefan, Radu, Matei și vistierul Ianache Văcărescu.
Nicicând nu vom putea îndeajuns să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru darurile Sale semănate în cer și pe pământ. Dacă vom învăța să vedem și mai ales să medităm cu bunăvoință la divina alcătuire, sau, mai bine-zis, divina zidire, cum o numea Vasile Militaru, vom înțelege nesfârșita iubire a lui Dumnezeu. Și aceasta mai ales pentru noi cei semănați pe fața întregului pământ.
Așa strigă profetul Isaia: „Vai de cei ce se îmbată, dar nu de vin!” (Isaia 28, 1). Atunci când ne mâniem și forfecăm pe bieții oameni, păcătoși fiind toți, Marele Vasile scrie că: „Mânia este o beție a sufletului: îl face pe om fără judecată, așa cum îl face și vinul. Tristețea, este și ea o beție, că tulbură mintea cu gânduri întunecate. Frica, atunci când ia naștere fără motiv, este o altă beție. „Mântuiește sufletul meu de frica vrăjmașului”, spune Scriptura (Psalmul 85, 2).
Mijloacele de a alunga pe diavoli din viața noastră și a societății le regăsim în convorbirea pe care Însuși Iisus Domnul a avut-o cu ucenicii Săi, care nu au putut alunga pe diavolul din cei care strigau la Domnul, ca să auzim și noi: „Neamul acesta nu iese decât numai prin rugăciune și prin post” (Marcu 9, 29).
Să ascultăm glasul Sfântului Vasile cel Mare: „Masa îmbelșugată, de care s-a desfătat tot timpul vieții lui, l-a aruncat în focul gheenei...Dar postul nu este folositor numai pentru viața de dincolo, ci este folositor chiar pentru trupul nostru...Nimeni nu s-a îmbătat cu apă. Pe nimeni nu l-a durut capul vreodată că a fost îngreuiat de apă...

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar