news        mail   location

 
 

Până m-am învățat să scriu numele „îngerului păzitor” al omului, Hipotalamusul, îl tot asemuiam cu dihania pădurilor tropicale, hipopotamul, superbă creatură a Domnului Dumnezeu!

 

Mai în glumă, mai în serios, făceam cunoștință cu unul din misterele, din construcția omului, această minune, și-mi face bucurie să tot scriu, amintind iubitorilor de cultură medicală, ceea ce ne-a lăsat scris Sofocle în Antigona, aproape acum trei mii de ani: „În lume-s multe mari minuni, minuni mai mari ca omul nu-s”!

Da! Și această minune supremă – omul – are un organ miracol, numit hipotalamus! Să ne obișnuim cu pronunțarea acestui instrument primordial de lucru și să învățăm câte ceva despre el în sine, și despre lucrarea sa definitorie!

Doamne, Dumnezeule, purtăm în ființa noastră taine – mistere de nedezlegat cu puterile noastre intelectuale. Așa că, acest misterios organ, ascuns în adâncimile creierului uman, din starea de inconștiență, ne aduce în fiecare sculare din somn, în starea de conștiență, starea normală. Savantul român, Alexandru Ciurea, ne arată în scrierile sale: „Conștiința pe care o are omul îl face superior tuturor vietăților din jur. Știe cine este, știe unde se află, știe cum se cumportă și cum funcționează... Omul este un subiect complex care se datorează acestei înțelegeri superioare menționate în filosofie, în artă, în literatură: „Cogito, ergo sum” – „Cuget, deci exist”. A menționat acest fantastic cugetător și filosof francez, Rene Descartes, în lucrarea sa intitulată: Discurs asupra metodei (1637), despre puterea creierului de a imprima în totalitate forța cerebrală prin care, conform doctrinei sale, individul uman conștientizează existența sa și a lumii înconjurătoare, pe care o recunoaște...Aceasta stă la baza întregii vieți spirituale a individului. Sunt două elemente în gândirea lui Descartes, care au rămas valabile până în ziua de astăzi: „Cogito, ergo sum” – „Cuget, deci exist”! Și al doilea, tot creierul spune: „Dobito, ergo cogito!” – „Mă îndoiesc, deci cuget!” Este primul mare mister al creierului, care denotă superioritatea ființei umane și a creierului. Niciuna dintre ființele din jurul nostru nu are o asemenea conștiință de sine, precum o are creierul uman!”

Suntem în permanent mister! Totul, în jurul nostru este o Taină!

Iar Taina Tainelor este Domnul Dumnezeu!

Calinic Argeșeanul

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului l-a avut astăzi drept oaspete pe Înaltpreasfințitul Părinte Theodor, Mitropolit de Akhaltsikhe și Tao-Klargeti (Patriarhia Georgiei), Întâistătătorul Eparhiei în cuprinsul căreia se află și localitatea natală a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul.
Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Curtea de Argeș și-a sărbătorit astăzi cel de-al doilea hram închinat Sfântului Neagoe Vodă Basarab. La acest eveniment important din viața eparhiei argeșene, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului Argeșeanul, l-a avut invitat pe Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Ziua de 26 septembrie are o însemnătate aparte pentru Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre din Pitești, deoarece biserica de lemn din incinta unității militare își sărbătorește hramul și protectorul, pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic a fost oficiată în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Curtea de Argeș, slujba Vecerniei unită cu Litia și Acatistul Sfântului Neagoe Vodă Basarab, ocrotitorul și ctitorul sfântului locaș de rugăciune, de către un sobor de preoți și diaconi.
În Duminica a XVIII-a după Rusalii, monahiile și pelerinii de la mănăstirea argeșeană Văleni, au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Omenirea a tot plâns și a bocit, luptându-se pentru libertatea oricărui cetățean, a Patriei iubite, în care s-a născut și, desigur, libertatea Poporului, în întregul său pe fața Pământului.
Scriitorul Dimitrie Bolintineanu, în Imnul închinat lui Daniil Sihastru, Sfântul sfătuitor al Dreptului Sfânt Ștefan cel Mare, scrie: „Ce e oare traiul dacă e robit?/ Sărbătoarea în care nimeni n-a zâmbit,/ Viața și robia nu pot sta împreună,/ Ne e totodată pace și furtună!”
Când mă gândesc la Sfântul Antim Ivireanul, alesul cărturar şi scriitor în slovele de aur ale cuvântului românesc, mintea mă duce la anul 1650, când Dumnezeu a binecuvântat naşterea pruncului, de neam georgian, care va deveni cel mai luminat mitropolit al Ţării Româneşti până în secolul al XVIII-lea.
Materialul cercetat şi tălmăcit de specialişti asupra vieţii lui Neagoe Vodă Basarab, de la începutul vieţuirii sale în această frumuseţe a lumii văzute şi până la trecerea în Ţara de peste veac, este imens şi te transpune într-o lume plină de frumuseţi şi vrednicii, dar şi încercări, uneori, peste puterile omului de a fi învinse, dacă nu are „ajutorul de sus, de la Părintele Luminilor!”
Marele Mitropolit și Sfânt al Țării Românești, Antim Ivireanul, în cartea sa, Didahii, scrie: „Ține cumpăna judecății drept și nu lăsa să-ți spurce unii și alții auzurile, cu vorbele lor cele stricătoare”! Este o recomandare și o avertizare, în același timp.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar