news        mail   location

 
 

Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Curtea de Argeș și-a sărbătorit astăzi cel de-al doilea hram închinat Sfântului Neagoe Vodă Basarab, cel care a condus Țara Românească între anii 1512-1517. Momentul a fost unul deosebit deoarece anul acesta s-au împlinit 500 de ani de la trecerea la cele veșnice a marelui domnitor.



 

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, pe esplanada din fața Catedralei Arhiepiscopale.

Cu această ocazie, foarte mulți credincioși, veniți din diferite zone ale țării, au avut bucuria să participe la sfânta slujbă  într-o atmosferă duhovnicească deosebită dată de frumusețea locului și vremea extrem de favorabilă.

Ierahul Argeșean a vorbit credincioșilor prezenți la acest eveniment despre viața și activitatea deosebită a domnitorului sfânt, fiind evidențiat rolul deosebit pe care acesta l-a avut pe plan politic, diplomatic și religios în scurta domnie de numai nouă ani.

Chiriarhul locului a dorit să amintească celor prezenți de marele dar pe care Sfântul Neagoe Basarab l-a lăsat argeșenilor și țării întregi – o frumoasă catedrală care a rezistat tuturor pericolelor peste 500 de ani.

Într-o domnie de numai nouă ani sfântul voievod Neagoe Vodă Basarab a adus Țării Românești o stare de prosperitate economică, culturală și spirituală greu de egalat.

În anul 2008 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat trecerea lui în rândul sfinților, proclamarea locală a canonizării fiind făcută în data de 26 septembrie 2009, la Curtea de Argeș, în prezența Preafericitului Părinte Daniel. Cu această ocazie ctitoria sa din cetatea Basarabilor a primit cel de-al doilea hram închinat Sfântului Neagoe Vodă Basarab.

Ziua de astăzi este una deosebită pentru Chiriarhul Eparhiei,  deoarece s-au împlinit 12 ani de la ridicarea Episcopiei Argeșului și Muscelului la treapta de Arhiepiscopie și a ierarhului locului la treapta de Arhiepiscop.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar