news        mail   location

 
 

Cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la înființarea  Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre Basarab I din Municipiul Pitești, astăzi Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a săvârșit slujba de sfințire a noii biserici construite în perioada 2017-2020, în incinta acestei instituții de învățământ miliar. 

Având hramurile Sfântul Voievod Neagoe Basarab și Sfântul Apostol Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan, noul locaș de cult a fost realizat cu osteneala conducerii, a personalului militar și a elevilor. La acest eveniment au participat  reprezentanți din conducerea școlii, personal militar, elevi,  precum și credincioși din cuprinsul Eparhiei care au avut o contribuție la construcția bisericii.

Ierarahul Argeșean a oficiat Sfânta Liturghie în fața bisericii, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul rostit cu această ocazie, Chiriarhul Eparhiei a mulțumit lui Dumnezeu pentru că a binecuvântat construirea acestui Sfânt Altar absolut necesar pentru folosul duhovnicesc al elevilor, personalului militar și civil permanent, precum și al familiilor acestora.

La acest eveniment festiv a fost invitat și părintele militar Florin Vlădoiu, inspector general şi şef al Secţiei asistenţă religioasă din Statul Major General.

Ierarhul Argeșean a dorit astăzi să răsplătească eforturile depuse de toți cei care s-au aflat la conducerea școlii din 2015 și până în prezent, oferindu-le acestora distincția eparhială ,, Sf. Neagoe Vodă Basarab”. În semn de prețuire, actualul comandant i-a oferit Înalpresfințitului o palchetă specială din partea instituției pe care o reprezintă.

Pentru realizarea acestui proiect, părintele militar  Ștefan Badea a primit din partea Chiriarhului titlul de iconom stavrofor.

În cadrul acestei instituții militare de învățământ, nu exista o biserică ortodoxă, drept pentru care preotul militar Lt. Col. Ștefan Badea, împreună cu domnul comandant de la acea vreme Col. Dr. Ion Panait, au obținut toate aprobările pentru construcție.

În anul 2016 a fost aprobată relocarea bisericii din lemn de la Parohia Sfântul Apostol Andrei din Cartierul Trivale, care a fost adusă bucată cu bucată pentru a fi asamblată în curtea școlii militare. Lucrarea a fost realizată în perioada 2017-2018,  prin grija, eforturile și forța de muncă a elevilor militari.

În luna februarie 2020, la comanda unității militare a fost numit Domnul Comandant Col. Dănuț Cruceanu, perioadă în care am început amenajarea curții bisericii, împrejmuirea cu gard și pavarea curții cu dale din beton presat.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar