news        mail   location

 
 

Printre vizitele mai importante la Mănăstirea Sinaia este de reţinut cea a Preşedintelui Franţei, Valery Giscard d’Estaing.

 

Pregătire mare. Controale peste tot: camere, biserici, poduri, beciuri, cămări. N-a rămas un loc necotrobăit. Securitatea îşi făcea treaba. Pe afară s-au pus aparate de ascultare şi văzut peste tot. Chiar de la Şeful Siguranţei primesc poruncă înfricoşătoare:

- Să nu mai trageţi clopotul! E poruncă. Preşedinţii trebuie să se odihnească.

Nu mi-am făcut griji. I-am spus clopotarului:

- Până acum s-a tras de 50 de ori clopotul pentru slujbe. Două zile de acum, să tragi câte 150 de bătăi. De trei ori pe zi, la slujbă dimineaţa şi seara, iar la amiază, la ora 12 punct, pentru a-şi pune oamenii ora exactă şi a mânca ceva.

Convoiul prezidenţial a sosit la odihnă. Aşa cum am hotărât, clopotarul îşi făcea datoria cu străşnicie. Clopotul suna de hăuleau toate văile şi crestele munţilor.

- Încetaţi! strigau disperaţi cei cu ordinea. E o nenorocire. Ne vor da afară pe toţi, în frunte cu dumneata.

- N-aveţi nicio grijă. Tragem clopotele pentru slujbă. Ele potolesc şi furtunile. N-aveţi teamă. Răspund personal.

Vizita ia sfârşit. Preşedintele Franţei îi spune lui Nicolae Ceauşescu:

- Niciodată, în viaţa mea, n-am auzit clopote sunând aşa de frumos, ca aici la Sinaia. M-am bucurat şi m-am odihnit foarte bine.

Oamenii de pază şi ordine, au primit felicitări. Noi, la mănăstire, am primit laude pentru slujbele făcute şi trasul clopotelor. Fără să vreau, îndemnat de Duhul cel Bun, am socotit că aşa este bine să nu ascult de restricţiile din stradă.

Calinic Arhiepiscopul, Toată vremea-și are vreme, volumul al II-lea, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2013.

Mult lucrează Dumnezeu prin milostenia pe care o facem, dacă milostenia este săvârșită cu inima înfrântă.
Faptele milosteniei nu se apreciază numai după mulțimea materială, ci mai ales după dispoziția unei inimi miloase care vede în sărăcia aproapelui propria sa lipsă.
Milostenia tămăduieşte partea cea iute a sufletului, postul veştejeşte pofta, iar rugăciunea curăţeşte mintea şi o găteşte către vederea celor ce sunt. Pentru că Domnul ne-a dat nouă poruncile potrivit cu puterile sufletului, ne învață Sfântul Maxim Mărturisitorul.
Cu binecuvântarea și cu purtarea a Înaltpreasfințitului Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, în data de 25 iulie 2021, a fost realizată o întâlnire duhovnicească cu credincioșii deficienți de auz din Comunitatea Surzilor din municipiul Curtea de Argeș.
Iubirea de săraci şi iubirea de străini sunt două ramuri de măslin cu al căror rod se ung toţi, din care însuşi Domnul Îşi unge capul şi picioarele şi va răsplăti în împărăţia cerească pe acela care-L unge.
Cred nestrămutat, că cea mai critică situație din viața omului, critică? nu!, nenorocită de la un capăt la altul este atunci când noi rămânem singuri. Singuri în fața noastră înșine, în fața altor semeni ai noștri, oricare ar fi ei, de la rudenii până la prietenii cei mai apropiați, declarați și acceptați, este starea de înstrăinare, cea mai înspăimântătoare din câte pot fi pe pământ.
Pentru hirotonia întru arhiereu, pe 17 noiembrie 1985, Patriarhul Iustin a orânduit pe Nestor, Mitropolitul Olteniei, Gherasim, Episcopul Râmnicului şi Argeşului şi Episcopul Vicar, Damaschin Severineanul. Era vorba de Mitropolia Olteniei din care făcea parte şi Episcopia Râmnicului şi Argeşului.
După înmânarea Decretului de recunoaştere, dorindu-se să mergem la Curtea de Argeş, Episcopul Gherasim a chemat o maşină, ca să mă ducă la noul loc aprobat ca reşedinţă. Pe drum maşina s-a oprit. Era prea bătrână. Nu se dorea scoasă de acasă.
Este trist să mergi, în prag de iarnă, pe alte coclauri, oricât ar fi de frumoase. Cunoştinţele mele, mai de sus şi mai de jos, unele mă încurajau, iar altele mă văicăreau, că mi se vor întâmpla mari nenorociri dacă merg, mai ales la Argeş, unde s-a auzit că mi s-a aprobat reşedinţă în Palatul Episcopal, construit de Carol I, în secolul al XIX-lea.
M-am întors la Cernica mea dragă! Îmi dădeam seama acum cât de frumoasă este şi că va trebui să o părăsesc ca ascultare necondiţionată.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar