news        mail   location

 
 
×

Notificare

Folder doesn't exist or doesn't contain any images

În cinstita zi de prăznuire a Intrării în Biserică a Maicii Domnului, parohia argeșeană Domnești de Sus din protopopiatul Curtea de Argeș s-a aflat la ceas de sărbătoare aniversând 100 de ani de existență.



 

Fiind și hramul principal al bisericii, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, a săvârșit cu această ocazie Sfânta Liturghie în împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

La finalul slujbei, a fost oficiată slujba parastasului pentru slujitorii, ctitorii și binefăcătorii sfântului locaș.

În cuvântul de învățătură Chiriarhul Eparhiei a vorbit credincioșilor despre importanța praznicului cinstit astăzi, care ne amintește tuturor de un eveniment important din viața Maicii Domnului. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre binecuvântatul prilej de a aniversa o sută de ani de când această sfântă biserică a fost construită, felicitând preoții slujitori, dar și credincioșii pentru dragostea pe care o au față de Maica Domnului și de Casa lui Dumnezeu.

Pentru eforturile depuse în buna gospodărire a bisericii, părintele paroh Moisescu Ionuț Daniel a primit din partea Ierarhului Argeșean distincția eparhială ,, Crucea Basarabă”. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a primit din partea parohiei o icoană cu chipul Maicii Domnului.

Biserica parohiei Domnești de Sus cu hramurile „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae” este cosntruită în perioada 1906 - 1921 de către preotul Ioan Moisescu. Pictura bisericii s-a făcut de către pictorul Gogu Belizarie din Pitești, fiul cunoscutului pictor Belizarie Paraschivescu.

Între anii 2000 și 2003 s-au desfășurat lucrările de restaurare a picturii, deoarece cu trecerea timpului, aceasta era într-un stadiu avansat de deteriorare.

În anul 2019, o nouă lucrare importantă a avut loc la parohia Domnești de Sus: vechea pardoseală a fost înlocuită cu marmură, iar în pridvorul bisericii a fost schimbată tâmplăria. În anii 2020 și 2021 s-au desfășurat lucrări de întreținere și înfrumusețare a sfântului locaș.

Miercuri, 2 februarie 2022, Paraclisul Universitar din Pitești își va sărbători hramul!
Credincioșii argeșeni din comuna Micești, parohia Trioslav au trăit astăzi momente de mare bucurie. După șase ani de lucrări, noua biserică cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie - Izvorâtorul de Mir a fost sfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului.
Pentru a se marca 172 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul din cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului organizează în aceste zile diferite manifestări cultural-artistice în parteneriat cu școlile argeșene.
Milostenia este un leac împotriva tristeții pe care o aduce în suflet patima iubirii de bani și avuție. Aceasta ne vindecă de răutatea pe care lăcomia o aduce în relația noastră cu aproapele. Practicată cu smerenie, milostenia ne conduce la prețuirea semenilor.
Milostenia reprezintă gestul creștin de a face bine, din dragoste și compasiune pentru cel aflat în nevoie. Iubirea de semeni este binevoitoare, înțelegătoare, fiind cel mai natural sentiment.
Deseori, din păcate, ne credem „buricul” târgului. Dacă ne gândim bine, şi asta este o nerozie incalificabilă.
Dacă opera lui Cioran se citeşte şi printre rânduri mai poţi înţelege, desigur, că a făcut amare experienţe. Alexis Carrel ne-a dovedit prin cartea sa: Omul – fiinţă necunoscută, marea taină ce cuprinde superba zidire, pe care noi o definim ca o capodoperă ieşită din gândirea şi mâna lui Dumnezeu.
Dintru începuturi, fiii acestui pământ au încercat în decursul timpului, încearcă mereu și nu se vor odihni nici în timpurile ce vin, să se ostenească spre drumul care duce la desăvârșire.
Spuneau filosofii mai vechi de zile, că omul ar fi măsura tuturor lucrurilor. Fiecare dintre noi, dacă zăbovim asupră-ne, fără cruţare, vom vedea ce măsură avem în gândire, simţire, lucrare, credinţă, speranţă şi iubire.
Anul acesta se împlinesc 172 de ani de când Domnul Dumnezeu a gândit și a binecuvântat, mai ales, ca să se întrupeze și să se nască genialul scriitor și poet Mihai Eminescu.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar