news        mail   location

 
 

Maica Mina Hociotă a fost un soldat al lui Hristos, dar şi unul dedicat unităţii şi independenţei ţării noastre. Originară din Ardeal, a intrat în monahism în Mănăstirea Văratec. În timpul celor două războaie mondiale a îngrijit rănile şi a alinat suferinţele eroilor de pe front. A avut gradul de sublocotenent şi a primit decoraţia „Crucea comemorativă“ şi medalia „Virtutea ostăşească“ - clasa I.



 

Cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, la Mănăstirea Nămăiești s-a desfășurat, cu onoruri militare, slujba de pomenire a monahiei sublocotenent Mina Hociotă, care a trecut la Domnul, pe data de 9 iulie 1977, acum 45 de ani.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Cadrelor Militare Femei în Rezervă și Retragere „slt. Ecaterina Teodoroiu” din București, în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.

Militarii Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”, comandați de domnul locotenent-colonel Liviu Costin Bălăceanu, au prezentat onorul subprefectului Județului Argeș, domnul Ciprian Neculaescu, după care fanfara de la Academia Forțelor Aeriene de la Brașov, a intonat Imnul de Stat al României.

Manifestarea a fost deschisă de doamna col. (r) Damian Natalia-Doina, Președintele ACMFRR, care a subliniat, în cuvântul său că monahia Mina: „a fost un model pentru contemporanii săi care a iubit până la sacrificiul suprem, Patria, Neamul și Biserica, rămânând peste timp ca mărturie pentru generațiile viitoare că eroii slujitori ai Bisericii stau jertfă lângă Dumnezeu și se roagă pentru România”.

A fost oficiată slujba religioasă de către preoții Vlăsceanu Ovidiu Marian și Bloju Cosmin – consilieri eparhiali, Oprescu Daniel – preotul militar al garnizoanei din Câmpulung Muscel, și preoții slujitori de la parohiile Nămăiești și Valea Mare Pravăț.

Date fiind personalitatea deosebită și meritele celei ce a fost călugăriță, asistentă medicală și ofițer onorific al Armatei Române, ACMFRR „slt. Ecaterina Teodoroiu”, a avut inițiativa în 2021, cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la nașterea maicii Hociotă, de a propune Consiliului Local al Orașului Săliște, în care eroina s-a născut, să-i acorde titlul de „Cetățean de onoare” post-mortem.

În acest sens, domnul Petru Gândilă, viceprimarul orașului Săliște a rostit un cuvânt în care a prezentat viața monahiei Mina, după care a înmânat titlul maicii Agnia, stareța Mănăstirii Nămăiești, pentru a fi păstrat la loc de cinste în muzeul așezământului monahal.

Viața și activitatea maicii Mina Hociotă, în perioada 1923-1977, a fost prezentată de către monahia Agnia, stareța Mănăstirii Nămăiești.

Seria alocuțiunilor comemorative a fost deschisă de către părintele Ovidiu Marian Vlăsceanu – consilier cultural și comunicații media, care a transmis Arhiereasca Binecuvântare a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, dând citire mesajului arhieresc, intitulat: „Călugărița eroină” subliniindu-se jertfa monahiei ostaș: „În luna mai 1916, Ministerul de război pregăteşte mobilizarea generală. Printre cei înştiinţaţi se găseşte şi maica Mina, care s-a înscris ca voluntară. Avea pe-atunci 20 de ani, dar vârsta nu a împiedicat-o să meargă în primele rânduri şi să-şi rişte propria viaţă pentru a salva, de sub bombe şi ploaia de gloanţe, viaţa soldaţilor români răniţi. În Tecuci, spitalul se afla în imediată apropiere a frontului şi, de multe ori, maica Mina aducea în spate până la spital pe cei ce aveau nevoie urgentă de îngrijire medicală. Conştientiza foarte bine pericolul la care se expunea, dar nu avea linişte gândindu-se la cei ce se jertfeau pe câmpul de luptă pentru identitatea naţională şi pentru siguranţa propriilor familii. Şi-ar fi dat viaţa pentru oricare din ei şi poate chiar acest spirit de sacrificiu o proteja de pericole.”

Au mai fost transmise mesaje de către doamna deputat Simona Bucura Oprescu, domnul Marius Nicolaescu – vicepreședintele Consiliului Județean Argeș și domnul Ciprian Neculaescu, subprefectul Județului Argeș, iar în final maica Lucia a recitat poezia pe care a compus-o în cinstea monahiei Mina Hociotă.

Comemorarea a continuat la mormântul măicuței Mina, unde au fost depuse coroane de flori din partea instituțiilor care au luat parte la eveniment.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar