news        mail   location

 
 

În ziua de 2 noiembrie 2020, în municipiul Câmpulung Muscel a avut loc vernisajul expoziției itinerante: „Argeșeni și musceleni la Vălenii de Munte”, organizat de domnul publicist Radu Petrescu Muscel și Casa de Cultură din localitate, în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului. 

Gazda evenimentului, domnul Liviu Cioacă, directorul Casei de Cultură din municipiul Câmpulung Muscel a rostit cuvântul de bun venit și a prezentat evenimentul, care a omagiat 80 de ani de la asasinarea lui Nicolae Iorga.

Cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic, la manifestare a fost prezent părintele Ovidiu Vlăsceanu – Consilier Cultural și Comunicații Media, care a transmis binecuvântarea Întâistătătorului Eparhiei și a rostit un cuvânt, subliniind dragostea pe care Nicolae Iorga a avut-o față de Biserică: „În anul 1915, când ţara noastră nu intrase încă în primul război mondial şi într-o epocă în care nu se mai vorbea aproape deloc despre Sfinţii Părinţi în universităţile laice, N. Iorga îşi începea în faţa studenţilor săi un curs intitulat Cărţi reprezentative în viaţa omenirii. Iorga îşi propunea să abordeze istoria universală prin prisma cărţilor de căpătâi ale umanităţii, luând ca punct de plecare începutul erei creştine Nicolae Iorga a fost, se ştie, un mare istoric al Bizanţului şi al vieţii bizantine, al atmosferei în care s-a plămădit doctrina ortodoxiei şi cunoștea în profunzime cadrul social în care s-au desfăşurat cele şapte Sinoade Ecumenice.”

Domnul Radu Petrescu Muscel, inițiatorul și sufletul acestui eveniment, a prezentat expoziția, vorbind despre fotografii, arătând bogăția cărturărească și duhovnicească a Argeșului și Muscelului, iar în finalul cuvântului a vorbit despre dramaticul episod în care Nicolae Iorga a fost asasinat în noaptea dintre 27 și 28 noiembrie 1940.

În perioada următoare, expoziția itinerantă, va fi vernisată și în municipiile Curtea de Argeș și Pitești.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar