news        mail   location

 
 

Sfântul Apostol Pavel este ferm atunci când scrie creștinilor din Corint, că: „Bețivii nu vor moșteni Împărăția lui Dumnezeu!” Se pare că pe vremea apostolică era obiceiul ca oamenii să bea mai mult ca de obicei și să se clatine pe picioare.

 

Am înțeles că în Sfânta Scriptură ni se dă dezlegare să gustăm câte un pahar de vin! David Prorocul scrie că: „vinul veselește inima omului” și că Apostolul Pavel, chiar scrie ucenicului său Timotei, ca să folosească puțin vin pentru desele lui neputințe: îl durea stomacul. Iată textul sacru: „Să nu bei numai apă, ci să folosești și puțin vin, din cauza stomacului tău și a deselor tale îmbolnăviri” (I Timotei 5, 23).

Cât de frumos recomandă ucenicului său o „dietă” pentru a birui durerile și neputințele. Vinul nu are rost doar de a „veseli inima omului”, ci și un rost medical, de tămăduire, adică pentru desele neputințe.

Se știe că vinul negru este un medicament recomandat de medici și că are un conținut miraculos pentru inimă, fabricându-se chiar un medicament numit Resveratrol, pe care mi l-a recomandat medicul curant.

Există o diferență între a bea vin și a gusta vin. Scriitorul Victor Eftimiu a spus: „Vinul bun se gustă! Doar vinul prost se bea!” Așa am primit noi din alte vremi, o sticlă (o jumătate de sticlă) pe care, donatorul a scris cu multă grijă, ceea ce v-am spus mai sus: „Vinul bun se gustă, doar vinul prost se bea” și mai jos, după cum obișnuim, ne lepădăm să pronunțăm verbal sau în scris așa povești scriitoricești.

Romanii, pe vremuri, mai îngăduiau ostașilor să bea la masă câte o cupă de vin nobil la anumite sărbători.  Și nouă elevilor de la Seminar (deși aveam de la 14 ani la 20 de ani), în duminici și sărbători, ni se dădea câte un pahar de vin bun. Așteptam ziua cu dreptul la pahar, cu multă dragoste. Simțeam că eram vii și că cineva ne prețuiește.

Așa am sfătuit și sfătuiesc, când servim vin sau alte băuturi, să dăm nițeluș și la prunci. Ei văd și poftesc! Dacă primesc licoarea, nu vor căuta băutura,  nu se vor îmbăta, nu vor face lucruri rele și nu vor cădea pe drum sau acasă, că băutul mult îți moaie picioarele și te prăvali la pământ!

Calinic Argeșeanul

Ziua de 7 decembrie are o importanță deosebită pentru credincioșii argeșeni și, în general, pentru toți ortodocșii români, Biserica noastră pomenind-o pe Sfânta Muceniță Filofteia. Cu aceasta ocazie, noua catedrala arhiepiscopala din municipiul Curtea de Arges si-a sarbatorit hramul.
Deși se invocă mereu posibilită­țile materiale reduse, nu aceasta este principala cauză a neîmplinirii faptelor de milostenie, ci nepăsarea. Nepăsarea pare că ne acaparează pe tot mai mulți. Nu ne mai interesează ce se întâmplă la un pas de noi, nu ne mai sensibilizează suferința aproapelui, rămânem surzi și orbi la nevoia celuilalt, totul este pentru noi și despre noi.
Moş Nicolae este Sfântul Nicolae, ierarhul minunat al cetăţii Mira din provincia Licia de odinioară. Sfântul Nicolae este un chip al blândeţii şi al milosteniei , iar aceasta explică de ce este el iubit în mod aparte de credincioşi.
În ziua de 2 8 noiembrie 202 2 , s-a desfășurat o nouă etapă a proiectului Campionii Bucuriei, din cadrul Curtea de Argeș, în care parohiile din cercul nr. I pastoral: Albești Pământeni, Albești Ungureni, Bărăști, Brătești, Cicănești I, Dobroț, Înălțarea Domnului, Satu Nou, Sfinții Împărați, Sfântul Vasile și Sfinții Voievozi, au oferit credincioșilor pachete cu alimente.
Începutul lunii decembrie este pentru cei mai mulți dintre noi un adevărat motiv de sărbătoare. În afara faptului că cei mici, dar și cei mari, îl așteaptă pe Moș Crăciun, un alt motiv de bucurie este acela că din toate casele răsună veste a Nașterii Domnului.
Ca orice stare deosebită – și viața lăuntrică – este o plinătate de Har în lucrul duhovnicesc, ceea ce stârnește invidia celor care pândesc greșelile altora și acuză de lene și inactivitate, pe cei care s-au pus la adăpost de eforturile fizice de fiecare zi.
Tot mereu mă gândesc la ceea ce a dorit Duhul Sfânt, să ne spună nouă prin cuvintele lăsate prin versetul biblic: „Mari şi minunate sunt lucrurile Tale, Doamne, toate cu înţelepciune le-ai făcut!”
Să fii cel mai iubit dintre pământeni, cum a zis Marin Preda, nu este o treabă deloc uşoară, darămite a fi cel mai iubit sfânt din lume, cred că nu este mai puţin uşor, ci dimpotrivă.
După cum se știe, mai mult sau mai puțin, despre viața lăuntrică, nu se prea vorbește, rămânând o atitudine creștină de valoare, care se observă și se împărtășește cu mare grijă.
Se mai spune că viața lăuntrică ar fi o rara avis – un fel de pasăre rară – și că ar fi greșit concepută și gândită și chiar puțin cunoscută în istoria timpului. Dar și mai pe scurt, a spune că e puțin cunoscută, ea este disprețuită, luată în râs și batjocură chiar de către cei care ar trebui să aibă o viață lăuntrică ireproșabilă.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar