news        mail   location

 
 

Vechea biserică cu hramul Sf. Mc. Gheorghe din orașul Mioveni și-a sărbătorit astăzi hramul. Cu această ocazie credincioșii au avut bucuria să participe la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.



 

În cuvântul rostit, Chiriarhul a vorbit despre însemnătatea praznicului Învierii Domnului.

Piatra de fundație a acestei biserici a fost pusă în anul 1840 de Robea Focănescu, proprietarul moșiei Mioveni, înmormântat în pridvorul bisericii.

Pisania din piatră aflată pe peretele estic al pridvorului precizează că biserica a fost  construită, zugrăvită şi împodobită cu odoare în anul 1880 de către Safta, soția defunctului Robea Focănescu și ginerele acestora – Toma Bucșan din Topoloveni.

Tot astăzi, Ierarhul Argeșean a binecuvântat noile cruci de piatră care au fost integrate în  gardul ce împrejmuiește biserica, iar în apropierea sfântului locaș a săvârșit slujba de sfințire a unei troițe închinate Sf. Mare Mc. Gheorghe, ce a fost construită de familia colonelului Constantin Năstase, în vârstă de 106 ani, pentru nepotul său George Năstase – decedat.

Biserica Sf. Mare Mc. Gheorghe din orașul Mioveni ,monument istoric categoria B, va intra în următorii trei ani într-un amplu proiect de restaurare finanțat din bugetul local al primăriei Mioveni  și din alte surse externe. Acest edificiu religios  are o importanță istorică deosebită pentru Mioveni,  fiind prima biserică construită în acest oraș.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar