news        mail   location

 
 

Noi nu putem scăpa – din păcate - de un anumit „personaj” care se ţine de noi ca umbra sau ca scaiul de oaie. Misteriosul personaj este „eul” nostru împodobit de conştiinţă.

 

Psihologia vorbeşte de mai multe „soiuri” de conştiinţă: laxă, pozitivă, trează, adormită, conştiinţă morală, profesională, toate acestea ducând la un pisc numit Libertatea de conştiinţă = dreptul fiecărei persoane de a judeca şi decide, conform propriilor convingeri.

Dacă mai punem în calcul şi dilatarea cosmică a conştiinţei, despre care Cioran spune că, Dumnezeu se află la limita dilatării cosmice a conştiinţei sau mai exact din textul său: „La limita dilatării cosmice a conştiinţei se plasează El” (Dumnezeu), ne vom apropia de miezul zbuciumului de fiecare clipă a fiinţei umane.

Drumul e greu. Cioran, ca un avvă din Pateric, ne zice: „Acel ce n-a epuizat lumea în zbaterile lui lăuntrice, nu va ajunge niciodată la Dumnezeu”.

Să credem, că Emil Cioran a ajuns la Dumnezeu?

Calinic Arhiepiscopul, Adevăratul Cioran, Editura Eikon, 2015.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar