news        mail   location

 
 

Credincioșii argeșeni din comuna Suseni, protopopiatul Costești, au avut astăzi parte de un eveniment deosebit. În prezența Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, mitropolitul Ardealului și a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a fost inaugurată ,,Casa Omagială Învățător Marin D. Braniște”, locul sacru în care au văzut pentru prima dată lumina zilei celebrii preoți și teologi Ene, Marin și Emanoil Braniște.



 

Au participat reprezentanți ai autorităților locale și centrale, rude apropiate familiei și o parte din locuitorii comunei Suseni.

Cu această ocazie a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru toți descendenții familiei Braniște trecuți la Domnul . De asemenea, înalții ierarhi au evidențiat în cuvântările rostite că vechea casă a familiei Braniște este un loc sacru în care doi părinți modești au fost binecuvântați de Dumnezeu cu 9 copii, 7 băieți și două fete, majoritatea intelectuali renumiți.

Casa familiei Braniște din comuna argeșeană Suseni poate fi vizitată de toți cei care sunt interesați de istoria acestei familii celebre. În interior vor putea să vadă simplitatea acelor vremuri, tablouri vechi cu membrii familiei și diferite obiecte care au apărținut acestora.

În viitorul apropiat, cu sprijinul autorităților locale și centrale, vor fi realizate și alte lucrări care au rămas neterminate, scopul fiind acela de a se arata prețuire celor care au făcut cunoscută comuna Suseni pe harta României.

De asemenea, la propunerea Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu s-a hotărât organizarea în data de 12 octombrie a unui simpozion omagial dedicat părintelui profesor Ene Braniște, care își propune să evidențieze actualitatea teologiei sale, vocația, erudiția și profunzimea scrierilor, pentru care este considerat unul dintre cei mai de seamă teologi liturgiști ai Ortodoxiei românești..  Acesta se va desfășura în curtea casei memoriale din comuna Suseni

Parohia argeșeană Rucărul de Sus și-a sărbătorit astăzi ocrotitorul spiritual. În această zi de mare bucurie, credincioșii au primit în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul. Chiriarhul a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
În duminica a cincea din Postul Mare, cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, Sectorul Cultural și Comunicații Media din cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a organizat un concert de pricesne și muzică bizantină, intitulat: „La umbra Crucii Tale”.
În ziua de 19 aprilie 2024, s-a desfășurat o nouă etapă a proiectului Campionii Bucuriei, din cadrul Curtea de Argeș, în care parohiile din cercul nr. I pastoral: Albești Pământeni, Albești Ungureni, Bărăști, Cicănești I, Dobroț, Înălțarea Domnului, Sfinții Împărați, Sfântul Vasile și Sfinții Voievozi, au oferit credincioșilor pachete cu alimente.
Milostenia reprezintă gestul creștin de a face bine, din dragoste și compasiune pentru cel aflat în nevoie. Iubirea de semeni este binevoitoare, înțelegătoare, fiind cel mai natural sentiment. Cum aceasta este atât de importantă, să ne dăm silința să o întărim în suflet și să o sporim în viața noastră!
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul -Biroul de Cateheză a organizat jurizarea Concursului Național Catehetic ”HRISTOS – CUVÂNTUL CARE VINDECĂ”, ediţia a XVI-a, la nivel de protoierie.
Cât de bine și folositor este să mai cunoaștem și alte gânduri ale filosofului Blaise Pascal: „Cunoașterea lui Dumnezeu, fără aceea a mizeriei tale, face mândria. Cunoașterea mizeriei, fără cunoașterea lui Dumnezeu, face disperarea. Cunoașterea lui Iisus Hristos face o medie, fiindcă găsim în el și pe Dumnezeu și mizeria noastră.
Filosoful și omul de știință Blaise Pascal a spus și în scris: „Iată unde ne duc cunoștințele noastre despre natură. Dacă nu sunt adevărate, atunci nu există adevăr pentru om și dacă sunt adevărate, omul găsește în ele un obiect de umilire; este silit să se înjosească într-un fel sau altul.
Spaţiul cosmic de primăvară se revarsă asupra pământului cu mari binecuvântări, din mila cea neînserată a Domnului Dumnezeu! Desigur, n-ar fi lipsit de bucurie dacă imnologii noştri, ar dedica din prea plinul inimilor câte un Imn fiecărui anotimp, dacă nu chiar fiecărei luni din cele 12 ale anului.
Când am auzit, dar și când am citit despre Blaise Pascal (1623-1662), dar mai ales când Arhidiaconul Profesor Ioan Ivan, Directorul Seminarului Teologic din împărația Mănăstirii Neamț, a pus pe un meșter tâmplar de a construit tăblițe sprijinite pe niște piciorușe înfipte în solul grădinii și prin calea aleilor, pentru a fi văzute de noi, tinerii elevi, cu mintea nevinovată, atunci, mai mult, văzând citate și din filosofia și Înțelepciunea sfântului savant, l-am iubit pentru totdeauna.
Sfânta Maria Egipteanca se năştea prin anul 375 din părinţi bogaţi. La 12 ani îşi începe viaţa de scădere morală, ducând în toate ispitele tinerii dornici de petreceri scandaloase. Era de o mare frumuseţe şi pe la 15-16 ani ajunsese celebră prin comportamentul ei de fiecare zi.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar