news        mail   location

 
 

Printre ocupaţiile de zi cu zi, date ca ascultare de arhimandritul stareţ Nifon Bărbieru, mai aveam şi o lucrare ştiinţifică. De la Căldăruşani, de unde venisem, mi se încredinţase şi la Cernica un Punct Meteorologic, unde înregistram de trei ori pe zi, datele cu mersul vremii.

 

De la Institutul de Meteorologie primeam câte o atenţie pentru lucrare. Atunci, când plecam cu treburi din mănăstire şi lipseam mai multă vreme lăsam câte un călugăr mai dispus spre cele ştiinţifice ca să facă înregistrările.

La întoarcere eram luat în primire de specialiştii în materie.

- Aţi dat măsurători eronate. Credeam că sunteţi oameni serioşi. Am încurcat lucrurile şi comunicările noastre au dat calcule greşite.

- Am fost plecat şi am lăsat înlocuitor „priceput”, mă apăr eu, regretând faptul în sine.

Îmi părea rău sincer. Nu voiam să-mi stric obrazul cu niciun preţ. După plecare mea la Sinaia, şi-au retras aparatura meteorologică de la Cernica.

Mă bucur să evoc atmosfera minunată de pace şi bună înţelegere cu întreg personalul monahal cernican. Dar dintre toţi vieţuitorii, cel mai devotat şi mai râvnitor era Nifon Cristache, marele ecleziarh al Mănăstirii Cernica. Cinstea, răbdarea, cuminţenia, sobrietatea, duhovniceasca purtare, înţelepciunea şi darul poetic erau înzestrările date de Dumnezeu, cu aleasă prisosinţă, cununa lui de toate zilele.

El îmi povestea cum a „murit”, într-una din zile şi cum sufletul lui zbura spre ceruri. Se vedea închircit în pat şi fără suflare. Se uita ca la ceva străin. Când îşi lua avânt pe deasupra mănăstirii şi era fericit că a scăpat de greutatea trupului, s-a întors sufletul în casa de lut, pentru încă o vreme.

Ca ecleziarh, era zilnic la biserică, de dimineaţă până seara târziu. Spovedea lumea. Stătea la capul Sfântului Calinic şi citea permanent rugăciuni. Sfătuia cu răbdare multă. Noaptea scria versuri. Se păstrează, cred, pe undeva, cele câteva volume cu mii de versuri închinate vieţii Sfântului Calinic de la Cernica. De-or fi găsite, se vor publica pentru cinstirea Sfântului Calinic şi preţuirea autorului inspirat de Dumnezeu.

Îl vedeam, câteodată, plecând spre chilie ca să guste ceva. Când era pe la jumătatea drumului, grupuri de creştini veneau la biserică pentru sfat, spovedanie şi rugăciune. Fără să fie rugat, lua calea întoarsă spre biserică, unde rămânea până seara târziu. Aşa a rămas zilnic nemâncat. De la o vreme a început să slăbească văzând cu ochii. Se vedea că răul dinăuntru îl doboară uşor-uşor.

Într-o zi s-a stins din viaţă.

Cred că este un sfânt!

Calinic Arhiepiscopul, Toată vremea-și are vreme, volumul al II-lea, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2013.

În ziua de 16.04.2024, s-a desfășurat o nouă etapă a proiectului Campionii Bucuriei, din cadrul Protoieriei Topoloveni, în care parohiile din cercul nr. II pastoral: Popești Căteasca, Teiu Vale, Teiu Deal, Gruiu, Siliștea III și Baloteasca, au dăruit alimente familiilor cu venituri modeste.
Iubirea de săraci şi iubirea de străini sunt două ramuri de măslin cu al căror rod se ung toţi, din care însuşi Domnul Îşi unge capul şi picioarele şi va răsplăti în împărăţia cerească pe acela care-L unge. Că adevăratul iubitor de săraci aude pe Cel ce zice: "Milostenia şi credinţa nu te vor lăsa pe tine, însă să le legi pe ele de grumazul tău şi vei afla darul, ca să gândeşti cele bune înaintea Domnului şi a oamenilor", spunea Sfântul Antioh.
Educaţia a vizat, de-a lungul timpului, formarea personalităţii omului, în funcţie de particularităţile fiecăruia, dar şi în funcţie de dinamica socială, de mobilitatea profesiilor prin integrarea dinamică a omului în societate. Tocmai de aceea şcoala a jucat întotdeauna un rol esenţial în orice epocă, iar astăzi, în contextul actual al unei societăţi structurate printr-o cunoaştere informaţională şi eficienţă tehnicizată, orientate spre pragmatism, relevanţa educaţiei este una şi mai mare.
Milostenia nu este compasiune pasivă și fără rezultat, ci gest activ prin care ne dovedim dragostea față de celălalt.
Cel ce gândește la Dumnezeu cinstește pe orice om, află ajutor de la orice om prin voința ascunsă a lui Dumnezeu. Și cel ce apără pe cel asuprit are pe Dumnezeu de partea sa. Iar cel ce întinde brațul său spre ajutorul aproapelui primește brațul lui Dumnezeu în ajutorul său, spune Sfântul Isaac Sirul.
Blaise Pascal, în momentele, mai ales, de adâncă meditație se întreabă: „Ce este atunci omul? În om măreția lui se amestecă, din nefericire, cu mizeria lui. Natura omului este dublă: față de natură este mizerabil: natura îl strivește. Dar omul o știe, și această conștiință pe care natura în toată imensitatea ei nu o are, formează superioritatea lui: „Omul este un rege, dar un rege deposedat”. Sau cu altă expresie: „Omul nu este decât o trestie, cea mai slabă din natură, dar o trestie care gândește” (pag. 291).
Celebrul Blaise Pascal (1623-1662) s-a ocupat și de Filosofia Minții. Citind pe filosoful Aristotel (384-322 î. Hr.) a înțeles că viața omului depinde, uneori, de efectul imaginației. Și cine nu are imaginație?
La Paris, în anul 1662, savantul fizician se stinge din viață, iar sora sa, Gilberte, strânge notele lăsate (rămase), care formează ceea ce noi cunoaștem sub numele de „Pensees de Pascal”.
Dintr-o familie burgheză, Blaise Pascal, în anul 1623, a venit pe lume în Clermont Ferrand, tatăl său fiind magistrat superior. Tânărul Blaise Pascal era pasionat de științele fizice și matematice. Familia Pascal se stabilește la Paris în anul 1631, când tânărul Blaise avea doar opt ani. Familia era frecventată de savanții iluștri ai timpului, mai ales că secolul are ca idol științific pe savantul Rene Descartes.
Ceea ce este demn de reținut, fără grăbire și cu îngrijire, este să îndrăznim să amintim despre misticismul pe care-l abordăm, provocat de trebuința de a găsi o garanție, o siguranță, pentru cunoașterea noastră.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar