news        mail   location

 
 

În Duminica a XVIII-a după Rusalii, monahiile și pelerinii de la mănăstirea argeșeană Văleni, au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.



 

Ierarhul Argeșean a evidențiat în cuvântul rostit cu această ocazie că minunile săvârșite de Domnul Iisus Hristos sunt prezente în viața noastră dacă ne păstrăm încrederea deplină în puterea lui Dumnezeu cel care ne salvează din toate încercările vieții.

Mănăstirea Văleni a fost întemeiată în a doua jumătate a sec. XVII, de călugărul Zaharia Grădişteanu.

O etapă nouă începe pentru mânăstirea Văleni în anul 1883. În acest an vechea biserică a schimonahului Zaharia Grădişteanu este dărâmată, iar în locu-i, ceva mai la răsărit, episcopul Ghenadie II al Argeşului (1875-1893), cu ajutorul stareţei Fevronia Petrescu, începe zidirea unei noi bisericii.

Din păcate, locaşului de cult şubrezit de distrugătorul seism din noiembrie 1940, nu i-a fost dat să dureze decât până la 8 aprilie 1941, când turla s-a prăbuşit, antrenând în cădere pereţii naosului şi ai altarului. Reconstruită între anii 1948-1955, prin strădania Episcopului Iosif Gafton, a stareţei Anatolia Manu şi a obştii monahale, biserica a fost împodobită cu pictură nouă şi s-a înzestrat cu cele de trebuinţă. A fost sfinţită în anul 1955 de către Prea Fericitul Părinte Patriarh Iustinian.

Redeschisă oficial în anul 1990, sub oblăduirea, binecuvântarea şi ajutorul Prea Înaltpreasfinţitului Calinic - Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, s-a reluat activitatea prin refacerea obştii şi începerea lucrărilor de renovare a ansamblului.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar