news        mail   location

 
 

În primele patru zile din Sfântul și Marele Post, în multe biserici și mănăstiri din cuprinsul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului este săvârșită slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, numit și Canonul de pocăință sau Canonul lacrimilor, una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe.



 

 

În această după-amiază, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic Argeșeanul s-a aflat în paraclisul ,,Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica”, amenajat în incinta Centrului Eparhial din municipiul Curtea de Argeș. Ierarhul a oficiat cu această ocazie slujba primei părţi din acest canon. Răspunsurile au fost date de elevii Seminarului Teologic ,,Neagoe Vodă Basarab” din acest oraș.

Chiriarhul Eparhiei a rostit un cuvânt de învățătură subliniind frumusețea și bogăția duhovnicească a Canonului cel Mare, un popas duhovnicesc care ne oferă ocazia de a redescoperi Sfânta Scriptură și, mai ales, de a încerca să trăim așa cum ne îndeamnă ea.

Canonul de pocăință al Sfântului Andrei Criteanul ne introduce pe fiecare dintre noi în istoria Sfintei Scripturi şi ne determină să conştientizăm, prin intermediul modelelor de pocăinţă, amplitudinea păcatelor noastre şi înstrăinarea faţă de Dumnezeu. Acesta este rostul postului şi al slujbelor sale: să ne ajute să devenim altceva, să devenim fiinţe pascale, adică să „trecem“ de la „omul cel vechi“ la „omul cel nou“.

Dacă în aceste prime patru zile din Sfântul și Marele Post, Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul este citit pe fragmente, urmează ca, în sfintele biserici, la Denia de miercuri seara din săptămâna a cincea a Postului Sfintelor Paști, Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul să fie citit în întregime.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar