news        mail   location

 
 

În perioada 10-12 septembrie 2021, la invitația Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei și a Parohiei Aleșd 1, protopopiatul Oradiei, Peștișului și Aleșdului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, însoțit de ostenitori ai Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a efectuat o vizită frățească în cuprinsul Episcopiei Oradiei.



 

Cu acest prilej au fost vizitate mai multe lăcașuri de cult, așezăminte monahale și obiective turistice orădene:

-în data de 10 septembrie, Înaltpreasfinția Sa, Calinic Argeșeanul, a vizitat Muzeul Aurului din Municipiul  Brad, Județul Hunedoara, unde se află o colecție mineralogică unică în Europa. Muzeul Aurului de la Brad este unul dintre cele 4 muzee din lume dedicate meșteșugului extragerii acestui material prețios din rocă, dar are și un caracter aparte, în sensul că prezintă vizitatorilor aur în stare pură, neprelucrată, așa cum a fost descoperit în minele din zona Patrulaterului Aurifer al Munților Apuseni.

- ziua de 11 septembrie a fost dedicată vizitării obiectivelor eclesiastice și culturale din Municipiul Oradea. În cursul dimineții, Întâistătătorul Argeșului și Muscelului, însoțit de Preasfințitul Părinte Sofronie, a vizitat Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea unde maica stareță, stavrofora Mina Bădilă, gazdă caldă și ospitalieră, a prezentat oaspeților argeșeni istoria locului și a construirii edificiului monastic, îndrăgit de pelerini din toată țara.

În continuare a fost vizitată reședința episcopală și Centrul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, unde PS Sofronie Drincec a prezentat istoria Episcopiei Oradiei și a reînființării acesteia, precum și actuala organizare a Episcopiei.

Înspre după amiază a fost vizitat Muzeul Orașului Oradea și momumentalul Palat al Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, construcție edificată în stil baroc, de curând restaurată și deschisă prublicului spre vizitare, datând de la anul 1776. Aici au fost admirate opere de artă valoroase: tablouri, fresce, mobilier de epocă, veșminte liturgice și obiecte de cult prețioase din patrimoniul Episcopiei Romano-Catolice.

Mai departe, cele două delegații arhierești au vizitat în Municipiul Oradea: Catedrala Ortodoxă Învierea Domnului, Biserica cu Lună-Catedrala Adormirea Maicii Domnului, biserica militară a Garnizoanei Oradea, biserica Sfântul Apostol Andrei, precum și o întâlnire de suflet, cu părintele Gheorghe Nemeș.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar