news        mail   location

 
 

Sfântul Apostol Pavel este ferm atunci când scrie creștinilor din Corint, că: „Bețivii nu vor moșteni Împărăția lui Dumnezeu!” Se pare că pe vremea apostolică era obiceiul ca oamenii să bea mai mult ca de obicei și să se clatine pe picioare.

 

Am înțeles că în Sfânta Scriptură ni se dă dezlegare să gustăm câte un pahar de vin! David Prorocul scrie că: „vinul veselește inima omului” și că Apostolul Pavel, chiar scrie ucenicului său Timotei, ca să folosească puțin vin pentru desele lui neputințe: îl durea stomacul. Iată textul sacru: „Să nu bei numai apă, ci să folosești și puțin vin, din cauza stomacului tău și a deselor tale îmbolnăviri” (I Timotei 5, 23).

Cât de frumos recomandă ucenicului său o „dietă” pentru a birui durerile și neputințele. Vinul nu are rost doar de a „veseli inima omului”, ci și un rost medical, de tămăduire, adică pentru desele neputințe.

Se știe că vinul negru este un medicament recomandat de medici și că are un conținut miraculos pentru inimă, fabricându-se chiar un medicament numit Resveratrol, pe care mi l-a recomandat medicul curant.

Există o diferență între a bea vin și a gusta vin. Scriitorul Victor Eftimiu a spus: „Vinul bun se gustă! Doar vinul prost se bea!” Așa am primit noi din alte vremi, o sticlă (o jumătate de sticlă) pe care, donatorul a scris cu multă grijă, ceea ce v-am spus mai sus: „Vinul bun se gustă, doar vinul prost se bea” și mai jos, după cum obișnuim, ne lepădăm să pronunțăm verbal sau în scris așa povești scriitoricești.

Romanii, pe vremuri, mai îngăduiau ostașilor să bea la masă câte o cupă de vin nobil la anumite sărbători.  Și nouă elevilor de la Seminar (deși aveam de la 14 ani la 20 de ani), în duminici și sărbători, ni se dădea câte un pahar de vin bun. Așteptam ziua cu dreptul la pahar, cu multă dragoste. Simțeam că eram vii și că cineva ne prețuiește.

Așa am sfătuit și sfătuiesc, când servim vin sau alte băuturi, să dăm nițeluș și la prunci. Ei văd și poftesc! Dacă primesc licoarea, nu vor căuta băutura,  nu se vor îmbăta, nu vor face lucruri rele și nu vor cădea pe drum sau acasă, că băutul mult îți moaie picioarele și te prăvali la pământ!

Calinic Argeșeanul

Auzim adesea în cuvintele Sfintei Evanghelii porunca dumnezeiască: Fiţi milostivi, precum şi Tatăl vostru este milostiv (Luca 6, 36) şi Milă voiesc, iar nu jertfă (Matei 9, 13). Acest cuvânt nu trebuie explicat, ci aplicat în relația cu semenii noștri care au nevoie de dragostea noastră.
În ziua de 22 martie 2024, s-a desfășurat o nouă etapă a proiectului Campionii Bucuriei, din cadrul Protoieriei Curtea de Argeș, în care parohiile din cercul nr. IX pastoral: Bunești II, Zărnești I, Zărnești II, Bohari, Domnești de Jos, Domnești de Sus, Toplița, Bădiceni și Mălureni, au oferit alimente, îmbrăcăminte și încălțăminte, familiilor cu venituri modeste.
În fiecare zi vorbim cu Dumnezeu prin intermediul rugăciunii. A ne ruga este modul nostru natural de a intra în comuniune cu Persoanele Preasfintei Treimi: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Ea este darul nostru primit de la Dumnezeu pentru a putea intra în comuniune cu El.
Fiind făcut după chipul Stăpânului său, omul este dator să sădească în inimă sămânţa milei creştine.
Elevii clasei a IX-a de la Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, au primit vizita Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.
Cred nestrămutat că, după atâta vreme cât am viețuit în frumusețea acestei lumi văzute, am ajuns să înțeleg că marele dar din lume dat omului este acela de a vedea pe Dumnezeu, Ziditorul Universului și a ne vedea pe noi înșine în toate tainițele gândirii, a inimii și a simțirii.
De când eram prunc, atunci când auzeam rostindu-se în jurul meu cuvintele: Dragoste și Iubire, nu numai că ciuleam urechile, dar asupra inimii aveam un șoptit tainic de văzduh, plin de cântec de îngeri și amiros de iasomie. În mintea mea au rămas cele două cuvinte, de farmec pline, până azi.
Când am văzut și auzit, cum Părintele Cleopa repeta cu un crescendo unic și cu modulație în voce, cuvântul Răbdare, mi-am adus aminte de Constantin Brâncuși, care, la un alt capăt al lumii, cânta cu fervoare, Aliluia, într-o sută de modulații! Cum s-ar spune: să-i fi tot auzit, cu uimire și câtă forță interioară te putea cuprinde!
Auzim mereu, în mediile eclesiastice, biserici, mănăstiri, școli și Facultăți de Teologie și chiar în vorbirea zilnică, pe alocurea, rostindu-se un cuvânt deosebit: smerenia!
Dacă am avea ochi duhovniceşti şi plini de agerime în a vedea la tot pasul cele orânduite de Iubitorul de oameni şi Milostivul Dumnezeu, ne-am minuna şi am striga din răsputeri, ca oarecând Profetul David, plin de Duhul Sfânt: „Mari şi minunate sunt lucrurile (lucrările) Tale, Doamne, toate cu înţelepciune le-ai făcut; umplutu-s-a pământul de zidirea Ta!” (Psalmul 103, 24).

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar