news        mail   location

 
 

În Duminica a VII-a după Paști,  credincioșii argeșeni au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată  în  Vechea Catedrală Arhiepiscopală, necropolă domnească și regală, ctitoria domnitorului sfânt Neagoe Vodă Basarab. Sfânta slujbă a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul,  împreună cu un sobor preoți și diaconi.



 

Momentul a fost așteptat cu multă nerăbdare de cei prezenți datorită faptului că finalizarea lucrărilor de restaurare la unele obiective din curtea Ansamblului Mănăstirii Curtea de Argeș a permis reluarea slujbelor în vechea Catedrală.

În cuvântul de învățătură, Chiriarhul Eparhiei a amintit celor prezenți despre marile realizări ale Sectorului Eparhial Economic și Construcții Bisericești coordonat de părintele arhimandrit Caliopie Cristian Ichim,  care în ultimii trei ani a reușit să finalizeze importante proiecte de restaurare la diferite așezăminte monahale și biserici parohiale cum ar fi: Ansamblul Mănăstirii Curtea de Argeș -Palatul Arhiepiscopal, Bisericile de lemn, precum și gardul care înconjoară acest spațiu - Mănăstirea Aninoasa, Mănăstirea Negru Vodă și biserica Sf. Nicolae din municipiul Câmpulung Muscel)

Cu o zi înainte de împlinirea a 78 de ani,  Ierarhul Argeșean a avut parte astăzi de o mare surpriză din partea credincioșilor prezenți la slujbă care i-au oferit în semn de prețuire buchete cu flori. De asemenea, soborul Catedralei Arhiepiscopale a oferit Întâistătătorului Eparhiei o icoană cu chipul Maicii Domnului.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic s-a născut în Cracăul-Negru la 6 iunie 1944, din părinți ortodocși români: Elena si Haralambie, numindu-se din botez Constantin.

A studiat la Seminarul teologic din mănăstirea Neamţ (1959-1964) şi la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1964-1968).

A slujit ca preot în parohiile Tioltiur şi Inău din Transilvania (1964-1971), s-a călugărit la mănăstirea Căldăruşani în decembrie 1971, primind numele Calinic.

A îndeplinit ascultările de muzeograf şi secretar al mănăstirii de metanie (1972-1974), apoi a fost transferat la mănăstirea Cernica (1974-1977).

A fost numit stareţ al mănăstirii Sinaia (1977-1981), apoi al mănăstirii Cernica (1981-1985).

În demnitatea de arhiereu vicar al eparhiei Râmnicului şi Argeşului, cu titlul Argeşeanul a fost hirotonit şi instalat la 17 noiembrie 1985.

În anul 1990 Sfântul Sinod a decis reînfiinţarea Episcopiei Argeşului, ocazie cu care arhiereul vicar Calinic Argatu Argeşeanul a fost ales episcop eparhiot în 27 septembrie  şi înscăunat la 18 noiembrie.

Truda în propovăduirea Sfintei Evanghelii, pe tărâm cultural-misionar şi administrativ, a făcut ca Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Românesă ridice, în anul 2009, Episcopia Argeşului şi Muscelului la treapta de Arhiepiscopie, iar Prea Sfinţia Sa să fie numit Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului.

           

Auzim adesea în cuvintele Sfintei Evanghelii porunca dumnezeiască: Fiţi milostivi, precum şi Tatăl vostru este milostiv (Luca 6, 36) şi Milă voiesc, iar nu jertfă (Matei 9, 13). Acest cuvânt nu trebuie explicat, ci aplicat în relația cu semenii noștri care au nevoie de dragostea noastră.
În ziua de 22 martie 2024, s-a desfășurat o nouă etapă a proiectului Campionii Bucuriei, din cadrul Protoieriei Curtea de Argeș, în care parohiile din cercul nr. IX pastoral: Bunești II, Zărnești I, Zărnești II, Bohari, Domnești de Jos, Domnești de Sus, Toplița, Bădiceni și Mălureni, au oferit alimente, îmbrăcăminte și încălțăminte, familiilor cu venituri modeste.
În fiecare zi vorbim cu Dumnezeu prin intermediul rugăciunii. A ne ruga este modul nostru natural de a intra în comuniune cu Persoanele Preasfintei Treimi: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Ea este darul nostru primit de la Dumnezeu pentru a putea intra în comuniune cu El.
Fiind făcut după chipul Stăpânului său, omul este dator să sădească în inimă sămânţa milei creştine.
Elevii clasei a IX-a de la Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, au primit vizita Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.
Cred nestrămutat că, după atâta vreme cât am viețuit în frumusețea acestei lumi văzute, am ajuns să înțeleg că marele dar din lume dat omului este acela de a vedea pe Dumnezeu, Ziditorul Universului și a ne vedea pe noi înșine în toate tainițele gândirii, a inimii și a simțirii.
De când eram prunc, atunci când auzeam rostindu-se în jurul meu cuvintele: Dragoste și Iubire, nu numai că ciuleam urechile, dar asupra inimii aveam un șoptit tainic de văzduh, plin de cântec de îngeri și amiros de iasomie. În mintea mea au rămas cele două cuvinte, de farmec pline, până azi.
Când am văzut și auzit, cum Părintele Cleopa repeta cu un crescendo unic și cu modulație în voce, cuvântul Răbdare, mi-am adus aminte de Constantin Brâncuși, care, la un alt capăt al lumii, cânta cu fervoare, Aliluia, într-o sută de modulații! Cum s-ar spune: să-i fi tot auzit, cu uimire și câtă forță interioară te putea cuprinde!
Auzim mereu, în mediile eclesiastice, biserici, mănăstiri, școli și Facultăți de Teologie și chiar în vorbirea zilnică, pe alocurea, rostindu-se un cuvânt deosebit: smerenia!
Dacă am avea ochi duhovniceşti şi plini de agerime în a vedea la tot pasul cele orânduite de Iubitorul de oameni şi Milostivul Dumnezeu, ne-am minuna şi am striga din răsputeri, ca oarecând Profetul David, plin de Duhul Sfânt: „Mari şi minunate sunt lucrurile (lucrările) Tale, Doamne, toate cu înţelepciune le-ai făcut; umplutu-s-a pământul de zidirea Ta!” (Psalmul 103, 24).

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar