news        mail   location

 
 

Mănăstirea argeșeană Glavacioc și-a sărbătorit astăzi unul din cele trei hramuri închinat Sf. Ștefan cel Mare. Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.



 

 La final a fost săvârșită și slujba parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii care și-au pus amprenta în timp asupra acestui ansamblu monastic.

Ierarhul Argeșean a vorbit celor prezenți despre legătura care există între domnitorul Moldovei și  comuna argeșeană pe teritoriul căreia a fost construită mănăstirea Glavacioc.

În anul 2017, Chiriahul Eparhiei a hotărât să pună mănăstirii al doilea hram închinat marelui voievod moldovean.

În ultimii 30 de ani, părintele stareț Casian împreună cu întreaga obște monahală,  a depus eforturi foarte mari pentru a salva de la ruină mănăstirea Glavacioc, după 150 de ani în care așezământul monahal a fost părăsit. În cuvântul rostit a dorit să evidențieze bucuria prilejuită de întâlnirea cu Ierarhul locului.

Prima atestare documentară  a mănăstirii Glavacioc este din anul 1441din vremea domnitorului muntean  Vlad Dracul.

Toată istoria ctitoriei domneşti de la Glavacioc se desfăşoară în jurul unei icoane făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Se crede că ea a fost găsită într-un corn de un cioban care a luat-o cu sine acasă, de unde ea a dispărut în mod miraculos. Ciobanul nu a dat importanţă acestui fapt, dar, mergând din nou cu oile la păscut unde fusese mai înainte, a aflat icoana în acelaşi loc de unde o luase. Atunci s-a făcut cunoscută minunea şi datorită acestei icoane s-a pus temelia unei biserici de lemn în jurul căreia s-a ridicat apoi mănăstirea.

Dar bisericuţa de lemn nu a avut o existenţă prea lungă. Invazia otomană din anul 1462 a distrus-o, astfel că nepotul lui Mircea cel Bătrân, Vlad al IV-lea Călugărul, a rectitorit mănăstirea distrusă, ridicând o biserică de zid şi înzestrând-o cu moşii.

Mănăstirea are în vale un izvor care curge de sus din deal, de sub biserică. Domnitorul suferea de o boală de stomac, dar bând apă de la izvor, s-a vindecat neputinţa lui. Ca recunoştinţă, Glavaciocul a fost folosit ca reşedinţă domnească, unde noul ctitor va fi şi înmormântat în septembrie 1495.

           

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar