news        mail   location

 
 

În Duminica a VI-a după praznicul Învierii Domnului, parohia Cracăul Negru din comuna nemțeană Crăcăoani, protopopiatul Târgu Neamț a îmbrăcat haine de sărbătoare.



 

Credincioșii din această comunitate au avut astăzi ocazia binecuvântată de a participa la slujba de târnosire a noii biserici cu hramurile Acoperământul Maicii Domnului și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Purtătorul de biruință. Evenimentul a fost așteptat încă din anul 1999 când a fost așezată piatra de temelie pentru acest Altar închinat lui Dumnezeu.

Slujba de sfințire a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor și Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, alături de un sobor de preoți și diaconi din Moldova și Argeș.

Locul pentru noua biserică și piatra de temelie au fost sfințite de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în luna iunie, anul Domnului, 1999, pe vremea când acesta se afla în scaunul mitropolitan al Modovei și Bucovinei. Pentru a împărtăși bucuria finalizării acestui proiect, Praefericirea Sa a transmis un mesaj de binecuvântare care a fost citit astăzi de către Preasfințitul Igantie, Episcopul Hușilor,  și a oferit bisericii din Cracăul Negru o cruce pentru Sfântul Altar realizată în atelierele Patriarhiei Române.

Inițiativa ridicării acestei biserici aparține Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, fiu al satului, cu osteneala credincioșilor din satul Cracăul-Negru, și cu donațiile enoriașilor, preacucernicilor slujitori și binecredincioși creștini din cuprinsul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

În acest sens, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a amintit în cuvântul rostit că parohia Cracăul Negru a fost binecuvântată de Dumnezeu să dea țării un vrednic ierarh al cărui nume va rămâne pentru totdeauna întipărit în memoria oamenilor prin noua biserică ridicată pe aceste meleaguri. De asemenea, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a amintit că ziua aleasă pentru sfințire este una specială pentru Ierarhul Argeșean care împlinește astăzi binecuvântata vârstă de 77 de ani.

Prima biserică din satul Cracăul-Negru, Comuna Crăcăoani, a fost construită din lemn în anul 1783 la ințiativa Preotului Dediu Țintea, cu ajutorul enoriașilor.

Biserica de lemn era insuficientă ca spațiu de slujire, având o capacitate de numai 30 de persoane, ceea ce a determinat construirea unei biserici mai mari, tot din lemn, dar pe o temelie de piatră, terminată și sfințită în anul 1849, satul numărând la acea vreme peste 180 de familii.

Constatându-se necesitatea construirii unei biserici mai încăpătoare și care să fie în armonie arhitectonică cu frumusețeea deosebită a locului, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, la acea vreme Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și la dorința Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, ca în satul natal să fie înălțat un locaș de rugăciune pentru pomenirea moșilor și strămoșilor, s-a hotărât edificarea unei noi biserici de zid, în stil moldovenesc. Întors astăzi pe meleagurile natale, Ierarhul Argeșean a adresat celor prezenți un cuvânt în care și-a exprimat bucuria că Dumnezeu i-a oferit ocazia să fie martor la acest eveniment pe care la așteptat timp de 22 de ani.

Lucrarea de zidire a noii biserici a fost încredințată spre ducere la îndeplinire, preotului Ioan Apetroaiei, care, sprijinit de domnul epitrop Gheorghe Ursu, de domnul epitrop Ion Babătă, de enoriași, de autoritățile locale, de credincioși, sponsori și oameni de bine de pretutindeni, a lucrat cu osârdie la realizarea acestui sfânt deziderat.

În luna februarie 2015, preotul Apetroaiei Ioan, slujitor harnic și blând a fost chemat de către Părintele Luminilor în Împărăția Luminilor.

Pentru eforturile depuse de acesta în lucrarea pastorală și administrativă, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a oferit doamnei preotese Elena Apetroaiei distincția pentru mireni ,, Crucea Moldavă”

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în luna mai 2015, a fost numit preot paroh la această parohie, preotul Mihai Daniel Adumitroae. Noul paroh a continuat lucrările de construire: pictură, pardoseală din granit, încălzire termică centralizată, mobilier bisericesc, policandre, precum și lucrări de înfrumusețare și amenajare ale spațiului exterior: împrejmuirea cu gard a curții parohiale și a cimitirului, și construirea unei clădiri anexă, în scopul îndeplinirii cerințelor curente administrative ale parohiei.

Pentru eforturile depuse pe plan pastoral și administrativ, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a oferit astăzi părintelui Mihai Daniel Adumitroae distincția ,,Crucea Sf. Ierarh Dosoftei”.

Distincția pentru mireni ,,Crucea Moldavă” a fost oferită familiei Ursu Gheorghe și Irina care au donat catapeteasma de lemn și mobilierul din interior.

De asemenea, încă 15 persoane, au primt din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei distincții de vrednicie.

Planul construcției bisericii a fost pus la dispoziție gratuit, de către Sectorul Construcții Bisericești al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, coordonat de către Preacuviosul Părinte Arhimandrit Caliopie Ichim.

Construcția bisericii a fost realizată de către o echipă de meșteri zidari din Curtea de Argeș, condusă de către domnul constructor, Nae Drăgoi.

Pictura a fost realizată de către meșteri zugravi din Județul Argeș, iar catapeteasma și mobilierul din interior au fost sculptate și donate de către familia epitropului Gheorghe și Irina Ursu.

Concomitent cu edificarea noii biserici parohiale, pentru îndeplinirea activităților pastoral-misionare, culturale și social-filantropice, s-a construit un Centrul Social-Cultural, pus sub ocrotirea Sfintei Mucenițe Filoteea de la Curtea de Argeș.

Pe întreg parcursul construcției, mai cu seamă în etapele importante ale zidirii bisericii și ale Centrului Social-Cultural, șantierul a fost vizitat de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, ctitorul principal al bisericii, care a încurajat, sfătuit și ajutat material la edificarea construcțiilor.

În derularea lucrărilor, finalizate în luna mai 2021, preoții Ioan Apetroaiei și Mihai Daniel Adumitroae, au fost sprijiniți de foarte mulți oameni iubitori de Dumnezeu din Moldova și Argeș, care din puținul lor și din preaplinul inimii, au oferit darul lor, pentru a se număra veșnic în rândul ctitorilor.

Lucrarea lui Hristos în sânul Bisericii este una cât se poate de vie și actuală. Mântuitorul împodobește Biserica Sa cu mărgăritare de mare preț, care ne sunt modele de dragoste, înțelepciune și curaj. Sfântul Sofronie Saharov afirma că „prezența sfinților este de mult preț pentru întreaga omenire”.
Milostenia reprezintă jertfelnicia inimii. Dând celor săraci, inima noastră devine o adevărată jertfă adusă lui Dumnezeu. Cel care dă celui lipsit, nu face altceva decât să restituie bunuri la izvorul milei, care este Dumnezeu.
Ce este milostenia? Este inspirație divină: este iubire, este libertate, Milostenia este spiritul legii. Sfântul Apostol Pavel este cel care a descoperit spiritul legii; și ceea ce el numește ”milostenie”, dintr-o perspectivă divină, noi, dintr-o perspectivă omenească, numim ”dreptate”, spunea Victor Hugo.
În cadrul Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă”, organizat în toate unitățile de învățământ din cuprinsul Eparhiei, în contextul declarării „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, în Patriarhia Română, în biserica parohiei Glâmbocata a avut loc prima cateheză cu tema: „Sfinții Doctori: Nectarie de la Eghina, Sfântul Efrem cel Nou, Sfântul Ioan Rusul și Sfântul Luca al Crimeii”.
O inimă largă pentru semenii noștri revarsă cerul pe pământ, de aceea nu trebuie să legăm pâinea ce ar trebui să ajungă la sărac, ci trebuie să o lăsăm să ajungă înaintea noastră în cer.
De când eram prunc, atunci când auzeam rostindu-se în jurul meu cuvintele: Dragoste și Iubire, nu numai că ciuleam urechile, dar asupra inimii aveam un șoptit tainic de văzduh, plin de cântec de îngeri și amiros de iasomie. În mintea mea au rămas cele două cuvinte, de farmec pline, până azi.
Când am văzut și auzit, cum Părintele Cleopa repeta cu un crescendo unic și cu modulație în voce, cuvântul Răbdare, mi-am adus aminte de Constantin Brâncuși, care, la un alt capăt al lumii, cânta cu fervoare, Aliluia, într-o sută de modulații! Cum s-ar spune: să-i fi tot auzit, cu uimire și câtă forță interioară te putea cuprinde!
Auzim mereu, în mediile eclesiastice, biserici, mănăstiri, școli și Facultăți de Teologie și chiar în vorbirea zilnică, pe alocurea, rostindu-se un cuvânt deosebit: smerenia!
Dacă am avea ochi duhovniceşti şi plini de agerime în a vedea la tot pasul cele orânduite de Iubitorul de oameni şi Milostivul Dumnezeu, ne-am minuna şi am striga din răsputeri, ca oarecând Profetul David, plin de Duhul Sfânt: „Mari şi minunate sunt lucrurile (lucrările) Tale, Doamne, toate cu înţelepciune le-ai făcut; umplutu-s-a pământul de zidirea Ta!” (Psalmul 103, 24).
Când ne gândim la duhul curăției, din rugăciunea Doamne și Stăpânul vieții mele, fără prea multă greutate trebuie să înțelegem că este vorba despre duhul curat, primenit, după ce a fost spălat de întinăciunea păcatelor săvârșite, cu gândul, cu lucrul, cu știință și neștiință, cu voie sau fără de voia noastră.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar