news        mail   location

 
 

Într-una din zile, mergând la Patriarhia Română, pe Colina Bucuriei, cum a numit-o Părintele Patriarh Daniel, întâlnindu-mă cu Patriarhul Teoctist, îl aud, în rostirea sa inconfundabilă:

 

- Măi, Calinic, slăvesc pe Domnul Dumnezeu, că iată am împlinit 90 de ani de viață. Nu e glumă! Greu de purtat atâta povară de ani și ani!

- Care 90 de ani, Preafericirea Voastră? Doar 60 de ani, că restul de 30 ați dormit, e doar a treia parte, socotind cei trei opturi: 8 ore de muncă, 8 ore de odihnă și 8 ore (4 ore de citit și 4 ore de activități gospodărești și ce mai este de făcut, cum spune, în cartea sa, Alexandru Ciurea).

Așadar, acum despre somn, al cincilea mister al creierului nostru: „S-a dovedit că noi ne petrecem cam un sfert din viață dormind. Sunt persoane care nu consideră necesar să doarmă. Mai bine scriu o carte noaptea, mai citesc o carte, mai lucrează în plus noaptea, în loc să fac două norme, mai bine fac trei. S-a dovedit că acest somn este crucial pentru  supraviețuirea tuturor mamiferelor, și-n special al omului. De ce trebuie să dormim? Pentru că în somn ne refacem, se reface întreg organismul. Toate mamiferele dorm. Și delfinul, dar și balena doarme. Acest creier atât de complicat al mamiferelor trebuie să aibă porțiuni de timp în care își reface puterea de activitate. În timpul somnului, celulele nervoase, cele de pe suprafața creierului, pe circumvoluțiuni, sunt liniștite. În perioada de somn, anumite celule mai mici numite microglii au grijă de celulele superioare, de neuroni. Le aranjează, le curăță, le fac funcționale, pentru ziua următoare. Aceasta nu se poate întâmpla decât atunci când celula nervoasă este odihnită. Dacă celula nervoasă este în plină activitate, creierul uman emană energie electrică. Or, dacă funcționalitatea este totală, celulele de întreținere nu au timp să curețe celula nervoasă și să o facă funcțională. Dar nu poți să ții o celulă nervoasă în funcțiune continuă, pentru că se epuizează, ca un bec lăsat aprins toată ziua!...Cât celula nervoasă doarme, celulele din interiorul Creierului rămân funcționale și au grijă de restul organismului, ca să funcționeze inima, temperatura, ficatul, ca să producă digestia.”

Să nu uităm cei trei 8, adică: 8 ore lucru, 8 ore lucrări personale și citit-scris, și 8 ore pentru somn. Respectarea, cu aproximație, a timpului pentru odihnă și somn generator de întărirea organismului pentru activitatea următoare este esențial.

Somn bun! Somn liniștit! Somn ușor!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar