news        mail   location

 
 

Până m-am învățat să scriu numele „îngerului păzitor” al omului, Hipotalamusul, îl tot asemuiam cu dihania pădurilor tropicale, hipopotamul, superbă creatură a Domnului Dumnezeu!

 

Mai în glumă, mai în serios, făceam cunoștință cu unul din misterele, din construcția omului, această minune, și-mi face bucurie să tot scriu, amintind iubitorilor de cultură medicală, ceea ce ne-a lăsat scris Sofocle în Antigona, aproape acum trei mii de ani: „În lume-s multe mari minuni, minuni mai mari ca omul nu-s”!

Da! Și această minune supremă – omul – are un organ miracol, numit hipotalamus! Să ne obișnuim cu pronunțarea acestui instrument primordial de lucru și să învățăm câte ceva despre el în sine, și despre lucrarea sa definitorie!

Doamne, Dumnezeule, purtăm în ființa noastră taine – mistere de nedezlegat cu puterile noastre intelectuale. Așa că, acest misterios organ, ascuns în adâncimile creierului uman, din starea de inconștiență, ne aduce în fiecare sculare din somn, în starea de conștiență, starea normală. Savantul român, Alexandru Ciurea, ne arată în scrierile sale: „Conștiința pe care o are omul îl face superior tuturor vietăților din jur. Știe cine este, știe unde se află, știe cum se cumportă și cum funcționează... Omul este un subiect complex care se datorează acestei înțelegeri superioare menționate în filosofie, în artă, în literatură: „Cogito, ergo sum” – „Cuget, deci exist”. A menționat acest fantastic cugetător și filosof francez, Rene Descartes, în lucrarea sa intitulată: Discurs asupra metodei (1637), despre puterea creierului de a imprima în totalitate forța cerebrală prin care, conform doctrinei sale, individul uman conștientizează existența sa și a lumii înconjurătoare, pe care o recunoaște...Aceasta stă la baza întregii vieți spirituale a individului. Sunt două elemente în gândirea lui Descartes, care au rămas valabile până în ziua de astăzi: „Cogito, ergo sum” – „Cuget, deci exist”! Și al doilea, tot creierul spune: „Dobito, ergo cogito!” – „Mă îndoiesc, deci cuget!” Este primul mare mister al creierului, care denotă superioritatea ființei umane și a creierului. Niciuna dintre ființele din jurul nostru nu are o asemenea conștiință de sine, precum o are creierul uman!”

Suntem în permanent mister! Totul, în jurul nostru este o Taină!

Iar Taina Tainelor este Domnul Dumnezeu!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar