news        mail   location

 
 

În ziua praznicului Pogorârii Duhului Sfânt, credincioșii din cuprinsul Eparhiei Argesului și Muscelului au fost prezenți într-un număr foarte mare la sfintele slujbe săvârșite în bisericile din cele șase protopopiate. 

Foarte mulți și-au îndreptat pașii către municipiul Curtea de Argeș pentru a fi prezenți la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic în Catedrala Arhiepiscopală, celebra ctitorie a marelui voievod sfânt Neagoe Basarab

După săvarșirea Sfintei Liturghii de astăzi a fost oficiată și Vecernia Rusaliilor, cunoscută în popor sub numele de slujba plecării genunchilor. Cu această ocazie au fost sfințite frunzele de nuc care închipuiesc limbile de foc coborâte peste Sfinții Apostoli prezenți în cetatea Ierusalimului la cincizeci de zile după Învierea Domnului Iisus Hristos.

În cuvântul de învățătură, Chiriarhul Eparhiei a amintit de prezența  lucrării Duhului Sfânt în toate activitățile pe care le desfășurăm zilnic. De asemenea a fost evidențiată importanța acestei sărbători în viața creștinilor, Pogorarea Duhului Sfânt însemnând momentul nașterii Bisericii și al începutului propovăduirii Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos în întreaga lume.

În contextul Concursului Național Catehetic: Biserica-familia românilor de pretutindeni, după oficierea Sfintei Liturghii, Ierarhul Argeșean a oferit astăzi diploma omagiale din partea PF Părinte Daniel, Patriarhul României, părintelui Vasile Cornel Ilina și grupului catehetic al Parohiei Valea Danului din protopopiatul Curtea de Argeș, cei care au ocupat locul I la faza eparhială și care au reprezentat la nivel național Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.

Proiectul câștigător s-a desfășurat în  parteneriat cu Școala Gimnazială Nr. 1 Valea Danului, coordonator: profesor Elena Ilina, Școala Gimnazială ”Mircea cel Bătrân” din Curtea de Argeș, coordonator: profesor Otilia-Daniela Ionescu și cu Școala Gimnazială Micherechi, Ungaria, coordonator: preot profesor Visarion Tuderici cu portofoliul ”Familia-casa sufletului meu”. 

Concursul Național Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni” a fost organizat de Patriarhia Română în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și s-a înscris între activitățile catehetice şi educaţionale cu prilejul anului 2021- „An omagial al pastorației românilor din afara României” şi „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar