news        mail   location

 
 

Printre alte şantiere de restaurare şi picturi la bisericile din Borcut şi Cufoaia, mă apucam serios şi de carte. Am dorit să scriu şi la maşină.

 

Pe biroul lui Justinian de la Rohia am văzut un astfel de obiect. Într-una din zile îndrăznesc:

- Părinte Stareţ, aş dori să învăţ a scrie la maşină.

- Bine, frate Constantine, ia maşina şi învaţă a scrie, dar vei avea multe belele de tras de pe urma ei. Să nu uiţi asta. Nu am ştiut atunci cam la ce se referea încercatul stareţ din Munţii Maramureşului.

Între timp, când ne vedeam, mă întreba cum merge cu lucrul. Şi-mi spunea că este timpul să-i aduc obiectul metalic şi clămpănitor.

- Vi-l aduc, dar să mă iertaţi, i-am rupt vreo trei litere, că mi-am lăsat prea greu degetele mele de ţapinar pe fineţea clapetelor, îi spuneam ca să-l tămăduiesc de supărarea pricinuită.

- Nu are nimic. Le repară meşterul. Şi eu am păţit la fel. Ai citit cartea pe care ţi-am dat-o acum două săptămâni? mă întreabă stareţul Justinian, nearătându-se că ar fi supărat că i-am stricat maşina de scris.

- E complicat, Jocul cu mărgelele de sticlă, de Herman Hesse. N-am înţeles anumite lucruri. Le-am subliniat. Când termin de citit, vă aduc cartea şi sper să aveţi timp pentru lămurirea nepriceputului.

Cu maşina de scris în sac, m-am dus la Rohia. Stareţul era acasă şi bine dispus. I-am arătat cele trei clapete rupte şi câteva îndoite.

- Măi, frate Constantine! Doar nu ai scris la maşină cu picioarele. Cum Dumnezeu s-au îndoit? Doar sunt de oţel. M-am roşit la faţă ca racul. Nu mai ştiam ce să spun. Îmi dăduse lucrul bun şi acum îi duceam maşina de scris de parcă ar fi călcat bivolii pe claviatură.

- Bine zic românii: să nu împrumuţi lucrul tău nimănui. N-am ascultat proverbul. Nu eşti vinovat tu, şi izbucneşte în hohote de râs. Nu mă aşteptam la aşa fel de răspuns, ce singur îşi dăduse ghiduşul de stareţ rohian.

Când intram în Casa de Stejar, palatul din lemn, cu cărţi pe scări, la intrare, pe pereţi acoperiţi cu sute şi mii de volume, mi se părea că sunt şi pe tavanul casei. Când vedeam atâta noian de carte, nu ştiam de unde să încep mai întâi. Era o mare provocare pentru mine.    M-am gândit să nu rămân codaş.

După slujba de dimineaţă, în balconul casei, sub norul de raze, ne aşezam să povestim, cum zic moroşănii, care stăteau pe bănci afară pe la porţile sculptate ca şi colacii atârnaţi de stele.

Calinic Arhiepiscopul, Toată vremea-și are vreme, volumul I, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2013.

Fiind făcut după chipul Stăpânului său, omul este dator să sădească în inimă sămânţa milei creştine.
Elevii clasei a IX-a de la Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, au primit vizita Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.
Lucrarea lui Hristos în sânul Bisericii este una cât se poate de vie și actuală. Mântuitorul împodobește Biserica Sa cu mărgăritare de mare preț, care ne sunt modele de dragoste, înțelepciune și curaj. Sfântul Sofronie Saharov afirma că „prezența sfinților este de mult preț pentru întreaga omenire”.
Milostenia reprezintă jertfelnicia inimii. Dând celor săraci, inima noastră devine o adevărată jertfă adusă lui Dumnezeu. Cel care dă celui lipsit, nu face altceva decât să restituie bunuri la izvorul milei, care este Dumnezeu.
Ce este milostenia? Este inspirație divină: este iubire, este libertate, Milostenia este spiritul legii. Sfântul Apostol Pavel este cel care a descoperit spiritul legii; și ceea ce el numește ”milostenie”, dintr-o perspectivă divină, noi, dintr-o perspectivă omenească, numim ”dreptate”, spunea Victor Hugo.
Cred nestrămutat că, după atâta vreme cât am viețuit în frumusețea acestei lumi văzute, am ajuns să înțeleg că marele dar din lume dat omului este acela de a vedea pe Dumnezeu, Ziditorul Universului și a ne vedea pe noi înșine în toate tainițele gândirii, a inimii și a simțirii.
De când eram prunc, atunci când auzeam rostindu-se în jurul meu cuvintele: Dragoste și Iubire, nu numai că ciuleam urechile, dar asupra inimii aveam un șoptit tainic de văzduh, plin de cântec de îngeri și amiros de iasomie. În mintea mea au rămas cele două cuvinte, de farmec pline, până azi.
Când am văzut și auzit, cum Părintele Cleopa repeta cu un crescendo unic și cu modulație în voce, cuvântul Răbdare, mi-am adus aminte de Constantin Brâncuși, care, la un alt capăt al lumii, cânta cu fervoare, Aliluia, într-o sută de modulații! Cum s-ar spune: să-i fi tot auzit, cu uimire și câtă forță interioară te putea cuprinde!
Auzim mereu, în mediile eclesiastice, biserici, mănăstiri, școli și Facultăți de Teologie și chiar în vorbirea zilnică, pe alocurea, rostindu-se un cuvânt deosebit: smerenia!
Dacă am avea ochi duhovniceşti şi plini de agerime în a vedea la tot pasul cele orânduite de Iubitorul de oameni şi Milostivul Dumnezeu, ne-am minuna şi am striga din răsputeri, ca oarecând Profetul David, plin de Duhul Sfânt: „Mari şi minunate sunt lucrurile (lucrările) Tale, Doamne, toate cu înţelepciune le-ai făcut; umplutu-s-a pământul de zidirea Ta!” (Psalmul 103, 24).

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar