news        mail   location

 
 

În cadrul unei manifestări deosebite desfășurate ieri după-amiază în comuna nemțeană Crăcăoani, școala din localitatea Cracăul Negru a primit numele Înaltpreasfințitului Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului. Evenimentul a avut loc  în prezența Ierarhului, originar din acest sat, a oficialităților locale și a altor invitați. 



  

Chiriarhul Argeșean a evocat anii adolescenței petrecuți în localitatea Cracăul Negru, amintindu-și în mod deosebit de școala în care a primit, prin intermediul dascălilor săi, lumina învățăturii.

Mesajul Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost transmis prin intermediul părintelui dr. Cristian Alexandru Barnea, Consilier Educațional al Arhiepiscopiei Iașilor.

Doamna Raclariu Alexandrina, primarul comunei Crăcăoani a rostit un cuvânt de bun venit acasă, pe meleagurile mușatine.

Părintele arhimandrit Caliopie Ichim, Consilier Eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a vorbit despre activitatea pe care Părintele Arhiepiscop Calinic, a desfășurat-o în anii de păstorire în Cetatea Basarabilor.

Domnul profesor Roman Ioan Romeo, inspector școlar la Inspectoratul Școlar Județean Neamț, a vorbit despre bucuria de a învăța și a subliniat grija pe care Ierarhul argeșean a avut-o față de școala din satul natal.

Din partea Școlii care a primit numele de „Calinic Argeșeanul” a vorbit doamna director Raclariu Adina Cristina, care a subliniat dragostea pe care Întâistătătorul Eparhiei a avut-o pemanent față de această instituție de învățământ, mulțumind pentru darurile primite, de-a lungul anilor.

Tot cu acest prilej a fost lansat și un volum  dedicat părintelui arhiepiscop Calinic, intitulat: Calinic Argeșeanul, studiu monografic, tipărit la editura Doxologia și care are drept autor pe scriitorul Adrian Alui Gheorghe.

Un moment care a impresionat pe cei prezenți la acest eveniment  a fost întâlnirea Chiriarhului Eparhiei Argeșului și Muscelului cu Mariana Vodă, învățătoarea și profesoara de limba și literatura română care l-a format pe tânărul elev Constantin Argatu.

În cadrul acestui moment emoționant, primăria comunei Crăcăoani a oferit fiului întors pe meleagurile natale o distincție de vrednicie.

Doamna preoteasă Apetroaiei Elena, care a predat la această școală, și-a exprimat bucuria de a avea în mijocul obștii pe Arhiepiscopul care s-a născut, a învățat și a ctitorit o biserică în satul Cracăul Negru, mulțumind pentru donațiile de carte făcute bibliotecii, gospodărită de doamna Andrișoaia Teodora.

Cadrele didactice ale școlii: Paval Mihaela, Andrișoaia Mihaela și David Mihaela,  împreună cu elevii au pregătit pentru oaspeți un program artistic presărat cu cântece și jocuri cu specific moldovenesc, iar o parte dintre cei mici au adus în prezent personajele lui Creangă relatate în ,,Amintiri din copilărie”. După acest moment, elevii au primit daruri din partea Sectorului Social, Filantropic și de Misiune al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

Evenimentul  petrecut în localitatea Cracăul Negru va fi completat duminică, 6 iunie 2021, când în prezența unui sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române,  va fi oficiată slujba de sfințire a noii biserici din această parohie al cărei ctitor este Arhiepiscopul Calinic Argeșeanul.

           

În duminica a cincea din Postul Mare, cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, Sectorul Cultural și Comunicații Media din cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a organizat un concert de pricesne și muzică bizantină, intitulat: „La umbra Crucii Tale”.
În ziua de 19 aprilie 2024, s-a desfășurat o nouă etapă a proiectului Campionii Bucuriei, din cadrul Curtea de Argeș, în care parohiile din cercul nr. I pastoral: Albești Pământeni, Albești Ungureni, Bărăști, Cicănești I, Dobroț, Înălțarea Domnului, Sfinții Împărați, Sfântul Vasile și Sfinții Voievozi, au oferit credincioșilor pachete cu alimente.
Milostenia reprezintă gestul creștin de a face bine, din dragoste și compasiune pentru cel aflat în nevoie. Iubirea de semeni este binevoitoare, înțelegătoare, fiind cel mai natural sentiment. Cum aceasta este atât de importantă, să ne dăm silința să o întărim în suflet și să o sporim în viața noastră!
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul -Biroul de Cateheză a organizat jurizarea Concursului Național Catehetic ”HRISTOS – CUVÂNTUL CARE VINDECĂ”, ediţia a XVI-a, la nivel de protoierie.
Când facem milă cu cel nevoiaș, inima ni se face ușoară și căpătăm îndrăzneală în rugăciune. Când miluim pe cel sărman, dispar gândurile cele rele și simțim că suntem din nou fiii lui Dumnezeu.
Spaţiul cosmic de primăvară se revarsă asupra pământului cu mari binecuvântări, din mila cea neînserată a Domnului Dumnezeu! Desigur, n-ar fi lipsit de bucurie dacă imnologii noştri, ar dedica din prea plinul inimilor câte un Imn fiecărui anotimp, dacă nu chiar fiecărei luni din cele 12 ale anului.
Când am auzit, dar și când am citit despre Blaise Pascal (1623-1662), dar mai ales când Arhidiaconul Profesor Ioan Ivan, Directorul Seminarului Teologic din împărația Mănăstirii Neamț, a pus pe un meșter tâmplar de a construit tăblițe sprijinite pe niște piciorușe înfipte în solul grădinii și prin calea aleilor, pentru a fi văzute de noi, tinerii elevi, cu mintea nevinovată, atunci, mai mult, văzând citate și din filosofia și Înțelepciunea sfântului savant, l-am iubit pentru totdeauna.
Sfânta Maria Egipteanca se năştea prin anul 375 din părinţi bogaţi. La 12 ani îşi începe viaţa de scădere morală, ducând în toate ispitele tinerii dornici de petreceri scandaloase. Era de o mare frumuseţe şi pe la 15-16 ani ajunsese celebră prin comportamentul ei de fiecare zi.
După ce se citesc Cugetările lui Pascal din anul 1670, observăm că celebrul autor face apologia religiei creștine, plecând de la un studiu asupra omului, considerând că o conștiință a omului este cu mult mai importantă decât știința abstractă și că este important să ajungi la o desăvârșire morală, decât să ajungi la rezultate în „științele exterioare”.
Blaise Pascal, în momentele, mai ales, de adâncă meditație se întreabă: „Ce este atunci omul? În om măreția lui se amestecă, din nefericire, cu mizeria lui. Natura omului este dublă: față de natură este mizerabil: natura îl strivește. Dar omul o știe, și această conștiință pe care natura în toată imensitatea ei nu o are, formează superioritatea lui: „Omul este un rege, dar un rege deposedat”. Sau cu altă expresie: „Omul nu este decât o trestie, cea mai slabă din natură, dar o trestie care gândește” (pag. 291).

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar