news        mail   location

 
 

Fiind la lucrările Sfântului Sinod, din decembrie 1989, auzeam că la Timişoara este mare tulburare. Era pe 17 decembrie. Se spărgeau vitrine, se vandaliza totul. Ion Cumpănaşu, Preşedintele Departamentului Cultelor, se dusese acolo de urgenţă ca să potolească pe credincioşii maghiari şi români, care apărau pe pastorul Laszlo Tokes.

 

Era pedepsit. Trebuia să părăsească Timişoara. Pe fondul nemulţumirii au început represaliile.

Mi se părea o acţiune de operetă. Pe Dealul Patriarhiei, croitorul Marin povestea cum, la metrou, a fost bătut măr, că strigase cu alţi bucureşteni: Jos Ceauşescu! Nu-mi venea să cred. Era deja 18 decembrie 1989! Fiind ultima zi de Sinod, trebuia adresată o telegramă lui Ceauşescu, obişnuită, de altfel, la finea fiecărei şedinţe. Se mulţumea, se lăuda activitatea „celui mai iubit fiu al poporului român”, şi era asigurat de întreaga preţuire.

Parcă-i văd pe cei doi directori de la Departamentul Cultelor, care se osteneau să convingă pe Patriarhul Teoctist să semneze, în numele Sinodului, obişnuita telegramă. Se vedea, că Teoctist, plin de prudenţă, se codea, de data aceasta, ca să mai trimită încă o telegramă celui care se clătina întru domnia sa, de peste un sfert de veac.

În România Liberă, avea să apară pe 19 decembrie, telegrama Sinodului, care, în termenii ştiuţi, era lăudat „conducătorul iubit”, exact când, la Timişoara, erau ostilităţile care se ştiu. Acea telegramă a fost mereu amintită. Se condamna faptul că Biserica lăuda, pe ultima sută de metri, pe tiranul care a înfometat o ţară, suprimându-i elementarele drepturi cetăţeneşti.

Săracele drepturi!

Aceeaşi poveste sinistră, în istoria omenirii!

Pregătindu-mă să plec spre Argeş, în sala de aşteptare, la intrarea de serviciu era V. B., colonelul de Securitate, care supraveghea întreaga activitate bisericească bucureşteană. Sclipindu-i ochii, mă abordează, întrebându-mă:

- Cunoaşteţi pe Mărgineanu?

- Nu-l cunosc, îi răspund fără să mă gândesc.

- El spune că vă cunoaşte. Ia mai gândiţi-vă. Trebuie să ştiţi că el a spus că aţi lipit împreună, prin metrou, manifeste împotriva lui Ceauşescu.

Am rămas ţintuit locului. Nu ştiam ce să mai cred. Iată-mă şi lipitor de manifeste, mi-am zis în gând. Cine o mai fi acela care se ţine de capul meu. Vor să mă bage la apă, cu orice preţ. Mintea îmi mergea în toate direcţiile. Fără să gândesc, am spus:

- Veniţi la Argeş! Acolo am să vă spun cum stau lucrurile şi făcând stânga-împrejur, l-am lăsat, privindu-mi paşii, care se depărtau de omul cu gânduri infame la adresa mea. Nu l-am mai văzut niciodată de atunci. Probabil că nu-mi ierta îndrăzneala de a-i fi spus câteva lucruri când eram stareţ la Cernica. Îi tremurau mâinile. Povestea lucruri pe care era dator să nu le spună. Iar eu, neavând de lucru, l-am întrebat:

- De ce vă tremură mâinile? Doar sunteţi tânăr! Nu cumva aţi călcat pe bec prin străinătate şi v-au prins? Cu cât v-a răscumpărat ţara?

Nu uit nici acum ce priviri sticloase mi-a aruncat atunci! Privirea aceea îmi pândeşte urmele şi acum…

Calinic Argeșeanul, Toată vremea-și are vreme, volumul al III-lea, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2013.

Parohia argeșeană Rucărul de Sus și-a sărbătorit astăzi ocrotitorul spiritual. În această zi de mare bucurie, credincioșii au primit în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul. Chiriarhul a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
În duminica a cincea din Postul Mare, cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, Sectorul Cultural și Comunicații Media din cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a organizat un concert de pricesne și muzică bizantină, intitulat: „La umbra Crucii Tale”.
În ziua de 19 aprilie 2024, s-a desfășurat o nouă etapă a proiectului Campionii Bucuriei, din cadrul Curtea de Argeș, în care parohiile din cercul nr. I pastoral: Albești Pământeni, Albești Ungureni, Bărăști, Cicănești I, Dobroț, Înălțarea Domnului, Sfinții Împărați, Sfântul Vasile și Sfinții Voievozi, au oferit credincioșilor pachete cu alimente.
Milostenia reprezintă gestul creștin de a face bine, din dragoste și compasiune pentru cel aflat în nevoie. Iubirea de semeni este binevoitoare, înțelegătoare, fiind cel mai natural sentiment. Cum aceasta este atât de importantă, să ne dăm silința să o întărim în suflet și să o sporim în viața noastră!
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul -Biroul de Cateheză a organizat jurizarea Concursului Național Catehetic ”HRISTOS – CUVÂNTUL CARE VINDECĂ”, ediţia a XVI-a, la nivel de protoierie.
Filosoful și omul de știință Blaise Pascal a spus și în scris: „Iată unde ne duc cunoștințele noastre despre natură. Dacă nu sunt adevărate, atunci nu există adevăr pentru om și dacă sunt adevărate, omul găsește în ele un obiect de umilire; este silit să se înjosească într-un fel sau altul.
Spaţiul cosmic de primăvară se revarsă asupra pământului cu mari binecuvântări, din mila cea neînserată a Domnului Dumnezeu! Desigur, n-ar fi lipsit de bucurie dacă imnologii noştri, ar dedica din prea plinul inimilor câte un Imn fiecărui anotimp, dacă nu chiar fiecărei luni din cele 12 ale anului.
Când am auzit, dar și când am citit despre Blaise Pascal (1623-1662), dar mai ales când Arhidiaconul Profesor Ioan Ivan, Directorul Seminarului Teologic din împărația Mănăstirii Neamț, a pus pe un meșter tâmplar de a construit tăblițe sprijinite pe niște piciorușe înfipte în solul grădinii și prin calea aleilor, pentru a fi văzute de noi, tinerii elevi, cu mintea nevinovată, atunci, mai mult, văzând citate și din filosofia și Înțelepciunea sfântului savant, l-am iubit pentru totdeauna.
Sfânta Maria Egipteanca se năştea prin anul 375 din părinţi bogaţi. La 12 ani îşi începe viaţa de scădere morală, ducând în toate ispitele tinerii dornici de petreceri scandaloase. Era de o mare frumuseţe şi pe la 15-16 ani ajunsese celebră prin comportamentul ei de fiecare zi.
După ce se citesc Cugetările lui Pascal din anul 1670, observăm că celebrul autor face apologia religiei creștine, plecând de la un studiu asupra omului, considerând că o conștiință a omului este cu mult mai importantă decât știința abstractă și că este important să ajungi la o desăvârșire morală, decât să ajungi la rezultate în „științele exterioare”.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar