news        mail   location

 
 

Mai repetăm câte puțin:

- Postul este cea mai veche orânduială!

 

- Postul a fost primit de toți sfinții, creștinii și cei din alte religii!

- Postul primit ca o moștenire strămoșească, și l-au păzit și transmis urmașilor!

- Postul a ajuns la noi, din neam în neam!

Sfântul Vasile cel Mare ne aduce aminte că: „În Rai nu era vin, nu se tăiau vite și nici nu se consuma carne. După potop a apărut vinul și s-a spus: „Mâncați de toate ca pe iarba verde” (Facere 9, 3). Înainte de potop nu se cunoștea vinul: dovadă este Noe, care nu știa ce este vinul. Nu se ivise încă vinul în viața oamenilor și nici nu ajunsese obicei băutul vinului: „Noe, spune Scriptura, a sădit vie, a băut din rodul ei și s-a îmbătat” (Facere 9, 20-21), nu pentru că era bețiv, ci pentru că nu știa cât trebuie să bea”.

Se cunoaște foarte bine că Moise (Ieșirea 24, 18) s-a suit la Muntele Sinai, după ce a postit, și prin această osteneală și credință a primit poruncile scrise pe plăci de bronz cu degetul lui Dumnezeu. Dacă sus pe Muntele Sinai se dădeau legile dumnezeiești, jos, la poalele muntelui, poporul sătul de mâncare: „Poporul, spune Scriptura, s-a așezat să mănânce și să bea și s-au sculat să joace” (Ieșirea 32, 6). O singură îmbătare de vin a zădărnicit cele 40 de zile de post și de rugăciune ale lui Moise, care nu a admis ca un popor beat să primească Legile lui Dumnezeu (Ieșirea 32, 19).

Ne îndeamnă Sfântul Vasile cel Mare să punem față în față aceste două stări: „postul care apropie de Dumnezeu și desfătarea care îndepărtează de mântuire!”

Calinic Argeșeanul

Fiind făcut după chipul Stăpânului său, omul este dator să sădească în inimă sămânţa milei creştine.
Elevii clasei a IX-a de la Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, au primit vizita Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.
Lucrarea lui Hristos în sânul Bisericii este una cât se poate de vie și actuală. Mântuitorul împodobește Biserica Sa cu mărgăritare de mare preț, care ne sunt modele de dragoste, înțelepciune și curaj. Sfântul Sofronie Saharov afirma că „prezența sfinților este de mult preț pentru întreaga omenire”.
Milostenia reprezintă jertfelnicia inimii. Dând celor săraci, inima noastră devine o adevărată jertfă adusă lui Dumnezeu. Cel care dă celui lipsit, nu face altceva decât să restituie bunuri la izvorul milei, care este Dumnezeu.
Ce este milostenia? Este inspirație divină: este iubire, este libertate, Milostenia este spiritul legii. Sfântul Apostol Pavel este cel care a descoperit spiritul legii; și ceea ce el numește ”milostenie”, dintr-o perspectivă divină, noi, dintr-o perspectivă omenească, numim ”dreptate”, spunea Victor Hugo.
Cred nestrămutat că, după atâta vreme cât am viețuit în frumusețea acestei lumi văzute, am ajuns să înțeleg că marele dar din lume dat omului este acela de a vedea pe Dumnezeu, Ziditorul Universului și a ne vedea pe noi înșine în toate tainițele gândirii, a inimii și a simțirii.
De când eram prunc, atunci când auzeam rostindu-se în jurul meu cuvintele: Dragoste și Iubire, nu numai că ciuleam urechile, dar asupra inimii aveam un șoptit tainic de văzduh, plin de cântec de îngeri și amiros de iasomie. În mintea mea au rămas cele două cuvinte, de farmec pline, până azi.
Când am văzut și auzit, cum Părintele Cleopa repeta cu un crescendo unic și cu modulație în voce, cuvântul Răbdare, mi-am adus aminte de Constantin Brâncuși, care, la un alt capăt al lumii, cânta cu fervoare, Aliluia, într-o sută de modulații! Cum s-ar spune: să-i fi tot auzit, cu uimire și câtă forță interioară te putea cuprinde!
Auzim mereu, în mediile eclesiastice, biserici, mănăstiri, școli și Facultăți de Teologie și chiar în vorbirea zilnică, pe alocurea, rostindu-se un cuvânt deosebit: smerenia!
Dacă am avea ochi duhovniceşti şi plini de agerime în a vedea la tot pasul cele orânduite de Iubitorul de oameni şi Milostivul Dumnezeu, ne-am minuna şi am striga din răsputeri, ca oarecând Profetul David, plin de Duhul Sfânt: „Mari şi minunate sunt lucrurile (lucrările) Tale, Doamne, toate cu înţelepciune le-ai făcut; umplutu-s-a pământul de zidirea Ta!” (Psalmul 103, 24).

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar