news        mail   location

 
 

M-am apucat de lucru cu toată seriozitatea. Mănăstirea Sinaia era într-un oraş turistic important din ţară şi căutat de turiştii din străinătăţi.

 

Când a venit Regele Carol I în România, după cum îi erau neamul şi locul unde s-a născut, cu castele şi cetăţi, cu un arbore genealogic cât ziua târgului, a pornit în căutare de loc potrivit pentru un castel, cuib al vulturilor!

Căuta munţi stâncoşi şi abrupţi cu ape limpezi şi răcoritoare. A încercat la Ciolanul, în Munţii Buzăului. Acolo era loc frumos, calm şi liniştit, dar nu prea avea apă.

A încercat la Câmpulung-Muscel, prin 1867, la un an de la venirea pe plaiurile României. Muscelenii, cu Obştea lor mai tare ca un regat, au respins cererea noului domn al României. Supărat, Carol Vodă, a pornit la vale pe Dâmboviţa. La Cetăţeni se lucra la biserica nouă. A fost bine primit la locul de ctitorie şi a dat chiar vreo 300 de galbeni, cum spun documentele vremii, aflate în arhiva Protoieriei Câmpulung Muscel. Tot atunci se spune că domnitorul Carol a hotărât, ca la Câmpulung să se clădească o şcoală pentru învăţătură înaltă, în urma refuzului de a-şi aşeza castelul. Aşa vedem azi Şcoala Normală, sub poalele dealului Flămânda, ctitorită de Carol, clădire fără pereche, ca arhitectură, care-i poartă numele.

Cine crede că drumul pe Valea Prahovei de azi, spre Sinaia, era ca acum, înseamnă că stă sărac în pricepere. Mai mult călare decât în caleaşcă, tânărul Domn Carol s-a repezit spre Munţii Bucegi, despre care auzise că-s frumoşi, ca la el acasă, în Germania.

Când a ajuns în Sinaia, nu era decât Mănăstirea din secolul al XVIII-lea, ctitorită de Mihai Cantacuzino. S-a bucurat. S-a odihnit bând apă de izvor şi mâncând ciuperci prăjite în oloi, cu usturoi şi mămăligă. A văzut locul, însoţit de călugării sinaiţi. A mers pe Vârful Omul. A făcut popas la Babele. A băut apă din Ialomicioara. A trecut pe la Piatra Arsă. A coborât pe la Buşteni. Şi-a aşezat din priviri locul cel ales, pentru ctitoria Peleşului.

S-a odihnit la chinovia Sinaiei. Candela şi lumânarea au fost sfătuitorii de noapte. A doua zi, înainte de a pleca a gândit să facă şi casă unde să locuiască, până va fi gata Castelul Peleş. Aşa au apărut Casa cea Nouă, azi Muzeul Mănăstirii, clopotniţa cu mozaic de aur şi biserica cea falnică.

 Într-una din camerele muzeului se află şi azi desenele făcute de Regina Elisabeta – Carmen Silva, de o frumuseţe indiscutabilă şi cu o măiestrie de mare artistă.

Venind la Sinaia, muzeul era în restaurare. Arhitectul Constantin Joja făcuse proiectul la îndemnul Patriarhului Justinian, arhitect neagreat de noul Patriarh. Deseori, băcănaua cădea pe bietul Roman Ialomiţeanul. Dar nici el nu se lăsa mai prejos.

- Romane, nu te pricepi la restaurări şi muzee, îl înfruntă Patriarhul fără nicio cruţare.

- Cât Preafericirea Voastră tot mă pricep, a fost răspunsul prompt al episcopului Roman.

- Mda! Tot te pricepi cât mine, medita cu voce Patriarhul, vădit surprins de vorbele arţăgoase ale arhiereului Roman, nemulţumit de sine şi de cei din jur.

Calinic Arhiepiscopul, Toată vremea-și are vreme, volumul al II-lea, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2013.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul -Biroul de Cateheză a organizat la Centrul Eparhial în Paraclisul Arhiepiscopal ”Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” din municipiul Curtea de Argeș derularea Concursului Național Catehetic „HRISTOS -CUVÂNTUL CARE VINDECĂ”, ediţia a XVI-a, la nivel de eparhie.
Ouăle încondeiate reprezintă o mărturie a datinilor, credințelor și obiceiurilor pascale, fiind o practică străveche în tradiția românească. Dincolo de frumusețea lor stau poveștile și tehnicile de încondeiere spuse de femeile care lucrează tot anul la ouă pentru a bucura creștinii, în perioada Paștilor.
Dumnezeu ne-a dat mila ca o poruncă a dragostei. Milostenia este plata pentru răscumpărarea păcatelor noastre. Miluind pe cineva ne miluim pe noi înşine!
Când facem milostenie, așa să ne uităm în ochii celui sărman: ca la un frate ce ne ajută, prin necazul ce și-l poartă cu răbdare și smerenie, să facem și noi o faptă bună cu care Dumnezeu să ne mântuiască, o faptă cu care să dobândim Împărăția Cerurilor.
Jertfelnicia dragostei frăţeşti exprimată în faptele milosteniei sporesc, ne spune Sfântul Apostol Pavel, bucuria în chiar miezul încercărilor: „Că în multa lor încercare de necaz, prisosul bucuriei lor şi sărăcia lor cea adâncă au sporit în bogăţia dărniciei lor“ (II Cor. 8, 2).
Blaise Pascal, savantul pios din secolul al XVII-lea, continuă întru gândirea sa: „Liniștea eternă a acestor spații nemărginite mă sperie. Să nu căutăm deci o siguranță și o certitudine. Rațiunea noastră este întotdeauna înșelată de inconstanța aparențelor.
Cât de bine și folositor este să mai cunoaștem și alte gânduri ale filosofului Blaise Pascal: „Cunoașterea lui Dumnezeu, fără aceea a mizeriei tale, face mândria. Cunoașterea mizeriei, fără cunoașterea lui Dumnezeu, face disperarea. Cunoașterea lui Iisus Hristos face o medie, fiindcă găsim în el și pe Dumnezeu și mizeria noastră.
Filosoful și omul de știință Blaise Pascal a spus și în scris: „Iată unde ne duc cunoștințele noastre despre natură. Dacă nu sunt adevărate, atunci nu există adevăr pentru om și dacă sunt adevărate, omul găsește în ele un obiect de umilire; este silit să se înjosească într-un fel sau altul.
Spaţiul cosmic de primăvară se revarsă asupra pământului cu mari binecuvântări, din mila cea neînserată a Domnului Dumnezeu! Desigur, n-ar fi lipsit de bucurie dacă imnologii noştri, ar dedica din prea plinul inimilor câte un Imn fiecărui anotimp, dacă nu chiar fiecărei luni din cele 12 ale anului.
Când am auzit, dar și când am citit despre Blaise Pascal (1623-1662), dar mai ales când Arhidiaconul Profesor Ioan Ivan, Directorul Seminarului Teologic din împărația Mănăstirii Neamț, a pus pe un meșter tâmplar de a construit tăblițe sprijinite pe niște piciorușe înfipte în solul grădinii și prin calea aleilor, pentru a fi văzute de noi, tinerii elevi, cu mintea nevinovată, atunci, mai mult, văzând citate și din filosofia și Înțelepciunea sfântului savant, l-am iubit pentru totdeauna.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar